onsdag 13 maj 2015

Snoppräknare blev rättviseräknare?


Rättviseförmedlingen .. ni vet, den där ideella organisationen som Stefan Löfven hyllade med en egendiktad dikt .. vill hjälpa svenska mediehus att bli bäst i världen på jämställdhet. Den nyheten kan du läsa på SVT Nyheter/Kultur .. där rubriken snabbt ändrades från snoppräkning till rättviseräkning när nyheten började uppmärksammas på twitter. 

Tråkigt nog för SVT, ser länkadressen fortfarande ut så här ..


Rättviseförmedlingens nya verktyg .. som de fått närmare tre miljoner kronor för att utveckla, förmodligen från överpoeten själv .. är någon slags könsregistrering som media kan använda för att upptäcka avvikelser i rättevisefördelningen av arbetsuppgifterna, eller något liknande.

Ja, jag tycker att var och en får syssla med vad de vill. Lite trist är det kanske att det sker på skattebetalarnas bekostnad, men det är en hel del annat som spills ut på samma altare så .. vem bryr sig egentligen?

Bortsett från att jag nästan kräver snippräkning i jämlikhetens namn .. och hur blir det med rättviseräknandet av de rasifierade inom media .. eller rättviseräknandet av HBTQ-personer och alla andra som diskrimineras och förfördelas i vårt fördomsfulla, ojämlika samhälle!

Rättviseförmedlingens 3 miljonersverktyg känns redan från start orättvist, ojämlikt, diskriminerande och dessutom utesluts transpersoner vilket skapar obalans mellan snipp- och snoppräknandet.

Och vad händer egentligen med behovet av det könsneutrala "hen" inom media, om personalens snoppar och snippor ska föras in i Rättviseförmedlingens nya könsregister?

Jag KRÄVER ett nytt och mer nutidsanpassat "verktyg" och om det nya "utvecklandet" medför ökade bidrag från skattebetalarna, så kräver jag minst en ny dikt från Stefan Löfven. 


SVT,

1 kommentar:

  1. Man undrar ju hur de prioriterer på Vinnova. De får pengar av staten för att gagna innovationer som ska ge bättre teknik och samhälle.
    Gagnar det verkligen samhället mer att ge tre miljoner till snoppräkning än till förbättringar av till exempel byggande och energiförsörjning?

    SvaraRadera