måndag 11 maj 2015

Ledarskap .. det kräver vissa insikter i vem det egentligen är som bestämmer ..

.. kom jag till insikt om ungefär samtidigt som Mona Sahlin förlorade valet av ungefär samma orsak.

Bristande ledarskap höll på att ställa till ett elände i mitt eget hem .. vilket jag skrev om under rubriken "Bristande ledarskap och den Irländska Olyckan" .. och i går fick vi se resultatet av ett annat ledarskapsmisslyckande. För jag tror inte att Stefan Löfven riktigt har förstått att han inte bara är statsminister och ledare för landet .. utan också är ansvarig för de ministrar som han själv valt ut som väl kvalificerade för sina uppgifter.

Åtminstone hoppas jag att det var så han tänkte? Allt annat är ju förskräckligt oansvarigt, även om jag undrat lite över hans val vid ett flertal tillfällen.

Det är alltid ledaren som är ansvarig när den som är underordnad gör bort sig. Som, till exempel, när vår bordercollie Bessy i ett obevakat ögonblick fångande ett cykelhjul, som satt fast på en cykel, som en väldigt arg man cyklade på för tillfället.

Som ledare var jag helt frånvarande även om jag var alldeles för närvarande rent fysiskt och den utskällning jag fick var helt motiverad men onödigt långdragen .. enligt min mening. Den störtförbannade mannen var dock av en annan mening och slutade inte att skälla ut oss förrän jag erbjöd mig att ta livet av mig för att kompensera hans lidande.

Bristande ledarskap kan alltså ställa till problem.

Eller kan och kan?

Bristande ledarskap ställer ALLTID till problem och ansvaret för problemen är ALLTID ledarens.

En ledare måste alltid vara alert, se framåt, bakåt och åt sidorna, samt överblicka konsekvenserna av händelser som ännu inte hänt, men som kan hända om den som ska ledas inte riktigt inser värdet av att följa sin ledare.

Om det låter luddigt så kan jag skriva om det så Stefan Löfven förstår .. det bör vara ett ingångsvärde att Åsa Romson inte uttalar sig offentligt.

Det verkliga ingångsvärdet hade förstås varit att hon inte hade blivit vald till minister alls .. men det är ju så dags att tänka på nu .. när hon bara är ett hjärtslag från statsministerposten.

4 kommentarer:

 1. Men snälla detta är svensk mentalitet i ett nötskal.

  När något går fel i ett bolag så är det inte VDn eller styrelsen som blir kickad utan man spakar nedåt till man hittar lämplig mellanchef som får stå med hudhuvudet.

  Jag må inte gilla USA i allt, men i denna fråga så har de 100% rätt. Går det skit för ett bolag så kickar man VD.

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt. Har själv gjort misstag med mina hundar och vet av erfarenhet, dock har vi inte fällt någon cyklist ;-)
  Men att Löfven skulle förstå har jag dessvärre inga förhoppningar om... längre. Suck.

  SvaraRadera
 3. Länktips angående Åsa Romson, och möjligen som blogg att hålla koll på
  http://bloggen.bertiltorekull.se/#post92
  MP mannen som debatterade ett totalt stopp på invandringen ett tag.

  SvaraRadera
 4. Nu har den stora ledaren uttalat sitt förtroende för Romson.

  Det brukar lösa sig sa diesel-Åsa när hon tömde toaletthinken i sjön. :-D

  SvaraRadera