Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

onsdag 1 februari 2012

Prioriteringar?


Patric Rylander, verksamhetschef hos Kd, hade funderingar, på sin Facebook-sida,  över om det inte var dags att arrangera en "Underklass-safari" för att väga upp den uppmärksammade "Överklass-safari" som arrangerades i helgen.

Ja, jag är väl inte den rätta att slå honom på fingrarna eftersom jag skrev ett blogginlägg på samma ämne .. dock med en något annorlunda vinkling. Men hade jag varit politiskt engagerad så hade nog inlägget förblivit oskrivet .. då hade åtminstone jag fattat att min åsikt också drabbade alla andra i samma parti. Så tänkte inte Patric Rylander och nu är alla upprörda.

Upprörda är också alla som reagerat genom att läsa tidningarna. Väldigt upprörda .. och det är väl bra, men ibland undrar jag över människors prioriteringar?

I söndags handlade Expressens ledare om det ekonomiska vanvett som sker i vissa av våra kommuner. Miljoner och åter miljoner som behövs i välfärden, rinner ut i fullständigt verklighetsfrämmande projekt samtidigt som det sker brutala nedskärningar i människors vardag.

I Aftonbladet, samma dag, skrev Timbro och SlösO om samma upprörande slöseri .. äldreomsorgen drabbas av hårda nedskärningar samtidigt som miljoner satsas på bokbussar och speedwaybanor, nedskärningar sker inom omsorg och skola samtidigt som nästan en halv miljard satsas på "plask & lek".

Hur stort blev det i media?

Hur många gick i taket och skrev upprörda blogginlägg och kommentarer?

Intresset var inte särskilt stort .. i alla fall så märkte inte jag mycket, jag tror till och med att vädret är mer intressant än vart våra skattepengar tar vägen.

En lite korkad verksamhetschef hos Kd är alltså mer upprörande, farligare för landet och mer engagerande än att våra skattemedel slösas bort och inte går dit de ska?? Trots att det handlar om många, många miljarder när det gäller landets alla kommuner och landsting?

Men när vi ser resultatet i form av åldringar som förvaras till minsta möjliga kostnad eller säljs billigt till riskkapitalbolag .. inte får aktivera sig eller andas frisk luft och därmed inte heller kan sova utan biverkningsrika sömnmedel .. då blir vi upprörda och kräver MER pengar till kommunerna?

När skolorna inte håller måttet och eleverna inte tillgodogör sig den undervisning som är basen och förutsättningen för hela deras framtid .. då blir vi också upprörda och ropar på MER pengar till kommunerna.

Och får förmodligen fler badhus, mer plask & lek, fler speedwaybanor, cirkushangarer, bokbussar och fler investeringar i förlustbolag .. och så höjer vi våra röster igen och ropar på MER pengar till kommunerna?

Är det verkligen INGEN som funderar över om det är något som är lite skevt här?

Något som bör ändras på?

Uppröras över?

Någon?


SvD,

5 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig, Any.

  Reinfedlt & co struntar i, om gamla människor far illa.

  Media/journalistkåren är ointresserad av människor, som inte gör sig bra på bild.

  Och det är vidare slående, hur likgiltig någon till vänster är när gamla människor far illa.

  Vänstern har sina fördefinierade skötebarn - gamla människor hör inte dit.

  SvaraRadera
 2. Och jag läser om polisens stora problem, 21 stycken fristående län som inte kan samarbeta då de tydligen har över 400 olika IT-system.

  Detta belyser väl hur staten, makten, vad vi vill kalla dem om deras prioriteringar, för varför har inte skatteverket och kronofogden samma problem?

  Lägg alla dåligt skötta myndiheter i skattekontorets lokaler så löser allt sig. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. När jag läser om att en kommun struntar i skola, dagis och äldrevård för att istället bygga ett museum (för att sätta kommunen på kartan) eller en ishall (för att kommunen har ett lag som satsar mot eliten) så tänker jag på att allt det där skulle upphöra om kommunskatten var "à la carte". Jag skulle välja att inte betala för äventyrsbadet, mot att jag inte fick sätta min fot där. Jag skulle få plats i äldrevården, för att jag betalat för det. Mina barn skulle få ett bra dagis, för att jag betalar för det. Min kommun skulle inte söka OS, för att vi inte vill betala.

  Den här modellen, nattväktarstaten, har så klart en massa brister men å andra sidan skulle allt som det betalades för användas.

  SvaraRadera
 4. á la carté låter bra. Tänker på försäkringskassan. Varför ska man vara med och betala där. Det borde vara frivilligt. De inbetalningarna kunde jag förvalta bättre själv.

  SvaraRadera
 5. Som jag ser det finns det 3 vägar att gå:

  1 Vi MÅSTE slå ihop alla små kommuner till större. Vi har 290 kommuner varav en del är 12 invånare och en halvdöd katt och en del 300000 invånare skapar en obalans (ironiskt nog har många kommunalråd och pampar lika lön i små och stora kommuner och en del har högre löner än riksdagsmän samt guldfallskärmar)

  2 Vi måste ha en "överförmyndare" och ansvarsgranskare för kommuner, en slags "länsman"

  3 Media måste, Ja MÅSTE börja granska våra kommuner och inte bara "skriva om "regeringen".

  För handen på hjärtat kan du räkna upp 3 kommunansvariga vid namn och deras ansvarsområden utan att googla i DIN kommun? - Antagligen inte, dom flesta vet inte ens vad kommunen gör eller vilken färg det är på styret.

  SvaraRadera