Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 18 februari 2012

Åsnan mellan hötapparna?


Nu har Socialdemokraterna bestämt sig när det gäller vinster i välfärden .. igen!

Man har beslutat att överlämna frågan till de kommuner och landsting som redan bevisat att de inte heller har förmåga att handskas med den.

Det är mycket bättre att  kommunerna och landstingen får möjlighet att välja bort vinstdrivande företag till förmån för exempelvis stiftelser och kooperativ .. säger Carin Jämtin.

Det tycker jag är oerhört naivt. All vinst handlar inte om pengar som skeppas över till Caymanöarna, även om det är nog så illa, det går att göra vinst på välfärden på andra sätt.

En kedja av stiftelser inom välfärdssektorn som är högt älskad av våra politiker har till exempel en så svällande och överdimensionerad administration och finansierar ett så gigantiskt byggande att det är märkligt att det blivit något alls över till dem som pengarna egentligen var avsedda för.

Det är ett sätt att skapa vinst .. trots stiftelseurkunder och seriöst utanverk.

Ett annat är höga löner för höga befattningshavare, lönsamma men innehållslösa arbeten till familjemedlemmar, vänner och släktingar, kooperativt eller stiftelseägda fastigheter för samma målgrupp, fria resor, en välfylld fordonspark, trevliga studieresor till trevliga platser och sist men inte minst .. generösa pensionssystem.

Ett system som med framgång praktiseras också inom stat, kommun och landsting.

Finns det lättillgängliga, okontrollerade pengar så finns det alltid någon som vet hur det går att lägga beslag på den oavsett vad ändamålet var från början. Hur står blir skillnaden om Socialdemokraterna lyckas ge kommuner och landsting rätt att välja bort den ena lycksökaren till förmån för den andra?

Och vad är det som har hindrat kommuner och landsting från att ställa högre kvalitetskrav i upphandlingarna i välfärden redan nu? De avtal som tecknats med till exempel Carema, har synats av experter och bedömts vara fullständigt värdelösa när det gäller detaljerna och kvalitetskraven gällande vårdens innehåll.

Vad är det som hindrat kommuner och landsting från att använda sig av sitt ansvar och bedriva ett regelbunden tillsyn av de verksamheter de lagt ut i privat regi? Tydliga, detaljerade och klart formulerade avtal med en ansvarsfull tillsyn .. hade redan i dag minskat möjligheterna till stora delar av de vinster som nu gjorts.

Pengarna ska varken försvinna till skatteparadis eller i fickorna på "kreativa" människor inom kommun, landsting, stiftelser eller kooperativ .. oavsett hur det sker.

Det undviker man genom ett effektivt kontrollsystem, regelbunden tillsyn och tydligt formulerade krav och avtal.

Socialdemokraterna velar mellan hötapparna, låtsas ta tag i frågan och skjuter över den till Någon Annan.

Ylva Johansson försökte befria sitt parti från ansvar när det gäller massvaccineringen vid svininfluensan genom att säga .. "Vi litade på regeringen".

Nu händer samma sak .. nu litar man på kommuner och landsting?

Jag skrev det förut och skriver det igen .. att vara i opposition betyder inte att man inte behöver ta ansvar för de beslut man fattar eller för de politiska visioner och löften man påstår sig ha.

Om sossarna mot all förmodan hamnar i regeringsställning 2014, vem eller vilka ska de lita på då, när det måste fattas beslut?

Någon Annan? 

3 kommentarer:

 1. Carin Jämtin sade att Sossarna vill ge kommunerna den makten, appropå möjliga förbud.

  Det är tur det är folket som ger kommuner makt och inte Socialdemokrater. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. "Vem kan man lita på?"
  http://www.youtube.com/watch?v=sbD9cPHiqAU
  Denna gamla progg-låt.

  Var det Uggla, var det Hoola Bandoola, var det Wiehe eller numera "klassförädaren" och kapitalisten Afzelius som ska kreddas?
  Vem gjorde vad och vem gjorde det bäst?
  Nej, kanske gjorde Lena Ph låten "så mycket bättre"?
  Var budskapet bättre än melodin, eller var det tack vare melodin budskapet nådde fram?

  Kan man lita på sossarna, eller kan man lita på att man enats i konsensusandan? För ingen har rätt eller fel, men alla är överens om det.
  Vad då?
  Att det är Statens fel och att det är kommunernas rätt att göra om rätt.

  Tur man kan lita på allt våra politiker beslutar om.... eller?

  Tipsar om Sakine Madon's krönika idag i Expressen http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/vi-behover-inte-vara-sa-overens/

  SvaraRadera
 3. Ett litet tillägg:
  Om man ersätter ordet "kärleken" med "socialdemokraterna" i Sara Li och Björn Ranelids melodifetivallåt i kväll får man oanade associationer ;)
  Kan avnjutas här: http://svt.se/melodifestivalen/20120218130517/alla_bidrag_i_leksand_i_melodifestivalen_2012

  Låten är trots detta rätt cool....

  SvaraRadera