Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 10 februari 2012

Solidaritet blev ett tomt ord ..


.. i svallvågorna efter Fredrik Reinfeldts uttalande i tisdags. För vad var det han sa egentligen?

"Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det?"

Om vi lever längre och arbetar kortare tid av våra liv,  kommer pensionen att bli lägre.

Alltså .. om det kommer in mindre pengar till ett system som fler och fler ska dela på så blir det mindre till var och en.  Det är väl inte så svårt att förstå, eller hur?

Eller är det?

Är människor beredda till det?

Kan de som har arbeten där det är möjligt att arbeta längre .. kanske till 75 års ålder .. tänka sig att göra det? Kan människor tänka sig att byta karriär mitt i livet .. om de får möjlighet .. för att arbeta fler år, för att alla ska kunna få "samma procentandel av sin sista lön som tidigare generationer"? 

Kan vi solidariskt hjälpa varandra så att alla får en rimlig pension? 

Det var frågan som Fredrik Reinfeldt ställde och det vete sjutton vilket svar han fick? 

Det jag kunde läsa ut av alla upprörda .. nästan hatiska twitter och blogginlägg var att solidaritet är något som är bra och önskvärt .. om det inte kostar dig själv något.

En del tycker till och med att vi ska arbeta mindre??? Vilket förmodligen gör att de som nätt och jämt klarar sig i dag helt lämnas åt sitt öde?

"Någon Annan" ska se till att det fungerar! Pengarna ska tas "någon annanstans"? Från "Någon Annan"??

Solidaritet är ett ord som ägs av en grupp som gärna demonstrerar, tänder ljus, bär solidariska märken, skanderar rimmade slagord och skriver vackert om utslitna kroppar och om människor som offrar sin hälsa på välfärdens altare .. men som inte är beredda att bidra med så mycket som en extra dags arbete för att andra ska få samma procentandel av sin lön i pension som de har i dag, om de inte orkar att arbeta till 65 år?

För det var ju det som det handlade om.

Om alla som kan arbeta lite längre än till 65 år, faktiskt gör det .. så blir det bättre pension till dem som inte kan eller orkar.

Enkelt uttryckt .. om de som kan fylla på systemet gör det, så räcker det till dem som inte orkar ända fram.

Solidaritet .. det är inte att skrika om allt till alla.

Det är att orka/vilja hjälpa de medmänniskor som har sämre förutsättningar än du själv, även om det innebär att du måste bidra med något, offra något eller bära en annan människors bördor en bit på vägen.

Det låter bra när det skrivs om utslitna kvinnor i vården .. men ingen har någonsin fått det bättre av tomma ord utan handling.

Den här veckan fick vi i sanning se vad som fanns bakom ordet Solidaritet.

(I och för sig "tolkade" Aftonbladet .. landets sanningskälla nummer ett .. statsministerns uttalande som att ALLA ska TVINGAS att arbeta till 75 år redan I DAG. Vilket är helt orimligt för alla som vet hur komplicerat och svårt det är att ändra på ett pensionssystem utan att alla berörda parter .. alla partier, fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna .. är överens.)


21 kommentarer:

 1. Kusinen från landet10/2/12 11:55

  Jag kunde inte ha uttryckt det bättre! Man får en känsla av att många väldigt, väldigt gärna VILL missförstå vad han verkligen sade. Och det är ju lätt att göra om man bara läser rubrikerna i Aftonbladet.

  SvaraRadera
 2. Nu gjorde Du det igen, Any! Du slog verkligen huvudet på spiken.

  Ett sant nöje att läsa Din blogg.
  Jag har ingenting att tillägga. Allt står där! Tack för det!/G

  SvaraRadera
 3. (S)olidaritet, Rättvisa mm i S manifest bör bytas ut till samlingsordet NånannaniSm.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle gärna vilja träffa den där "Någon Annan" någon gång.
  Sen är det ju också så vist inrättat att; Tomma tunnor skramlar mest!
  Kan ju vara bra att komma ihåg när vi nu ser upploppsliknande åsiktssamlingar på nätet - som i sluttampen utkristalliserar sig till ett litet fåtal som verkligen står och skanderar på gator och torg!
  Men solidaritet - det är ett vackert ord.

  SvaraRadera
 5. Första paraden till diktatorns ära:

  http://humanlabrat.bloggsida.se/politik-2/eins-zwei-drei-arbeit-macht-frei-forsta-paraden-till-diktatorns-ara

  SvaraRadera
 6. Anybody;) förståss!

  @humanlabrat.
  Opinionsbildning när den är som sämst. Att vilja synas men inte veta vad som ska sägas. Att orera för orerandets skull, på vilken nivå som helst.
  Ointellektuell och kvasiintellektuell smörja. Priset av yttrandefrihet?

  SvaraRadera
 7. Tumme!

  Nästan så jag hade kunnat skriva det själv. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 8. Peter Strobl: Har du ingen humor? Dessutom behöver man läsa hela mitt inlägg och inte bara några ord här och där för att förstå vad jag menar och se poängen. Så läs om igen om du inte hängde med första gången.

  SvaraRadera
 9. Hmm, Kusinen,G, Anonym 12:39, Henrico .. Medge att det är märkligt att så gott som alla på vänsterkanten tar för givet att det är "män från Pajala" och "utslitna vårdbiträden" som ska arbeta till 75 år?? Ingen har uttryckt någon vilja eller tanke som gäller deras egen arbetsinsats?

  Det kanske finns någon .. men jag har inte sett en enda som relaterat till sig själv och dragit slutsatsen att h*n kan/förväntas göra en solidarisk insats genom att själv arbeta längre?

  Det säger en hel del om inställningen till ordet Solidaritet, eller hur?

  Mångmamma .. Nu lyckades du få till den perfekta kommentaren i anslutning till den som följde .. tack! ;-)

  Det som visade sig i den här diskussionen hade jag aldrig förväntat mig? INGEN ser sin egen roll i systemet, massor av människor stoppar huvudet i sanden och säger .. det ordnar sig nog.

  Jag har inte läst Reinfeldts bok "Det sovande folket" .. men i dag börjar jag ana vad han syftar på.

  Peter Strobl .. nu blev jag glad!! :-) Jag trodde du var borta och alldeles försvunnen och det kändes lite trist.

  SvaraRadera
 10. @humanlabrat

  Humor, jo det brukar man använda som argument i brist på annat. Jag har för vana att läsa allt, varenda ord INNAN jag kommenterar.
  Du är inte ens nära varken humor eller ironi. Den kapaciteten har du inte. Inte heller något som liknar budskap.
  Gå hem och skriv om eller skriv inte alls.

  SvaraRadera
 11. Men Any (och alla andra), du/ni verkar (vilja?) bortse från, att svenska väljare aldrig har samtyckt till, vad som nu luftas.

  Den som jobbar kan välja att spara enskilt till sin egen ålderdom. Svenska politiker har emellertid övertalat svenska väljare att i val efter val rösta för att i stället betala jordens högsta skatter i utbyte mot löftet, att när du blir gammal och/eller när du blir sjuk, så ska du i utbyte för att du betalat jordens högsta skatter ha tillgång till en god äldrevård, en god sjukvård och en god pension.

  Men - svenska politiker har aldrig planerat för att uppfylla de löftet! Tvärtom!

  I stället för att fondera inbetalade skattemedel (och planera för sjukvård, äldrevård och pensioner) så har svenska politiker satt sprätt på pengarna och använt dem till vidlyftiga bidragsutbetalningar av skiftande slag samt skapat ett gigantiskt klientindustriellt komplex och som grädde på moset genomfört en ansvarslöst vidlyftig och världsunikt storskalig klientinvandring.

  Svenska politiker har helt enkelt BLÅST svenska väljare!

  I syfte att försöka skyla över denna blåsning så säger de ansvariga förmanande, att någon som uppmärksammar blåsning - han är inte "solidarisk".

  Anybody brukar ofta vara klarsynt genomskådande - varför genomskådar Any inte svenska politikers bedrägeri??

  SvaraRadera
 12. Tina Häll10/2/12 19:19

  Klockren som vanligt, jag håller med dej till 110%. Får jag citera dej på min facebooksida, det är bättre än att länka, tyvärr orkar folk (visst folk) inte läsa så mycket, speciellt inte om man inte säger direkt att de har rätt....?
  Stycket om solidaritet...

  SvaraRadera
 13. Johan .. ojojoj, om jag skulle ge mig in i allt du skriver så skulle jag få hålla på hela natten!!

  Jag kan säga att jag tycker du har både rätt och fel .. lite beroende på hur man ser det. Men som sagt det är bara för mycket för stackars februarisnorig människa på lördagskvällen.

  Tina Häll .. citera på du!

  Men villkoret är att du klappar katten från mig .. :-)

  SvaraRadera
 14. Solidaritet är fint. Det är vackert att dela med sig. Men det är inte solidaritet om det tas med våld.

  Skatterna tas med våld, fast för de flesta räcker hotet om våld. Även om de flesta av oss tycker att det är OK att ha ett försäkringssystem tillsammans, tycker väl ingen av oss om att skiljas från våra pengar.

  Det jag stör mig på är att man kallar det solidaritet, det är inte frivilligt.

  Ska man dra solidaritetsargumentet till sin spets får man det ultimata samhället när alla pengar går direkt till skatt och så får man tillbaka fickpengar, vid behov.

  Det enda hållbara är att var och en har möjlighet att vara sin egen lyckas smed, i alla fall till en del. Jag tycker det är OK att staten tvingar mig att avsätta en del av min inkomst till framtida pension, och att jag bara får ut de pengar jag betalat in.

  Och du HumanLabRat: du var inte rolig. Det är elakt mot dagens tyskar att göra den jämförelsen. Den nu levande tysk som kan ha varit aktiv under förintelsen är nu minst 85 år gammal. Alla yngre än så har rena sinne och har jobbat hårt för att visa upp nazismens alla mörka sidor. Till skillnad från vårt eget land, som knappast gått med på någon enda form av medlöperi. Det enda du gjorde var att kalla statsministern för nazist. På det sättet trivialiserar du nazismen.

  Om det var ett skämt så kan det förklaras, gör det. Jag vet att det gör skämtet mindre roligt, men det bevisar att det fanns där, vilket några av oss betvivlar.

  SvaraRadera
 15. Any.. du ska nog kvarta, om du tror, att det är lördagskväll (så här på fredagskvällen) :-)

  Det jag skriver är inte särskilt komplicerat.

  Svenska väljare har övertalats att rösta för jordens högsta skatter i utbyte mot löftet, att när du blir gammal och/eller när du blir sjuk, så ska du i utbyte för att du betalat jordens högsta skatter ha tillgång till en god äldrevård, en god sjukvård och en god pension.

  Men svenska politiker har aldrig planerat för att hålla det löftet! De har i stället glatt och vidlyftigt spenderat inbetalade skattemedel på annat.

  Kanske har de tänkt: Det ordnar sig nog...

  Men förmodligen har de tänkt: Räfst och rättarting lär inte utkrävas under min egen tid som aktiv politiker.

  -----

  Jag instämmer i Trash kommentar till HumanLabRat och vill tillfoga, att humor kräver stilett och florett samt ett lätt handlag. Tunga slag med släggan gång på gång på gång... det är aldrig humoristiskt.

  SvaraRadera
 16. Johan .. du har rätt på alla punkter .. ;-)

  (Det är ett under att det inte blivit fler felaktigheter under den här veckan för den här influensan har inte varit särskilt kul :-p )

  Visst borde det ha varit den lättaste sak i världen att förutsäga att alla 40-talister skulle gå i pension just nu, att fler och fler äldre skulle bli i behov av vård och att medelåldern skulle stiga.

  Det här frågan borde ha lyfts för många, många år sedan av en helt annan grupp politiker och en helt annan regering.

  Men NU går jag och kvartar och hoppas på att det är lördag i morgon i alla fall??

  SvaraRadera
 17. Oooopppss she did it again! Eller rättare sagt, du gjorde det igen. Träffade huvudet på spiken, vill säga. Klockrent som vanligt.

  Jag är så glad att du sätter ord så bra ord på saker och ting. Själv är jag bara kapabel till tanken. Och jag är inte ens förkyld. Krya på dig.

  SvaraRadera
 18. Se, jag kan inte ens uttrycka mig normalt.....:-)

  SvaraRadera
 19. Många börjar ju inte arbeta förrän de är en bit över tjugo, i bästa fall. Förr gick man från skola till arbete utan paus(för att hitta sig själv. Det blev många års inbetalningar till pensionen. Förr hade inte heller människor utanför Sverige, i pensionsålder, upptäckt att i Sverige får man betalt bara man uppnått en viss ålder.212222222222, sry, katten:-)
  Om fler och fler ska få pension måste helt enkelt flera betala in pengar till det systemet. I flera år eller flera personer.

  SvaraRadera
 20. Tänkt lite mer på denna fråga och en annan sak som slog mig är ju att ju längre folk jobbar desto mindre pengar behövs betalas ut i pension.

  D.v.s sjuter man fram ålder minskar kostnaderna också.

  Det finns med all sannolikhet ett stort behov att vara vaksam på vad våra politiker kommer att göra när det gäller pension i framtiden och jag anser fortfqarande att om politikerna vill ändra pensionsreglerna bör de faktiskt börja med sig själv först och främst. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera