söndag 20 november 2011

Don Quijote av La Mancha ..

.. är berättelsen om en man, som en dag förlorar fotfästet i verkligheten och bestämmer sig för att bli en vandrande riddare som hjälper människor i nöd. Han beger sig ut i världen på sin hingst Rosinante, tillsammans med sin trogne väpnare Sancho Panza, en enfaldig bonde i grannskapet. Målet är att vinna kärleken av den sköna ovetande Dulcinea (spanskt ord för söt) .. det vill säga, han tror att det är hennes namn men så är inte fallet.

I själva verket heter hon Aldonza. En spansk ordvits/talesätt:
”Har vi ingen annan så tar vi väl Aldonza” som antyder att hon är det sista valet när inget annat återstår.

Don Quijote lider av överskott på mening. Allt blir betydelsebärande i hans värld. Därför angriper han dödsföraktande de väderkvarnar som han ser som jättar och ”slaktar” vinsäckar tills golvet är täckt av ”blod”. Den trogne Sancho Panza försvarar och räddar livet på sin herre som förargar, irriterar och retar upp dem han möter under sin resa.

Jag har tänkt mycket på Don Quijote den sista tiden.

Möjligen kan det bero på att jag har varit en flitig gäst inne på s-bloggar där jag till min stora förvåning hittat ett antal ”riddare” som strider mot självupplevda väderkvarnar och nedlägger blödande vinsäckar i parti och minut.

Åtminstone en har en alldeles egen Sancho Panza som till och med troget svarar på ”riddarens” kommentarer som kommer i anslutning till de rallarsvängar som vederbörande delar ut till de moskovitiska och värmstugesökande partikamrater som behöver veta hut.

Det är obegriplig och fascinerande läsning som inte leder någon vart .. inte ens till en nedlagd väderkvarn. Och om meningen är att erövra den sköna Dulcineas kärlek .. vilket i det här fallet förmodligen står för partiledarens gunst .. så är det väl snarast en björntjänst det handlar om?

Men namnet Aldonza .. i förhållande till det spanska talesättet .. passar som handsken när det gäller målet för kärleken i det är fallet, eller hur?

Alla dessa Don Ouijotes, som fäktar så ihärdigt och våldsamt mot verkliga och inbillade fiender, har som huvudmål att tysta den debatt som leder framåt mot en skrämmande verklighet ..

.. särskilt de åsikter som kommer från dem som inte lyder och sitter stilla i båten, utan hellre vill ta fram partiets problem i ljuset och försöka lösa dem.

Peter Högberg är olydig och stökar i klassen och frågar .. ”Vem vill stöka med mig??”

Så hjälp honom .. in och stöka med Peter Högberg på ett vettigt, ärligt och lösningsinriktat sätt .. utan väderkvarnar inblandade!!


SvD, SvD, DN,

4 kommentarer:

 1. Man kan faktiskt med lite fantasi göra ett verb av namnet och då blir det Don Quijota, vilket då betyder att man slåss mot väderkvarnar alternativt bloggar som oberoende om man frågar folket på S-info.

  SvaraRadera
 2. Jajamensan .. med lite fantasi kan man faktiskt göra vad som helst! ;-)

  SvaraRadera
 3. Skulle inte bli förvånad om Donkan och Sancho Panzan visar sig vara en och samma. Ibland är de lite väl snabba att ta rygg på varandra. Och vid ngt tillfälle hade Panzan tydligen tillgång till IP-adress på en av de förhatliga kommentatorerna.

  BS är ju f.ö. känd för att skriva under alias.

  V

  SvaraRadera
 4. Visionären .. det är precis vad Maken också säger!! ;-)

  Och då verkar det nästan vara sant?

  SvaraRadera