lördag 9 maj 2015

Jag drabbades av akut skrivkramp ..

.. efter att ha följt reaktionerna på David Camerons "skrällseger".

Att vi har övervägande vänsterpress här hemma är ju inte en direkt nyhet, en del ledarskribenter är till förväxling lika Kim Jon Un´s hängivna nyhetsuppläsare och det som berättas i SVT kan väl knappast kallas för objektivt ens av den mest rödglödgade nyhetskonsument?

Men det är ju här hemma. Lite påminner det om att ha en pinsam familjemedlem som inte alltid är helt nykter eller som lider av ett funktionshinder som alla inom familjen lärt sig leva med. Men när det som betraktas normal hemma används offentligt som måttstock för det som händer i andra länder, då vrider jag mig av obehag och rodnar av skam.

Maria Ludvigsson, SvD, skriver så här .. SVT och SR verkar alltid lika uppriktigt förvånade när Tories går till seger och Labour misslyckas. De brittiska partiledare som avgått det senaste dygnet har kallats för ”offer efter jordskredssegern” ...... SVT har en annan förklaring till valresultaten än att medborgarna de facto tycker som de genom valet gett uttryck för. Enligt exempelvis SVT:s Bo Inge Andersson, är det så här: ”Det står helt klart att hela valrörelsen bedrivits under falska förutsättningar.” (svt.se). Och att ”Labours förlust beror troligen på att de konservativas linje de sista veckorna har varit att utmåla Labour som ett hot. Ed Milliband, som alltså var ett av ”offren” och avgick, har enligt samma SVT förföljts av konservativ press. ”Han har även haft konservativa medier emot sig och han har utmålats som en dålig ledare".

Det är alltså samma SVT som vägrade att se väljarnas val som väljarnas val i Sverige för sju månader sedan. Ordet "jordskredsseger" användes visserligen inte i media, men siffrorna 87 % på löpet gav en vink om hur "segern" upplevdes. Alla segrade över SD? Vad vi andra önskade begravdes i DÖ .. de närmaste 8 åren??

I det svenska valet var det ingen som sa att det stod "helt klart att hela valrörelsen bedrivits under falska förutsättningar" trots att vår nuvarande statsminister varken kunde presentera en plan, ett regeringsalternativ eller mer än några få löften, som "inte spelade någon roll", sex månader senare. Alliansens förlust beskrevs absolut inte som ett resultat av de rödgrönas linje att utmåla Alliansen som ett hot och ingen nämnde att resultatet kunde ha påverkats av att Alliansledaren "haft vänstermedia emot sig och att han har utmålats som en dålig ledare".

I stället verkar alla betrakta engelsmännen som offer för en konspiration som resulterade i att de förlorade möjligheten att få en lika unik och fantastisk regering som Sverige????

Mats Johansson skriver i SvD .. Desto roligare var det att se de långa näsorna och fågelholkarna när torsdagskvällens första prognoser presenterades. De svenska journalister som i veckor förberett Ed Milibands intåg som ny premiärminister fick bråttom att ändra ansiktsdragen. Medan han själv förberedde sitt avgångstal talade ”experterna” fortfarande om hur jämnt valet skulle sluta. Stor underhållning! Hög skojfaktor!

Ett särskilt tröstpris går till Sveriges ledande kännare på brittisk politik, en ung vänsterkvinna som bott några år i London och därför visste berätta att en vänsterkändis som Russell Brand kunde avgöra valet eftersom han har nio miljoner följare på Tjatter  ... vilket direkt får mig att tänka på de "valvinnande" vänsterkändisarna Özz och Malena och alla deras ekande följare.

Och vad ska man säga om all mediebevakning av UKIP som knappt ens kom in i parlamentet? .. fortsätter skribenten och jag tänker att man kanske kan säga några ord om hur stor skillnad det blir när politikerna håller ögonen på sin egen politik och lyssnar på väljarna  i stället för att göra gemensam sak med media och bevaka .. till exempel SD?

Carl Bildt blir intervjuad om sin syn på resultatet i Storbritannien, medan utrikesminister Margot Wallström intervjuas i SVT ... tydligare kan det väl inte illustreras hur omvärlden ser på oss.

Svensk politik är pinsam .. ett dåligt regisserat teaterstycke där regeringen spelar regering med stöd av oppositionen som spelar opposition framför en buande publik som visserligen löst biljett men bara får läsa en tillrättalagd recension i tidningen eller får ta del av väl valda delar i någon kulturprogram på SVT.

Jag skäms över att vara svensk ... och det är en ovan känsla.


SvD,

5 kommentarer:

 1. Skrivkramp? Själv fick jag skrattkramp.

  Sen är jag lite förbryllad över att svensk vänster håller på Labour. Har de inte läst Labours manifest? Så mycket som det talade om att minska invandringen och se till att de som ändå invandrade inte skulle få del av "benefits", så borde väl Labour hamnat på Arnstadts svarta lista. Rasister, hela bunten.

  SvaraRadera
 2. "jag skäms över att vara svensk"

  Välkommen till klubben! Skål!

  SvaraRadera
 3. Hear, hear! All svensk s.k. politik är ett stooort skämt.
  Samtliga mina skämskuddar är fullständigt utslitna, någon som har en stor tjock filt att gömma sig under?

  SvaraRadera
 4. Själv har jag bott utanför Svea rikes gränser vid flertalet gånger, så att skämmas över att man är svensk är inget nytt för mig. Men jag sållar mig till skara såtillvida att min skam har ökat de sensate 5 åren.

  SvaraRadera
 5. I England liksom i Sverige får landets tredje största parti inget som helst inflytande på politiken. I England beroende på valsystemet och i Sverige på antidemokratiska beslut.

  SvaraRadera