fredag 15 maj 2015

Det finns tre saker som man inte kan vara på samma gång ...

.. ärlig, intelligent och kommunist. Om man är intelligent och kommunist är man inte ärlig. Om man är intelligent och ärlig är man inte kommunist. Och om man är ärlig och kommunist är man inte intelligent .. sa någon som heter/hette Vasil Stanilov. Jag vet inte vem det är och hittar inte heller någon annan som kan tala om det för mig .. men citatet dyker osökt upp efter att ha hört Morgan Johansson .. som inte är kommunist utan socialdemokrat .. på Ekot.

Den rödgröna regeringens plan för att avskaffa .. eller åtminstone sänka .. arbetslösheten blir alltmer märklig. Hittills har det mesta gått ut på att öka bristen på jobb och när jag hör vår justitie- och migrationsminister Morgan Johansson berätta om sin nya baby .. en lagtext om könskvoteringar i bolagsstyrelser som just nu utarbetas på justitiedepartementet, känns det lite overkligt. 

Upplös bolag eller straffa bolagen med kännbara sanktionsbelopp - på minst en kvarts miljon - om bolagsstyrelserna inte uppnått en 40-procentig andel kvinnor i bolagsstyrelserna .. var den genialiska idén. 
Just då i alla fall .. när  landets justitieminister på fullt allvar talade om att upplösa privata bolag om de inte gör som regeringen säger?
Det är svårt att tro att det är sant?

Men om det är sant, då undrar jag .. varför 40/60 i stället för 50/50? Betyder det ätt justitieministern egentligen tycker att kvinnsen är liiiiiite mindre kompetenta?
Och varför bara en jämställd könsfördelning? En människa är ju .. som Mattias Lundbäck så insiktsfullt beskriver det .. mycket mer än bara sitt kön. Vi bejakar ett multikulturellt samhälle på alla andra områden .. varför inte i styrelser? Den finns en stor variation på människors könsidentitet, som många gånger kan vara i vägen för en styrelseplats .. finns de med i Morgan Johanssons jämlika lagförslag?
Är det tänkt att de "upplösta" bolagen ska övergå till statlig ägo, eller ska de bara läggas ner med massarbetslöshet som följd, om det nu handlar om något/några av våra största bolag?
Morgan Johansson gör som alla andra sossar .. viker ner sig, mumlar och menar att det var visst inte alls så han menade, fast han sa det i Ekot, fast det egentligen handlade om att bötfälla privata börsbolag med MINST en kvarts miljon om de inte gör som staten bestämmer .. vaddetnuär de kommer att bestämma, om de nu får majoritet för att bestämma någonting alls?
Och då kändes det ju genast mycket rimligare, eller?
Men det finns vinster i förslaget, det gör det? Vi kan väl börja med att öva oss på LO:s styrelse som består av 18 personer varav bara 3 är kvinnor .. så får vi se hur det går?
Fast jag undrar .. hur ska vi kunna få fler i arbete om det blir mer olönsamt att äga företag? Hur ska vi få någon att vilja satsa pengar, driva eller starta företag om vi har en regering som när som helst kan lagstifta om "upplösning" eller "tvångsböter" och om de inte själva får bestämma hur bolaget ska drivas .. eller av vem?
Vänsterpartiet och Miljöpartiet leker  majoritetsregering, de socialdemokratiska ministrarna är helt vilse, var och en på sitt departement, medan mannen som sitter på styråran, Stefan Löfven, sitter på sin kammare och leker statsminister och tänker ut kompromissförslag och förhandlingsstrategier som bara för honom längre och längre bort från målet .. Europas lägsta arbetslöshet.
Men om Stefan Löfven verkligen, verkligen vill göra något åt arbetslösheten så är mitt förslag att han upplöser regeringen i stället.

5 kommentarer:

 1. Det var nog det sjukaste förslag jag hört!! Rena Sovjetunionen! Vänstern fattar inte att jobb som skapas i den privata sfären är de som betalar den offentliga sfärens löner. Alla behövs och är viktiga men jobb i den offentliga sektorn genererar inga skatteintäkter.

  SvaraRadera
 2. Det härär f-n inte klokt. Jag vet dessutom rdan idag ett företag som heller låter bli att anställa någon än att anställa en man som har rätt kompetens bara för att de först gjorde som de skulle, dvs anställe efter rätt meriter. Sedan så insåg de att hoppsan det blv bara män så då slutar man att anställa dem och vill bara ha kvinnor fastän det inte finns en kvinna i HELA VÄRLDEN som har rätt kompetens som vill ta jobbet. Män finns det. De får det inte.

  Jag kan dessutom tillägga att det redan i ansökansformuläret så finns en kryssruta för vilket kön du har. Vad sjutton har det för betydelse inom detta jobb kan jag bara inte se. Och vad ska en Hen trycka då? Så…
  " Den finns en stor variation på människors könsidentitet, som många gånger kan vara i vägen för en styrelseplats .. finns de med i Morgan Johanssons jämlika lagförslag?"

  Hear hear!

  SvaraRadera
 3. Varför försöker fler och fler partier bli någon slags kopia på FI?? (Det är väl där Birgitta Ohlsson hör hemma...)

  SvaraRadera
 4. Är det inte bättre att dom kvoterar in några kompetenta politiker i regeringen i stället??

  SvaraRadera
 5. Se Youtubefilm på 1 minut som visar att "Vänsterpartister ger ej allmosor till tiggare".
  Sök på det som står inom citattecknen.

  SvaraRadera