tisdag 13 oktober 2015

Om jag bara kunde förstå ..


.. hur Stefan Löfven ser på sina ämbetsuppgifter som statsminister så skulle det han gör kanske bli begripligt?

I min värld är det statsministern som har det övergripande ansvaret och den fulla makten i stort sett alla frågor. Men samtidigt så agerar den nuvarande statsministern som om han var underordnad Polisen, som enligt honom ska bedöma och besluta vilka åtgärder statsministern .. eller Någon Annan? .. ska vidta vid rikets gränser om trycket utifrån blir för stort?

Samma sak verkar gälla för Migrationsverket, vars generaldirektör också verkar ha en överordnad position gentemot landets statsminister, som verkar se sig som den som enbart behöver informeras om vilka beslut Polisen och Migrationsverket fattar.

Hur statsministern ser på Försvaret törs jag inte tänka på.

Hela välfärdsområdet .. vård, skola och omsorg .. verkar vara Kommunernas ansvarsområde, där statsministerns ansvar och uppgift verkar begränsa sig till att stå för uppmuntrande tillrop, moraliska riktlinjer och ingångsvärden.

Civilsamhället är också något som Stefan Löfven ofta nämner när det ställs frågor om hans egna prestationer. Civilsamhället ska göra det statsministern inte förmår, civilsamhället bör hålla sig till statsministerns ingångsvärden och kratta framför statsministerns dörr och om det inte fungerar så är det inte statsministerns problem.

Jag blir osäker?

Hur ser Stefan Löfven på sitt jobb? Sitter han bara på sitt ämbetsrum och väntar på att Någon Annan ska knacka på och berätta vad han ska göra? Eller vad som är gjort.. eller inte gjort?

Är han helt trygg i förvissningen om att Polisen, Migrationsverket, Kommunerna och Civilsamhället tar det fulla ansvaret för de flyktingströmmar som nu når Sverige? Har han delegerat ut sitt eget ansvar på sina egna ministrar utan att ha en aning om att det är han .. och ingen annan .. som har det övergripande ansvaret för vad de gör .. eller inte gör?

I går samlade statsministern alla dem som han anser ska lösa landets problem + en hallelujakör och några statushöjande kändisar till något han kallade Sverige tillsammans. De flesta som kom hade nog förväntat sig något helt annat än det de fick och de flesta hade nog mindre hopp med sig när de for hem än när de kom dit.(klicka på bilderna så blir det mer läsbart)



När jag inte förstår de stora sammanhangen brukar jag försöka relatera till min egen lilla värld. Det är ju ändå inte så stor skillnad mellan ledarskap, ekonomi, organisation och samarbete i den lilla världen och den stora.

Men det enda som dyker upp i tankarna är den heta sommaren då gräsmattorna dog och blommorna vissnade i rabatten och den dag då jag tog fram trädgårdsslagen för att .. om möjligt .. skapa lite liv och tillväxt i den värld jag ansvarar för.

Jag vred på kranen och först kom ingenting, sedan kom ingenting och till slut kom ett ynkligt strilande där jag förväntade mig en kraftfull stråle?

När jag vände mig om såg jag ett meningslöst fjuttigt strilande från hundratals små hål och först då insåg jag att jag borde ha hindrat hundarna från att leka med trädgårdsslangen. Men medan det pågick tyckte jag bara att det var trevligt att de skapade sin egen sysselsättning och inte störde mig när jag höll på med mitt.

Först kom ingenting, sedan kom ingenting och till slut kom ett meningslöst fjuttigt strilande .. är det så jag ser på Stefan Löfvens tid som statsminister?

Jag försöker verkligen relatera till något annat .. men det som då dyker upp blir ännu konstigare. Men mer med verkligheten överensstämmande, enligt Maken som fortfarande har händelsen med valpen Molly och det stora kuddkriget i färskt minne.

Men någon respekt måste vi väl ändå visa mannen som innehar landets högsta ämbete? Oavsett om han förtjänar det eller inte.

Fast det skulle underlätta om jag bara kunde förstå hur han ser på sitt uppdrag.



GP, SvD, SvD, SvD,

16 kommentarer:

  1. Rent krasst anser jag att löven har rätt. Det är polisens uppgift att hålla gränsen, det finns också mandat att göra det i lagen. Skulle regeringen in och detaljstyra skulle det vara ministerstyre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Rent tekniskt stämmer det nog så väl, men den polis som tagit sig för att agera i enlighet med lagar, förordningar och internationella konventioner hade omedelbart stängts av, sagts upp och svartlistats. Möjligen, kanske, på nåder efter offentlig avbön omplacering till Norrland.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, lärare

      Radera
    2. Som jag förstår det har polisen ansvaret för övervakning och kontroll vid gränsen. Men direktiven som säger vad/hur de ska kontrollera eller övervaka måste väl ändå komma från regeringen och då ytterst statsministern?? Eller .. ?

      Och om det skulle bli fråga om att stänga landets gränser, alternativt återinföra passkontroller från EU, för en tid .. vilket verkar vara fullt möjligt vad jag förstår? .. är det då polisen som fattar det beslutet eller regeringen .. eller statsministern?

      Radera
    3. Är det därför man lämpat över hela flyktingfrågan till Migrationsverkets bord, så att de får bestämma hur många som kommer in? Ministerstyre? Tjänstemanna-ansvar? Eller helt enkelt bara fega jävla politiker som sen lägger skulden på någon som inte kan/vill ta ansvar?

      AAARGGGH! Tuggar snart på mitt tangentbord!

      Radera
    4. "Tuggar snart på tangentbordet"?? Själv svalde jag den sista av siffertangenterna alldeles nyss .. det kommer förmodligen att göra att jag får något annat än Stefan Löfven att tänka på om några timmar .. ;-D

      Radera
    5. Men herregud! Regeringen har övertydligt visat att man inte avser/vågar ta några som helst beslut i de här frågorna. Möjligen kan man spekulera i att densamma ändå hoppas att polis, migrationsverk, tull etc., ska ta de besluten som man själv är DÖrädd för att ta. Sammantaget är det uppenbarligen så att samtliga som skulle kunna agera är livrädda för något!!?? Vad? Kanske "låsningen"?

      Radera
  2. Hej. Gillar din blogg. Jag fick precis tips om en annan blogg som ger en förklaring vad som sker o varför.
    https://peterkrabbe.wordpress.com/2015/10/03/det-sovande-folket/

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Förutsatt att texterna ovan är riktiga och inte satir (svårt att veta nuförtiden...) så börjar det påminna om ...jag vet inte. alla liknelser är opassande eller osmakliga, men två som kommer för mig är Goebbels tal i Berlin Sportpalast 1943 och Jim Jones agerande som ledare för People's Temple i Guyana 1978.

    Kulter, ideologiskt förblindade. Verkligheten skall med renheten i tron betvingas, inte genom faktisk pragmatisk handling, utan genom rituella manifestationer. Det är associationerna som väcks av den här propagandaorgien. Sverige och svenskarna är offret i kampen.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  4. Jag har för mig att Reinfeldt började med den här "taktiken". Att hänvisa till tjänstemännen, myndigheterna, samhällets konkreta aktörer och hänvisa till att de har ansvar för sin verksamhet och verksamhetsområde.

    Vilket i grunden ju är ganska sunt. Politikerna övergripande och på sin kant. Justerar direktiv och resurser för att uppnå bästa möjliga resultat i slutänden.

    Exempel är ju riksbanken som står fritt från politikermakt numera.

    Men. Man kan förstås missbruka detta. Och bestraffa de som gör "sin plikt". Bevaka sveriges suveräna gränser-och samtidigt meddela at de skall vara öppna. Håll koll på alla kriminella nätverk och deras kontakter-samtidigt som polisen bestraffas för det. Respektera privata egendomar-samtidigt som man får löpa gatlopp i media ifall man försöker skydda privat egendom. Osv.

    En verklig självständighet vore nog bra, parat med återinfört tjänstemanna ansvar. Med uppbackning av sina egna myndigheter.

    Inte minst gäller det väl då också kommunerna? Att INTE överstatligt tvångsstyra dem med kostnader och direktiv som omöjliggör deras egna planer, strategier och mödosamt planerade utvecklingar.

    Att statsministern just nu, däremot, skyller ifrån sig på allt och alla, det är bara början. Och uppenbart. Uppdraget han har är ju gediget svårt. Nästintill omöjligt under de omständigheter han hamnat i. Men han har sig själv att skylla i stor del. Det känns nästan lite elakt att kritisera honom. Han försöker ju inte ens. Det är bara andra som lurar honom att tro det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Full pott, helt korrekt: taktiken är att hänvisa till och instruera myndigheter att utföra sin funktion, för att därefter vid mediadrev åt fel håll (jfr REVA-projektet) sätta kniven i ryggen på tjänstemännen. En möjlig utveckling för att försvåra detta hade varit återinfört tjänstemanna- och ämbetsdito- ansvar, då vi i så fall kunnat hänvisa till tvingande skyldighet att upprätthålla lagen. Därmed hade riksdags och regerings ansvar tydligt synts. Vidare hade direkta val till diverse ämbeten gjort susen.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, lärare

      Radera
  5. Alltså egentligen,vad ska Löfven säga?
    Han har inga svar.Inte ett enda.
    Så klart "nånannan" får svara då...
    Och den goa glada borgerligheten nöjer sig ju tydligt med svaren!

    SvaraRadera
  6. Bara en lite reflektion; Sedan 1982 har Sverige haft 10 kulturministrar. Tycker att det har varit många statsråd att avlöna under åren, i synnerhet i ett land som saknar kultur! //Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. OBS Ironi. //Gunilla (igen)

      Radera
  7. Jag tog upp problemet med flyktingsmuggling och polisens agerande via ett mail till Justitiedepartementet. här följer en del av svaret jag fick från Justitiedepartementet 2015-09-18.

    "Regeringen styr myndigheterna på ett övergripande plan genom bland annat förordningar och årliga regleringsbrev. När det kommer till den operativa verksamheten är det i första hand myndighetens ansvar och regeringen kan inte gå in och detaljstyra verksamheten. Vi kan heller inte kommentera självständiga myndigheters handläggningsrutiner eller beslut i enskilda ärenden eller hur en myndighet prioriterar att använda sina resurser. Vid eventuella synpunkter bör den ansvariga myndigheten i första hand kontaktas direkt."

    "Smuggling av flyktingar är dock som du säger ett synnerligen aktuellt ämne och åtgärder mot kriminella smugglingsnätverk ingår även i EU:s migrationsagenda. En annan fråga som diskuteras är möjligheter till fler lagliga flyktingvägar." //tompas11

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Fler lagliga flyktingvägar" löser förmodligen inte alls någonting sett ur EU's perspektiv. Snarare tvärtom, det ökar volymerna och dragningskraften.

      Att det allmänt blir välkänt även i nya kretsar att man kan ansöka, få nej, och ändå försöka ta sig till EU trots alla halvhinder kommer inte göra något lättare. Att ha fått avslag från en seriös önskan är ingen garanti för att förhoppningarna släcks.

      Tvärtom är lättare ansökningsvägar en stimulans för att väcka förhoppningar hos flera.

      Från början kanske det var en god idé när få personer skulle tänkas söka. Men nu innebär det inget som helst steg framåt.

      Villkoret för att det skulle fungera är att göra som storbritannien funderar på. Stoppa alla olagliga migranter. Skoningslöst. Oavsett orsak. Samt skicka tillbaka alla utan tillstånd. Samt därefter, först därefter, kräva att man har ett godkänt papper, visa, arbetstillstånd eller godkänd asyl. Då får man komma in. Och att det är ENDA sättet. Om man mäktar med en sådan policy så skulle metoden med "lagliga flyktvägar" kunna fungera. Fast då är de ju inga flyktvägar. Och man får då vifta undan hela gallskrikande "riv-eu's-murar" frälset. Det låter ju obekvämt.

      Radera
  8. Det rör på sig…
    "Busch Thor öppnar för gemensam alliansbudget
    2.27 Publicerad i dag 11:02
    Alliansen kan gå fram med gemensam budget redan nästa år. Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor." :-D

    SvaraRadera