Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 7 februari 2012

Hur många av alla som går i taket ..


.. över Fredrik Reinfeldts uttalande att .. om man vill ha samma procentandel av sin sista lön som tidigare generationer måste man eventuellt kunna arbeta fram till 75 års ålder .. vet hur pensionssystemet fungerar???

"Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är, säger statsministern i intervjun."

Vi betalar alla en statlig pension/grundpension/inkomstpension, kalla det vad ni vill, som är 18,5% av bruttolönen upp till 29.100 kr/månaden. De 18,5 % dras även fortsättningsvis på den lön som överstiger 29.100 kr/månaden men tillfaller staten som kan fördela det på dem som tjänar mindre.

Av de 18,5 % kan vi själva placera 2,5 % i valfria fonder eller låta dem placeras i statliga Sjunde AP-fondens premiesparfond = PPM.

Det är den här delen av pensionen som redovisas i de orange kuverten.

Det är den här delen av pensionen (18,5% av din bruttolön) som statsministern talar om. Har du bara den ligger du lite risigt till om du vill gå i pension vid 65.

Men sedan tillkommer det jag alltid kallat Tjänstepension men som också kallas Avtalspension eller Pension från arbetsgivare med kollektivavtal.

Den ger ungefär 10 % av slutlönen.

Om man har tur!

För när Maken som är ett riktigt kontrollfreak satte igång och kollade upp den här delen så visade det sig att 60 månader av hans arbetsliv fullständigt hade försvunnit??

Han fick leta reda på dem själv och se till att de hamnade i systemet igen.

Medan han redan var varm i kläderna kastade han sig över mina uppgifter och fann till sin stora förvåning att även jag saknade flera år när det gällde tjänstepensionen?? Det är närmare en tusenlapp extra i månaden han räddade åt mig genom att vara lite extra vaken.

Så nu när alla av någon anledning tror att de kommer att bli TVINGADE att arbeta till 75 års ålder .. och när tidningarna och oppositionen gör sitt bästa för stödja den vanföreställningen .. så bryr sig ingen om att kontrollera fakta eller ens sina egna förutsättningar?

Många inte orkar inte arbeta längre än till 65 års ålder pga av utslitna kroppar och får en urusel pension som tack. Många vill inte ens arbeta så länge men vill ha full pension ändå, och att det stora flertalet blir obehagligt överraskade när de ser inkomstbortfallet när första pensionen betalas ut .. det är en följd av att vi arbetar kortare tid under våra liv och blir allt äldre och utnyttjar pensionssystemet längre .. det har han ju alldeles rätt i Fredrik Reinfeld?

Hur löser vi det om inte de som kan arbetar lite längre? Vad är vi villiga att avstå från när det gäller statliga satsningar? För det handlar om enorma belopp .. är det någon som kan presentera en lösning som trollar bort dem?

Det går att pensionsspara om läget ser mörkt ut, spara på andra sätt .. och det är också fullt möjligt att se till att amortera ner skulder så att en pensionsavgång vid 65 år blir möjlig utan att livet helt förändras, det kan du faktiskt avgöra själv. 

Jag tror inte att meningen var att tvinga någon att arbeta till 75 års ålder .. men det kanske kan skapas möjligheter att göra det för den som behöver eller vill. Men då bör socialförsäkringarna och övriga avtal uppdateras så att de inte längre är anpassade till en pensionsavgång vid 65 år.

Men lever du som om det inte finns en morgondag, belånar dig upp över öronen och inte har en kollektivavtalad tjänstepension, då får du välja på att leva ytterst snålt och påvert eller jobba längre.

Allting är inte politikernas fel .. lite ansvar för oss själva och lite koll på läget kan vi väl ändå kosta på oss.

20 kommentarer:

 1. Suck, nu påminde du mig om vad det är som gör att våra politiker kan ha den lön, bonus och de pensionsvillkor som de har.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. hahaha .. visst är det kul med solidaritet och jämställdhet inom den grupp som vi själva väljer ut ur grädden av befolkningen! ;-P

  De som gapar högst om allas lika värde är alltid värda liiiite mer .. ;-)

  SvaraRadera
 3. Du låter som en sann självspäkare.

  Eva

  SvaraRadera
 4. Eva Berglund .. Nja, självspäkare är väl att ta i, tycker jag. Men jag är kanske lite udda när jag vill ta ansvar för mig själv? Förmodligen blir livet mycket roligare om det finns andra som kan/vill betala??

  SvaraRadera
 5. En sak är i alla fall säker. Våra politiker kommer aldrig att ha någon som helst samsyn över detta.

  Reinfelt vill diskutera att vi behöver jobba längre medans oppositionen vill ha friår, Allt till alla, högre a-kassa, mera bidrag, 6 timmars arbetsdag, etc...

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Jag bara undrar vart tar pengarna vägen. 18.5% per månad av en medellön borde räcka mer än väl för ett tidigt och gott pensionärsliv. Med ränta på ränta effekten borde det bli en väldigt massa pengar.

  SvaraRadera
 7. Anonym 21:50 .. alla som arbetar hela arbetslivet går nog ihop .. om pengarna hanteras väl. Men pengarna ska räcka till alla som aldrig har arbetat, bara arbetat delvis eller bara en bråkdel av arbetslivet också.

  Sedan har vi ju de politiska snillena, som "lånar" och satsar .. och slarvar iväg pengar som borde gått till pensioner och då blir det de som arbetar NU som får försörja dem som betalt för pensioner som är ... någon annanstans???

  SvaraRadera
 8. Göran P stal 258 miljarder ur APfonderna.

  SvaraRadera
 9. @ Maja. Och den tjuven kom undan med det.

  SvaraRadera
 10. Tina Häll7/2/12 22:53

  Håller helt med dej, har haft heta diskussioner idag på jobbet, om vår statsminister, han stack verkligen ut hakan....vi svenskar är bortskämda. Men nu måste jag få fråga, hur gjorde maken när han hittade era glömda tjänstepensioner?

  SvaraRadera
 11. Tina Häll .. ÄNTLIGEN så reagerar någon!! Först Henrico och sedan du.

  Maken tyckte summan som redovisades verkade lite liten, gjorde en lista på arbeten som han haft, vilka tider det rörde sig om och vilka arbetsgivare som förmodligen hade haft kollektivavtal.

  Sedan ringde han upp Collectum som vi tillhörde, du kanske har fått papper om avtalspension från någon annan .. Fora, KPA eller något annat?

  Kundtjänsten vet absolut ingenting så det gäller att vara envis och KRÄVA att få tala med någon som handhar de här frågorna, i vårt fall fick Maken kontakt med en placeringsgrupp.

  Så gäller det att vara envis och få den personen att förstå vad man vill och att redovisa vad de har .. och sedan ska man själv redovisa vad DE INTE har och så skicka uppgifter om tiden det handlar om och var de kan hitta de pengar som de inte hittat .. i vårt fall fanns de hos Skandia i något avsomnat, bortglömt pensionssystem.

  Det är jobbigt, frustrerande men gav oss en god timpenning!

  Lycka till .. berätta gärna hur det går.

  SvaraRadera
 12. Kul att Reinfeldt sa ett sanningen ord, det tycker jag är alltför sällan.

  Klart att det inte blir så mycket i pension om man studerar till 25, jobbar till 60 och lever till 81. Om man under 35 arbetsår ska försörja 81 levnadsår blir det ju att skrapa ihop 27 månaders försörjning på 12 månaders arbete.

  Jag har länge trott att jag kommer jobba tills jag dör och ser inte det hemska med det, kanske för att mitt arbete inte är så hemskt. Jag tog upp det här på jobbet, eftersom en kille här fyllde 65 och valde att jobba två år till. Alla de unga tyckte att han var knäpp och att de minsann skulle gå vid 60 eller helst 55.

  De kommer bli besvikna.

  SvaraRadera
 13. Statsministern har alldeles rätt! Problemet måste lyftas upp på bordet i tid (dvs nu) för en debatt och en så småningom långsam övergång/anpassning så att en individanpassad lösning kan tas fram. Vi kan inte börja diskutera problem kl fem i tolv när det är försent och det kostar för mycket med resultatet att människor kommer i kläm./G

  SvaraRadera
 14. Det är klart all inte har ork och kan jobba längre, men de som vill och kan ska kunna få göra det. Men det är värl som vanligt i Sverige: Du ska inte tro att du är nått!

  Utan att ha läst hela Reinfeldts idé och utan att ha djupdykt i det hela, så tror jag inte att vi klarar det hela även om de flesta ungdommar får jobb.

  Se på Frankrike där man ändrade pensionsåldern från 60 till 62 år och det blev ett jäkla liv. Det blev det här också, men jag tror ändå de flesta inser att systemet inte är konstruerat för att leva så länge som vi gör idag utan att bidra till systemet.

  Sålänge man inte gör det till ett tvång utan man bara ökar möjligheterna. Enligt SVT får man gå i pension vid 61 och jobba max till 67. Utöka till 70 och låt folk själva känna efter och bestämma.

  SvaraRadera
 15. Det är väl bra att diskussionen kommer på bordet precis som G skriver.

  Vi har haft en del ministrat som blundat för detta problemet och det är dags nu att se över hur vi kan göra.

  SvaraRadera
 16. Om jag förstått det rätt hävdar Reinfelt att vi kommer att behöva göra något drastiskt om vi skall ha råd med samma välfärd även i framtiden.

  Ponera att han har rätt?

  Aftonbladet skriker ut i en rubrik att 180 000 svenskar anser Reinfelt har fel.

  Betyder det då att 180 000 svenskar är beredd att offra välfärden i framtiden?

  Är det samma 180 000 människor som anklagar Reinfelt för att rasera välfärden?

  Är det dessa 180 000 människor som säger att solidaritet är det viktigaste men man är INTE beredd att jobba mer för att kunna bibehålla välfärden?

  På något konstigt sätt verkar det som att solidaritet är något som är ENKELRIKTAT, det är fint bara man är på mottagarsidan.

  Själv är jag beredd att jobba mycket längre än 65 om jag bara kan. Det är otroligt skönt att betala 65 % i skatt och att jobba några extra år i solidaritetens namn för om jag kan göra mitt absolut yttersta med att bidra kan jag också kräva min rätt den dag jag behöver. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 17. Själv tänker jag dö med stövlarna på. Och när jag begravs vill jag att stövlarna sticker upp ur myllan.

  SvaraRadera
 18. Any, du skriver, att "alla som arbetar hela arbetslivet går nog ihop .. om pengarna hanteras väl. Men pengarna ska räcka till alla som aldrig har arbetat, bara arbetat delvis eller bara en bråkdel av arbetslivet också".

  Här fokuserar du (omedvetet?) på Sveriges världsunika invandringspolitik. (Alltför) många människor importeras till Sverige, som aldrig arbetar i Sverige eller bara arbetar ett par år eller vars arbete består av en skattefinansierad sysselsättning som personlig assistent till sitt eget barn alt. personlig assistent till sina egna föräldrar alt. personlig assistent till någon annan släkting.

  Henrico skriver. att det är "otroligt skönt att betala 65 % i skatt" och arbeta tills man blir 75 år "i solidaritetens namn", så att människor, som väljer att migrera till Sverige, kan beredas en bättre standard än pensionerade svenskar. Det är naturligtvis positivt, att Henrico upplever det så.

  Men alla har inte samma perspektiv. Någon skrev en insändare i Kristianstadsbladet, om en pensionerad bibliotekarie med "en pension, efter skatt, som ligger strax över tiotusen kronor". Detta jämfördes med "en kvinna som invandrat till Sverige när hon var över 65 år gammal, som sammanlagt hade skattefria bidrag, vilka "nästan uppgick till elvatusen kronor".

  Den invandrade gamla damen - som aldrig arbetat i Sverige - tilldelades alltså mer än bibliotekarien som jobbat.

  Den invandrade gamla damen önskade nu få dyr tandvård betald och ja, hon hade "rätt till kostnadstäckning för tandvård, men nej – det hade inte den före detta bibliotekarien".

  Man anar, att skribenten (och den pensionerade bibliotikarien) finner detta orättvist. "Om nu skälig bostadskostnad plus skälig levnadsnivå, tillsammans kan ge en skattefri pension på elvatusen, så är väl pensionärer som arbetat i Sverige värda att få ut betydligt mer", skriver författaren till insändaren.

  På detta svarar kanske Henrico ett rungande NEJ..?

  Här krockar två uppburna livsinställningar: Rättvisa resp. solidaritet.

  Henrico (och likasinnade) kan *själva* välja att vara solidariska - men när de ålägger och påtvingar andra - t.ex. pensionerade bibliotekarier - en slags kommandosolidaritet, så blir de betraktade som orättvisa.

  Solidaritet är något fint, när det är en följd av ett eget, medvetet och personligt val.

  Påtvingad kommandosolidaritet brukar kallas för utsugning.

  http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1596722/Var-ar-hennes-pengar-som-hon-har-betalt-in-under-livet.html

  SvaraRadera
 19. "När ska man då få njuta av livet?" är en fråga jag hört flera gånger sen i går. Nån som jobbat svart var mest upprörd hur lite hon kommer att få i pension. Mitt tips är att man försöker njuta av livet medan det pågår och och inte skjuta upp livet tills man går i pension samt att man slutar tycka och tro att det finns nån annan som ska rycka in och betala.

  SvaraRadera
 20. Okey då vet vi det. Jag skall jobba tills jag är 75 för att försörja pensions-invandrare.

  SvaraRadera