fredag 3 februari 2012

112 riksdagsledamöter ..


.. fanns det att välja på när Håkan Juholt valdes till partiordförande för Socialdemokraterna. En trevlig, vältalig man som inte gjort så mycket väsen av sig under alla sina år i riksdagen och som inte upplevdes som ett verkligt hot av alla som girigt bevakade sina positioner, förmåner och höga löner.

Och visst talade han bra .. men vad sa han egentligen? Till slut så blev blotta hans existens ett hot mot det som man till varje pris ville försvara .. den egna maktpositionen .. och så var det dags att hitta någon annan.

Det fanns fortfarande 111 riksdagsledamöter att välja på, men vad var väl tryggare än att hoppa över tramset med en valberedning, bortse från kraven på öppenhet, valfrihet och demokrati och leta reda på någon inom den egna kretsen? Det var ett genialiskt drag att begränsa sökandet till den innersta kretsen .. partistyrelsen .. där alla hade samma mål och talade samma språk.

Och så valdes Stefan Löfven, trots att han saknade riksdagsplats och därmed inte kunde delta i riksdagsdebatterna?

Det var inte alls något problem! Alla kunde vara glada över att; NU hade Socialdemokraterna också ett delat ledarskap, typ?

Men som citatet säger .. "Det är de dummas förhoppning att de kloka ska ge efter" .. och nu uppvaktar socialdemokraterna Riksdagens talman för att diskutera en ändring i riksdagsordningen så att den nyvalde partiordföranden kan delta i debatterna på samma villkor som alla andra partiledare.

"Det skulle innebära en genomgripande politisk reform om det sunda förnuftet kunde breda ut sig lika snabbt som enfalden" .. sa Winston Churchill och jag skulle vilja påstå att det problem som socialdemokraterna vill att riksdagens ska lösa genom en s-anpassad regeländring lätt kunde ha undvikits om de tänkt till lite extra INNAN de fattade det beslut som de nu har problem med.

Hur ställer sig väljarna till ett parti som fattar så illa genomtänkta beslut att det krävs regeländringar på hög nivå för att de ska fungera?

För hur blir det sedan .. om de nu får igenom sin regeländring? Ska riksdagen även i fortsättningen behöva anpassa sig till Socialdemokraternas oövertänkta beslut?

Till alla partiers feltänk i beslutsprocessen?

Varför har vi regler i samhället om inte ens de som stiftar dem tycker att de är så viktiga, om de är i vägen för dem själva.

För mig kvittar det om Stefan Löfven får debattera i riksdagen eller inte, men jag tycker inte att det är betydelselöst om riksdagen anpassar sitt regelverk efter krav från Socialdemokraterna.

Det skickar ut en obehaglig signal om antingen maktmissbruk eller dumhet till mig .. och ingendera vill jag se i en regering framöver.

När ska Socialdemokraterna inse att de förmodligen aldrig mer kommer att bli mer än ett parti bland alla andra?

I dag avlönar de sin partiledare .. och två fd partiledare .. med en statsministerlön trots att det inte finns något som säger att Miljöpartiet och Vänster skulle acceptera en socialdemokrat på den posten om de tillsammans fick majoritet över sossarna i ett framtida val.

Och om jag får drista mig till att komma med ett litet tips .. sluta upp med att se den egna positionen som viktigare än partiet, lägg av med att kritisera allt och alla när ni ändå inte har några realistiska lösningar eller förslag och sluta att blockera alla som ser ut att kunna utföra jobbet bättre än den som för närvarande innehar det . Se verkligheten som den är och formulera en trovärdig politik .. utan att famla efter närmaste fallskärm.

Dumhet är nästan värre än att vara till åtlöje. 

DN, DN, DN, DNSvD, SvD, AB, Expr., Expr., Expr.,

9 kommentarer:

  1. Enligt den franske statsmannen Talleyrand (1754-1838)så är dumhet värre än ett brott...

    Talleyrand är känd genom sina citat, ungefär som Churchill./G

    SvaraRadera
  2. För det första är Löfven inte folkvald in i riksdagen, för det andra är han inte ens foklvald inom det egna partiet. Ska då helt plötsligt han komma in genom köksingången i riksdagen? Bara för att man inte tänkte på detta innan man gjorde sitt val? Det är att spotta i demokratins ansikte!

    Han får väl som Maria Leisner sitta på läktaren och anteckna och skicka meddelanden till de som ska debattera, tills den dagen han kan bli invald.

    SvaraRadera
  3. Vem lyssnar ett skvatt på riksdagsdebatter? Förutom de politiksa journalisterna?

    SvaraRadera
  4. Många (s)potloskor på demokratin är det.

    SvaraRadera
  5. Egentligen ska man väl inte ge dem några idéer, men om de ser sig som folkrörelseparti, varför låter de inte Löfven åka Sverige runt och prata med medborgarna medan en "förtoendeingivande" sosse sköter debatten i Riksdagen? Är inte det en win-win situation då de visar det forna statsbärande partiet i talarstolen medan ledaren förankrar det i folket öga mot öga? Sen är det ju ett rent förkastligt förslag när vi faktiskt ändrade grundlagarna för 2 år sedan och skulle bara göra ett skämt av de lagar som är tänkta att vara stabila och värna den innersta essensen av Sverige. Speciellt också när vi haft 2 FP-ledare som stått utanför, kunde S inte fört upp det i betänkandet eller trodde de att det aldrig skulle drabba dem? (eller jag vet nog att de aldrig tänkte tanken, men man skulle nog vara ödmjuk och tänka OM olykan var framme).

    SvaraRadera
  6. Fast jag känner mig lite förvirrad över detta. De är "folkvalda" till riksdagen. Men folk väljer väl sällan personer direkt - utan de väljer partier och sen delas väl platserna ut?

    Så borde det inte vara så att någon från S kunde avsäga sig sin plats i riksdagen för att Stefan skulle få den platsen? Om man nu tror på partiet - och om man tror på den nya ledaren så ser jag inte det som någon omöjlighet - om det nu är möjligt. Och om inte. Vad händer när folk inte pallar - sjukdomar, död, familjesituationer?

    SvaraRadera
  7. Trollan .. du väljer människor på en lista till riksdagen, alltså "personer direkt". Det är det som systemet med att "kryssa" någon bygger på. Om du och många andra vill ha en politiker, som finns långt ner på listan, invald i riksdagen så kan du "kryssa upp" denne person på valbar plats.

    Om denne person sedan skulle ersättas av en godtyckligt partivald person så vore det ett brott mot det demokratiska systemet med folkvalda representanter .. eller ett sätt att få oss att köpa grisen i säcken.

    Om någon inte pallar, dör eller blir livsvarigt sjuk så ersätts h*n av den som är närmast på listan.

    SvaraRadera
  8. Trollan, det är tom så här: om Stefan inte stått med på någon röstsedel till senaste riksdagsvalet kan han inte få platsen ens om alla s-ledamöter avsäger sig sina platser.

    Det här måste de ha tänkt på innan. Varför göra det uppenbart för alla. Jag hade inte tänkt på det om inte grundlagsändringen kommit på tal.

    Och varför inte utnyttja fördelarna med att inte sitta i riksdagen? Han har 30 månader på sig att sopa igen spåren av diverse skandaler och bygga en kampanjorganisation utan att sitta och trycka 'nej' dagarna i ända. I riksdagen borde det finnas kompetenta krafter som kan tjafsa med regeringen och lägga motioner.

    Det hade varit kul om de vågat göra som socialistpartiet i Frankrike gjorde när de valde kandidat till presidentvalet: alla som skrev på ett papper att de ställe upp på partiets grundläggande värdering, som var medborgare och betalade en euro fick vara med att välja kandidat i ett direkt val. Fördelarna är uppenbara: paritet får en euro och adressuppgifter till en sympatisör (den som kan ge en euro för saken, kan kanske ge en dag) och man fick en kandidat som redan var folkvald. Nackdelen är förstås att partiet ger makten till folket, men det är inte en nackdel för folket.

    SvaraRadera
  9. Socialdemokraterna är ett auktoritärt och diktatoriskt parti.

    SvaraRadera