tisdag 15 november 2011

Och de andra bolagen då ..?

Det är märkligt .. redan för över 15 år sedan började jag få mardrömmar om att bli äldre. Det var då vården av min mamma var som sämst .. några år innan hon dog. Det var då jag besökte henne en morgon när stanken av urin och avföring låg tung över avdelningen medan den fåtaliga personalstyrkan slet som djur för att väcka, byta och mata de gamla.

Det var fruktansvärt. Ropen på ”mamma” och ”hjälp” med darriga, ångestladdade röster, människor som tvingades äta medan ena sänggrannens blöja byttes och den andres liggsår lades om, andra som var färdiga satt ensamma, fastspända i sina rullstolar framför tv:n i dagrummet … personalen skämdes för sin otillräcklighet och jag gick aldrig dit mer vid den tiden.

Det var då min egen ångest föddes.

NU .. hoppsan .. upptäcker media att det flyter ut skattefria vinster ur landet! DÅ .. blir plötsligt den dåliga äldrevården uppmärksammad.

Ja, bättre sent än aldrig.

Men hur är det med andra aktörer inom vård och omsorg??

Vem reagerar nu när Försäkringskassan kastar ut nästan alla utvecklingsstörda/förståndshandikappade från rätten till personlig assistans .. tillsammans med de fysiskt handikappade som kan föra en gaffel till munnen?

Och eftersom jag skrivit rätt mycket om just det, så kan jag säga att det är ingen stor uppståndelse runt det ämnet, trots att Sverige faktiskt bryter mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som vi har undertecknat.

Men vem bryr sig om att människor som inte klarar av sina liv kastas ut i total ensamhet, utlämnade till vem som helst som kan tänkas utnyttja dem?


Inte många ..

Men om vi tittar på vilka som är störst i landet med att tillhandahålla personlig assistans, blir det intressantare då?

Humana Group, totalt ca 1800 kunder, huvudägare är Argan Capital, riskkapitalföretag baserad i Storbritannien.

Frösundakoncernen, totalt ca 1400 kunder, huvudägare är Hg Capital, riskkapitalföretag baserad i Storbritannien.

Olivia Holding, totalt ca 760 kunder, huvudägare är Procuritas, riskkapitalföretag baserat i Sverige. Ett svenskt riskkapitalbolag som Argan Capital visat intresse för.


Vart tar de pengarna vägen?? Kan det möjligen vara så, att om vi skrapar på ytan .. så kanske vi hittar ett samband mellan alla dessa bolag, inklusive de bolag som nu figurerar i media??

Och skrapar vi lite på Hg Capitals så hittar vi fler skattefinansierade verksamheter … äldreomsorg, HVB-verksamhet, skola, öppenvård (där Hasselakollektivet och Staffanstorp numera ingår), familjehem och akutplaceringar där den unge garanteras hämtning och placering inom 24 timmar!

Så effektivt!

Och skrapar vi lite till på HVB-verksamheten i Frösundakoncernen .. vad hittar vi då??

Jo.. kan man tänka sig .. då hittar vi förre Robinson-deltagaren och socialdemokraten Jan-Emanuel Johansson som gjorde en vinst på en kvarts miljard år 2010 genom att tillhandahålla vård av unga. Nio av hans femton olika bolag ingår numera i Frösundakoncernen (som ingår i Hg Capital), där Jan-Emanuel själv är anställd och delägare.

Så det kan bli!


En solidarisk socialdemokrat som sitter i knät på ett riskkapitalbolag som gör vinster på de vårdverksamheter som socialdemokratin just nu anser det vara omoraliskt att göra vinster på?

Kan inte det räcka till lite moralisk upprördhet över att funktionshindrade får betala notan när Försäkringskassan måste spara, eftersom de saknar fungerande kontrollsystem över utbetalningar som går till svenska och utländska riskkapitalbolag?

Någon som är intresserad av att undersöka det närmare??

Förmodligen inte.

Vi får nog vänta tills någon dött på ett rubriktilltalande sätt .. om 20 år eller så?

Eller tills någon uppmärksammar den stora andelen sexuella utnyttjanden som sker när psykiskt funktionshindrade, ensamma, unga kvinnor som fungerar som barn och inte förstår att värja sig mot eller anmäla strömmen av män som besöker deras lägenheter.

Och är det någon utomstående som reagerar, så säger socialtjänsten .. vi kan väl inte lägga oss i hennes privatliv heller? Det blir ju ett intrång i den personliga integriteten!!

Och så placeras det barn som blir följden, i ett trevligt familjehem och kvinnans mensproblem anses vara så kraftiga att man måste göra ett kirurgiskt ingrepp .. och då blir det inga fler barn .. och då är problemet löst, eller hur?

Men här i Sverige steriliserar vi inte förståndshandikappade .. annat än när de har kraftiga mensproblem .. och då är det helt och hållet för deras egen skull!

Men jag undrar, innan riskkapitalbolagen fick upp ögonen för de skattefria vinsterna som kunde göras inom vård och omsorg och när de kommuner .. som haft tillsynsansvaret för de verksamheter som nu kritiseras .. fortfarande stod för merparten av dessa verksamheter ..

… vart tog pengarna vägen då?

Behövs det verkligen mer pengar .. eller behöver vi bättre kontroll över vart de pengar som redan nu finns tar vägen ?


SvD, DN, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB

4 kommentarer:

 1. Vi behöver bättre kontroll, låt alla vänsterpartister jobba inom någon slags tillsynsmyndighet.

  Sedan behöver vi politiker som fattar att de är inköpare/kravställare och att de företräder brukarna och inte något annat. Låt alla miljöpartister eller centerpartister ta hand om inköpen för de vill ju gynna småföretagare.

  Sedan skall regeringen givetvis se till att inga skattepengar flyttas utomlands, men det problemet tror jag upphör om inköparna faktiskt köper in tjänstern av lokala entreprenörer (de som jobbar där redan) för de nöjer sig med en måttlig avkastning vilket inte riskkapitalisterna gör.

  Hur svårt kan det vara? :-)
  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Henrico .. vi är helt överens, "hur svårt kan det vara"? ;-)

  SvaraRadera
 3. Inte alls svårt, bara om man är politiker!

  SvaraRadera
 4. Ypperligt inlägg, Any!

  Politiker - inte minst socialdemokratiska - skär guld med täljknivar i denna lukrativa omhändertagande-industrin, som inget parti vill granska pga. de egna politikernas personliga vinstintressen i verksamheten.

  -----

  Henrico skriver: "problemet tror jag upphör om inköparna faktiskt köper in tjänstern av lokala entreprenörer.. Hur svårt kan det vara? :-)"

  Det är svårare än det kan verka pga diverse oklok lagstiftning t.ex. LOU som stipulerar, att "upphandlande myndigheter skall behandla leverantörer på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt" (9 §).

  SvaraRadera