torsdag 17 november 2011

Tankar framför min dator.....

Vi går i skolan allt längre och börjar arbeta senare och senare i livet. Vi blir också äldre och äldre .. nu är 100 år inte den sensation som det var för inte så länge sedan.

Det måste ju innebära att vi kostar mer och mer både i början och i slutet av livet? Särskilt i slutet .. då många ska ha vård, omsorg och boende i ett system där alla försöker bli av med hela problemet till så låg kostad och så lite eget ansvar som möjligt.

Alla som arbetat hittills är trygga i förvissningen om att de har betalat för sin pension, och har de varit medvetna om hur systemet fungerar så har de kanske också det. Men vi har aldrig tidigare haft så stora pensionsavgångar som vi har nu när alla 40-talister lägger ner arbetet.

De svenska kommunerna har inte direkt haft någon fingertoppskänsla i det ekonomiska förvaltandet av våra pensionspengar .. skulden ligger för närvarande på 216 miljarder kronor!! Som ska betalas ut om inte en större epidemi bryter ut och decimerar antalet äldre avsevärt. Det inte lite pengar som ska tas från ...????

Det krisar i det europeiska samarbetet. Några tror att lösningen är att Sverige går med i valutaunionen, andra är rätt övertygade om att det inom en överskådlig framtid inte kommer att finnas något valutasamarbete alls?

Oavsett vem som får rätt så är vårt land ganska utsatt i och med att vi är så beroende av vår export och därför gäller det att vara beredd på ökad arbetslöshet, vilket innebär minskade inkomster och ökade utgifter för staten.

Vi .. svenska folket .. lever som om det inte finns någon morgondag. Vi sparar inte för sämre tider utan ökar tvärtom konsumtionen. Vi anser oss orättvist behandlade om vi inte kan åka utomlands, inreda trendigt, köpa märkeskläder .. och vara som ”Alla andra”. Vi ”glömmer” att betala a-kassa och vill ha ersättning för förlorad arbetsinkomst även om vi inte har arbetat en enda dag i våra liv.

Vi misshushållar glatt och bekymmerslöst med vår ekonomi, med våra kroppar som vi behandlar sämre än vår bil genom att bortse från vad vi äter och hur vi äter, och med våra tänder som vi inte ägnar en tanke åt när vi sköljer ner den sockerbombade, tillsatskryddade, fettbildande maten med lika sockerbombad, tillsatsbemängd, skadlig läsk. Ansvaret är ju inte vårt utan ”Någon annans”. "Någon annan" är den som får ta hand om följderna .. vi betalar ju ändå skatt eller hur?

Att ”Alla andra” också är skuldsatta upp över öronen och inte heller har den minsta lilla livlina i form av besparingar eller tillgångar att förlita sig på .. det bryr vi oss inte om. Vi betalar väl skatt för ”Någon annans” arbete .. så det är samhällets ansvar, eller?

Betalar vi så mycket skatt i livet att vi faktiskt täcker våra egna kostnader?

Barnomsorg, föräldraledighet, bostadsbidrag, vård, skola, omsorg, pensioner och stöd vid arbetslöshet, arbetsoförmåga av annan orsak och myndigheter och administration av alltihop?

Jag tror inte det! Utan skatteintäkter från det ”utsugande” privata, exportberoende näringslivet skulle vi stå oss slätt, antar jag.

Ändå är ingen tillräckligt orolig för att skydda sig själv nu när alla varningsklockor ringer? Vi lånar och lånar och lånar .. och har inget sparande att tala om?

Vad gör politikerna för att ta emot smällen om den kommer? Ja, vad regeringen gör är ganska uppenbart, de skär i kostnaderna och sprider riskerna .. på ett sätt som i många stycken inte tar hänsyn till dem det drabbar på ett genomtänkt sätt.

För vilken skillnad gör det om en kostnad förflyttas från Försäkringskassan till Kommunen .. annat än för den stackare som får hela sitt liv ifrågasatt och raserat?

Ett bättre kontrollsystem av hur pengarna i offentliga verksamheter hanteras skulle förmodligen ge större utdelning än att rasera livet för människor som kostar förhållandevis ganska lite.

Men vad ska vi göra om förutsättningarna för oss alla plötsligt förändras? Varför talar ingen om det? Är det någon som över huvudtaget tänker på det?

Och vad gör oppositionen!! Vad gör Socialdemokraterna som anser att allt är så fel?


Talar de om allt det här .. finns det någon planering, politik .. något?

Naturligtvis inte .. de tar för givet att vi inte ser orosmolnen och inte begriper riskerna och lovar saker som ökar de offentliga utgifterna. Löften som ska infrias ”när ekonomin tillåter” det.

De senaste åren, från Göran Persson till dagens Håkan Juholt .. har det socialdemokratiska budskapet till största delen handlat om vad Alliansen gör och vill göra. "Man måste väl få ifrågasätta?" .. svarade Mona Sahlin förvånat när en väljare påpekade detta i direktsändning. Men ett ifrågasättande kräver också en lösning .. tycker i alla fall jag och frågeställaren, men det kanske är mycket begärt?


Alliansen gör allting FEL .. Socialdemokraterna ska göra allting RÄTT!! Hur det ska ske är helt ointressant .. det ska bli rätt .. och bra .. på något sätt???

Ett ANNAT sätt, i alla fall!

Större delen av det politiska samtalet har handlat om ”de andras” politik? Socialdemokraterna kritiserar det som görs .. men levererar inte några lösningar. Kritiken blir själva lösningen, vilket gör att i alla fall jag förstår, att de besparingar som görs nu kommer att finnas kvar oavsett vilken regering vi får om tre år.

Det är inte åtgärderna det är fel på .. det är partifärgen som är fel.

Den lilla del av socialdemokraternas politik som inte handlar om attacker på motståndaren, handlar om löften! Dyra ogenomtänkta löften som känns orealistiska för den som ägnar en tanke åt hur sannolikt det är att de någonsin kommer att genomföras.

Nya arbeten som ska ge ökade skatteintäkter lovas inom Offentlig Ofantlig Sektor, där alla arbeten är skattefinansierade och där ökade skatteintäkter egentligen är återbetald skatt från utbetald skatt. Statens kassakista är bottenlös och rymmer välfärd, lycka och en bekymmerslös tillvaro till oss alla.

Och så strider man inbördes. De som ser världen som den ser ut i dag strider frustrerat med dem som fortfarande tror på världen som den såg ut i går och vill ”sitta i båten” och vänta. Vad de väntar på framgår inte?

När media rapporterar om det som faktiskt händer inom partiet och om de felaktiga budskap som faktiskt ges .. då är det en borgerlig KONSPIRATION?? Uttänkt av de borgerliga partierna och genomförd av de borgerliga tidningarna och det statsfinansierade (borgerliga?) SVT????

Jag blir rädd när jag ser det. Det handlar om så mycket för så många .. inte om makt för några få.

Det handlar om förtroende och trygghet för ett helt folk, där större delen fortfarande förlitar sig till den trygghet som det inte längre finns samma förutsättningar för som tidigare.

Det eller de partier som talar öppet om verkligheten, behandlar mig som en tänkande varelse och låter mig ta del av de faktiska förutsättningarna för hur framtiden kan komma att se ut .. det eller de partierna får också mitt förtroende även om deras problemlösning skapar stor livsavgörande problem för mig personligen.

Håkan Juholt och hans socialdemokratiska parti gör varken det ena eller andra och förtroenderaset beror inte på varken hyresaffärer eller mediadrev eller interna strider inom partiet. Partiet har inget intresse av omvärlden och det arbete som behövs för att möta kraven från den .. fokus ligger helt och fullt på att "De Andra" ska förlora.

Vad som händer med oss har underordnad betydelse.

En gång såg jag en Harley Davidson susa förbi med skylten ”Jag skulle hellre äta en burk mask än köra en japansk motorcykel” .. i dag skulle jag kunna säga, ”Jag skulle hellre äta en burk mask än att rösta på Socialdemokraterna”, så lågt är mitt förtroende för resterna av partiet som en gång kallade sig ett folkrörelseparti.


SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., Expr., AB,
Bloggat: Högbergs Tankar, Den hälsosamme ekonomisten

7 kommentarer:

 1. Jättebra tänk! Håller med till 100%.
  Glesbygdsbo i Norrland

  SvaraRadera
 2. Hatten av för ytterligare en fantastisk bloggning!

  SvaraRadera
 3. Maskar är proteinrika och har högt näringsvärde - för mig finns ingen tvekan alls :Det får bli mask!

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra lässtund!

  SvaraRadera
 5. Det bär emot, men jag måste tyvärr hålla med dig. Just nu är det ganska svårt att finna de där Goda Socialdemokraterna. Fast jag väntar nog ett tag till - den som lever på hoppet slipper äta mask ...

  SvaraRadera
 6. Nu väntar jag bara på att få läsa om att det är det privata näringslivets fel att kommunerna inte sparat pengar till sina anställdas pensioner. :-)

  Fast, jag mpste delge dig en sak. Du vet, jag bor i Sigtuna och om Anders Johansson någon gång skulle bli statsminister kommer vi att få väääldigt många dyra friidrottsarenor och biologiska badhus i det här landet. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Det är alltid mycket bra tankar som skapas vid din dator.

  Sambon och jag har en mycket god vän. Han har i alla år varit en trogen socialdemokratisk väljare. Han har tidigare försvarat de med näbbar och klor, mot vårat mer borgerliga tänk (eller vad man nu ska kalla det).

  Men....i senaste valet röstade även vår vän borgerligt. Hans motivering var att han litade så enormt mycket på Anders Borgs finanspolitik. Det var avgörande för vart han la sin röst.

  Jag kan inte annat hålla med. Jag undrar hur landets finanser sett ut om vi inte haft Anders Borg som hållit i landets plånbok.

  Socialdemokraterna har inte haft en bra och verklighetsförankrad finansminister eller finansministerkandidat sedan Kjell Olof Feldts tid.

  SvaraRadera