fredag 25 november 2011

Nej .. nu har jag ledsnat på det här!


Jag är så trött på våra politiker och vårt politiska system.

Jag har totalt ledsnat på ideella riktningsgivare, låsta partiåsikter, statsvetare, journalister och ledarskribenter, på allt tjafsande om höger och vänster, på fluffiga tal och debattinlägg som lovar allt och ingenting, och aldrig beskriver hur fluffet ska genomföras eller finansieras.

Jag tror nästan att jag riskerar att bli våldsam på ett eller annat sätt om jag får se ytterligare en debattartikel eller höra ännu ett politiskt brandtal som låter som ett barns önskelista till jultomten! Jag bryr mig inte om vad politiker ÖNSKAR att de kunde ge mig – jag vill VETA vad de KAN åstadkomma!

Jag mår illa av att se och höra människor som aldrig arbetat eller ens besvärat sig med att skaffa en vettig utbildning .. stå och beskriva hur vi .. som ger dem jobb i alla fall .. ska jobba och skaffa oss en vettig utbildning och ta de jobb som finns långt bort från familj och vänner, samtidigt som de beviljar sig själva löner, förmåner och boendevillkor som vi aldrig förmår komma i närheten av.

Allt väsen och allt larmande handlar bara om makt och överlevnad för en liten krets som egentligen aldrig har varit i kontakt med den verklighet som landets befolkning lever i, men som .. trots det .. anser sig otroligt skickade att beskriva den.

Beskriva och anpassa vår verklighet .. efter sin egen uppfattning???

”Folket” .. det är bara en anonym massa som antingen betalar skatt eller kostar pengar, inte begriper sitt eget bästa och inte har en susning om vad de vill.

Jag känner mig kränkt och dumförklarad och känner att det finns ett attitydproblem inom riksdag/regering, stat och kommun!

Nu gör vi så här i stället!!

Vi har 349 riksdagsledamöter som vi avlönar för att fatta våra beslut i livsavgörande frågor, eller hur?

Vi ger SVT i uppdrag att presentera 2 stycken per kväll måndag-fredag. Det är 10 stycken per vecka som kan utses genom lottning eller plockas ut i bokstavsordning.

Varje röstberättigad svensk medborgare får en röstkod som bara kan användas en gång vid varje röstningstillfälle.

Riksdagsledamöterna får en halvtimme var att presentera sig, visa upp vad de kan, vilken riksdagsnärvaro de haft hittills, vad de gjort, vilka erfarenheter de har av den verklighet de vill förändra, vad de vill göra, svara på tittarfrågor .. blir det tid över så kan de väl sjunga något eller visa upp andra färdigheter .. och så får vi rösta fram de 2 bästa under en  lördagsfinal där alla 10 får en sista chans att vinna väljarnas förtroende.

Det tar 35 veckor att visa upp 349 riksdagsledamöter och efter det återstår 70 semifinalister .. om man inte tar Melodifestivalkonceptet och kör en omgång till med ”Andra Chansen” för 3:orna och 4:orna i varje omgång?

Har jag räknat rätt nu??

Regeringen består av 24 ministrar inklusive statsministern .. så semifinalisterna måste gallras ytterligare på ett förtroendeskapande och underhållande sätt, tills det återstår ett elitgäng som kan bilda en ny regering. Jag kan till och med tänka mig att vara så förtroendefull att jag låter de sista 48 själva avgöra vilka som fungerar bäst i ett samarbete.

Då slipper vi detta eviga partitjafsande, lukten av vidbränt valfläsk och dessa fullständigt meningslösa löfteskaruseller. Då blir det upp till bevis och väljarna i centrum!

Då får vi verkligt demokratiskt folkvalda politiker som vi vet vilka de är och slipper betala partistöd till alla interna, motbjudande partiledarbråk!

Ja .. så gör vi .. så plockar vi russinen ur kakan och får de bästa kvar! De övriga kan ju fortsätta med det de höll på med innan .. trycka på knappar och skriva motioner och vänta på nästa säsong i SVT.

Är det någon som har en bra programrubrik?


SvD, SvD, SvD, DN, DN, AB,  

15 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! Håller med dig helt och fullt, man blir så less på hela systemet. Det är snedvridet.

  Har du kollat upp Nigel Farage? Han är en frisk fläkt som inte räds att säga vad han tycker och stå för det.

  MvH Katrin

  SvaraRadera
 2. Bra plan med direktval.
  Tycker vi döper programmet till "Politikerjakten" eller lätt amerikaniserat, " Politiker har talang" helt i anologi med alla talangtävlingar! :)

  SvaraRadera
 3. Kanonidé!
  Här är mina förslag (tittade i tv-tablån):

  - Politikerfällan (Lyxfällan)
  Programmet går igenom politikerns ekonomi, skriver samhällskontrakt (som rivs om politikern sanerar röran) och lär sig budgetarbete. Eventuella förmåner auktioneras ut till röstande väljare.

  - Politiker söker väljare (Bonde söker fru)
  Programmet lägger ut politikerns CV på nätet och trygghetstörstande väljare från andra miljöer får interagera med politikern. Vi får se politikern ta emot aspiranterna i sin egen bostad.

  - Svagaste politikern (Svagaste länken)
  I programmet samlas ett antal politiker och röstar ut varandra genom att svara på sarkastiska frågor från programledaren (väljarna/tittarna får sms:a in frågorna). Deltagarna ska regelbundet spara på skattemedel genom att "banka" svaren. Vinnaren får behålla bostadstillägget, övriga går lottlösa.

  - Ensam politiker söker arbete (Ensam mamma söker....)
  Här lär sig de utslagna politikerna i tidigare tv-program att söka arbete, besöka AF och leva på existensminimum. IT-Titti lär deltagarna att skriva CV till riktiga arbeten. Programmet tipsar också om billigare lådviner för Amarone-beroende. Vi får följa en solskenshistoria i varje avsnitt.
  Den politiker som lyckas behålla sitt nya arbete i 4 år ges wildcard till "Politikergrottan"

  - Politikergrottan (Dragons Den)
  Här får politiska talanger lägga fram sin affärsplan, styrka idéernas finansiella uthållighet och marknadsföra sig själv på bästa sändningstid.
  Inför en sträng panel av erfarna väljare (direktör, industriarbetare, sjuksköterska, kontorsråtta, fängelsevakt, osv - panelen hålls hemlig och byts ut inför varje program för att politikern inte i förväg ska kunna anpassa sig otillbörligt) hissas eller dissas politikern.
  Vinnarna erbjuds arbete hos Poolitika - ett bemanningsföretag som hyr ut politiker på visstidsanställning åt svenska folket.

  -Politikerna på fortet (Fångarna på fortet)
  Fredagsmys för hela familjen. I programmet springer politikerna omkring som skållade råttor i jakt på olika förmånsnycklar. De krälar under berg av ruttna PUT-ansökningar, räddar nödställda bidragstagare på drivande flytetyg, osv samt att de måste överlista och passera två ilskna skattebetalare innan de kan roffa åt sig så mycket förmåner som de orkar bära på.

  SvaraRadera
 4. Varför inte göra en Big Brother variant som rullar hela året på bästa TV-tid. Hur det skulle organiseras orkar jag inte spekulera i, men nog skulle det kunna bli väldigt avslöjande.

  SvaraRadera
 5. Det första man borde göra är att reducera antalet ledamöter. 149 hade räckt.

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar idé.
  Jag har precis hittat din blogg. Du skriver om viktiga saker på ett mycket underhållande sätt, lita på att jag kommer att titta in ofta.

  SvaraRadera
 7. Tina Häll25/11/11 17:38

  Anybody du är bäst! Peter Niclassons idéer var inte heller dumma....

  SvaraRadera
 8. Här kommer iaf ett "fluff" som man blir nöjd av!

  trevlig helg på dig Any!

  Chokladbrownies med Marianne"fluff"

  Ingredienser:

  100 g mörk choklad
  50 g smör
  1 3/4 dl mjölk
  1 1/2 dl muscavosocker
  1 tsk vaniljsocker
  2,5 dl vetemjöl
  2 tsk bakpulver
  2 msk kakao
  1 krm salt
  2 ägg

  1 dl hackad valnötter

  Gör så här:
  Ugn 175 grader Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk. Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten
  Fyll pappersformar med 3/4 Grädda mitt i ugnen i ca 14 min för normal-stora!


  Mariannefluff

  3 dl grädde

  15 bitar marianne godis

  Gör så här:

  Värm upp grädden och blanda i godiset. Ställ in i kylskåpet över natten och vispa ihop den fluffigt.

  Spritsa ut över "kakera" å garnera med silverkulor eller Julkulor!

  Kram på dig din envisa envetna intelligenta quinna! =)

  //Maja (BajaMaja)

  SvaraRadera
 9. Ahh .. vilka idéer!! :-)

  Upplägget för Politikergrottan känns mer än intressant, tack Peter Nicklasson, och NATURLIGTVIS Melmac .. de 100-200 som kommer sist åker självklart ut i verkligheten.

  Kanske kunde det generera ytterligare politikersåpor .. "Fall på eget grepp" eller "Förlorad i verkligheten" där vi kan följa de hjälplösa stackarnas väg in i det okända .. ;-)

  Jag skulle i alla fall följa det hängivet.

  Och det blir ju en sorts Big Brother av det hela eftersom det förmodligen skulle ta över ett år att nå fram till finalen .. egentligen är det en kanonidé!

  Vi är ju redan 8 stycken som tycker det så om vi får med oss några miljoner till så kan vi kanske få den genomförd? ;-)

  Maja .. när det blir tid över så ska jag baka politikerfluff .. eller tända Maken på projektet och få dem serverade utan ansträngning .. :-D

  SvaraRadera
 10. Kusinen från landet25/11/11 19:24

  Ja, om dessa idéer kunde genomföras, tror jag att till och med jag skulle vilja titta på TV!

  SvaraRadera
 11. Kusinen .. om den här idén skulle förverkligas så skulle det vara din medborgerliga SKYLDIGHET att titta på TV och rösta fram vår regering. ;-)

  SvaraRadera
 12. Kusinen från landet25/11/11 23:02

  Jamen varje kväll... LITET annat vill man ju göra! :-)

  SvaraRadera
 13. Vilken kanonidé. Peter är dessutom något bra på spåret.

  Man kan ju även göra en Robinsonvariant av det. Låta politikerna arbeta ute på fältet. Vid det löpande bandet på Scania, städa tunnelbanan, sitta i Icakassan dagen före midsommarafton eller liknande. Olika arbetsuppdrag så de får känna hur det är ute i verkligheten.

  SvaraRadera
 14. @Cicki: Sitta i ICA kassan tror jar är en dålig ide om vi vill att kassan ska stämma vid dagens slut.

  Annars lysande ideer!

  SvaraRadera
 15. Nils Dacke: Tänkte inte på det....:-)

  SvaraRadera