Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 7 februari 2012

Hur mycket kostar en svensk??


Det är en fråga som jag förgäves försökt få svar på. Hur mycket kostar genomsnitts-svensken med genomsnittslönen som arbetar en genomsnittsarbetstid och har en genomsnittsutbildning .. och hur mycket skatt betala denna genomsnitts-människa in i skatt??

Betalar vi in skatt så det täcker våra egna kostnader från förskolan till äldrevården??

Jag tror inte det .. men kan inte få det bekräftat?

Pär Nuder sa på sin tid .. "Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem." .. och nu är vi här, nu har den största delen av den gruppen börjat plocka ut sina pensioner. Pengar som definitivt inte finns sparade på något pensionskonto i statskassan eller kommunbudgeten, utan tas från de skattemedel som Pär Nuders 60-talister och andra åldersgrupper plikttroget betalar in i tron att det är deras egna.

Svenskarna måste ställa in sig på att arbeta högre upp i åldrarna för att få en pension som det går att leva på .. det kommer de orangea kuverten att vittna om när de dyker upp i brevlådan den närmaste månaden.

Det vill säga om man inte är politiker förstås! Då blir det inte tal om att börja satsa på utbildning eller omskolning när bäst-före-datumet gått ut .. DÅ är pensionen säkrad och det går alldeles utmärkt att dra sig tillbaka vid 50-årsåldern och pilla sig i naveln eller satsa på att förverkliga sig själv.
Om man inte mer eller mindre får sparken vid 40-årsåldern, som före detta landstingsrådet och kommunalrådet i Eskilstuna, Jörgen Danielsson (S), som kan börja kvittera ut politikerpension från Eskilstuna kommun inom en snar framtid. Detta trots att kommunen genom förhandlingar försöker få honom att avstå. 
Jörgen Danielsson har ett gammalt avtal med kommunen som innebär att det inte finns någon nedre gräns för när politikerpension kan tas ut. Det innebär att han utan att arbeta från 41 års ålder kan plocka ut knappt 35 000 kronor i månaden fram till ålderspension. Utnyttjar han avtalet fullt ut blir det totalt cirka 10 miljoner kronor.
Hur många har "gamla avtal" som Jörgen Danielsson och hur många 40-åringar har redan utnyttjat rätten att flyta omkring i behaglig sysslolöshet på skattebetalarnas bekostnad?

Hur mycket kostar våra politiker i riksdag, landsting och kommuner .. i förhållande till den skatt de betalar in?? Alla som fått politiska reträttplatser som landhövdingar, generaldirektörer och det ena med det andra .. har de samma guldkantade pensionsavtal??

Finns det NÅGON som vet var man kan hitta uppgifter om det??

Är det överhuvudtaget någon som funderat över det, eller ens vill diskutera det .. se över systemet, kanske? .. nu när "alla" ska dra sitt strå till stacken så att ekonomin går runt?

DN, DNSvD, SvDAB, AB, Expr.,

2 kommentarer:

 1. Ha ha ha, ja du Any, det politikerna sysslar med borde på något sätt vara kriminellt.

  Det spelar ingen roll om det är höger - vänster eller något annat.

  Att tala om exakt hur det egentligen ligger till ligger inte i NÅGON politikers intresse. De har ju en egen försörjning, pension, fallskärm att tänka på.

  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med att hitta de uppgifter du efterfrågar, troligen är det hemligstämplat och ligger i arkiven hos SÄPO. :-)

  PS. Jag tror genomsnittsmänniskan betalar mer än vad h*n kostar. Det är bara det att pengarna försvinner någonstans, oklart vart.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Vad gör journalisterna. De borde gräva i det här. Och ständigt föra upp det på dagordningen.

  Om inte data-inspektionen har något emot, vilket de säkert har, skulle det gå att lägga upp ett register på nätet.
  Det vore en berättigad rättighet för skattebetalarna att få veta.

  SvaraRadera