tisdag 29 november 2011

Största möjliga tysssstnad!!


Den tidigare riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson (M), har skrivit boken ”Knapptryckarkompaniet”, där hon trycker till Fredrik Reinfeldt & Co. Hon delger oss sina erfarenheter från 2 mandatperioder, kritiserar toppstyrningen och det av henne upplevda åsiktsförtrycket i partiet.

Vem blir förvånad?

Jag har visserligen inte läst boken, men av mina egna blygsamma närmanden till politiken lärde jag mig ganska tidigt att det inte var rätt plats för någon som ville ha ett öppet samtal. Oavsett vilket parti det handlade om.

Ordergivningen kom uppifrån .. håll med eller stick. Alla karriärdrömmar eller tankar på att åstadkomma någon form av förändring kan du glömma om du inte är en ”duktig flicka” och/eller ett viljelöst mähä som inte ifrågasätter någonting och hoppar … när det ska hoppas!

Åsikter, det blir det inte tal om förrän du slickat och trampat dig upp till beslutsnivå .. men DÅ bestämmer du i gengäld ALLT. En politiker måste vara hal som en ål, taktiskt som en schackspelare och föränderlig som en kameleont .. fram till den dagen då h*n kan kosta på sig att visa sig i all sin pompösa glans och hämnas på alla som stått i vägen på färden mot makten.

Det tror jag gäller i alla partier. Och att tonläget inte alltid är det allra trevligaste i den skyddade verkstad som det politiska partiarbetet ingår i ser man tydligast och bäst på socialdemokraternas egen bloggportal .. läs kommentarsfälten och förfäras över hur lösningsinriktade, engagerade framtidsvisionärer behandlas av förstenade bakåtsträvare.

Håll med eller stick! Hoppa .. när det ska hoppas och ifrågasätt ingenting!

I går publicerade till exempel socialdemokraterna Johan Westerholm, Annika Högberg och Sandro Wennberg en debattartikel i tidningen Aktuellt i Politiken, AiP, som handlade om konserverandet av gamla stofiler i partiets toppskikt.

”När Socialdemokraterna till våren väljer nya ledningar i partidistrikten kräver vi att hälften av dem vars förordnande i styrelserna går ut bereder plats åt nya personer som inte kan hållas ansvariga för de senaste valförlusterna”  … skriver de.

Samtidigt som de föreslår att partiet år 2012 byter ut 25 procent av distriktsstyrelserna mot nytt blod, därför att .. ”politik skapas av människor och har vi samma konstellation av människor, förlustval efter förlustva,l vid rodret så kommer vi inte kunna föra fram någon mer nydanande politik i väljarnas ögon. En förlorare är en förlorare i dagens alltmer medieintensiva klimat.”

När jag läste det i går tog jag för givet att det skulle utbryta en hetsig debatt .. eftersom så gott som alla förslag till förändringsarbete inom S utlöser hetsiga debatter.

MOT förslaget, naturligtvis.

Men döm om min förvåning .. reaktionen blev som på Circus Scott när cirkusdirektören begär  STÖRSTA MÖJLIGA TYSSSSSSSSSSSSTNAD!!!!

Tystnaden blev så total att det nästan hördes hur stela fingrar skräckslaget klamrade sig fast vid de styrelseplatser ägarna satt på. Det blev nästan ett vaccum när de VALDA förfärat drog efter andan vid tanken på att den trevliga försörjningen skulle försvinna och att ett ”vanligt” arbetsliv hotade!!

Att placera en elefant i rummet, vissla i kyrkan eller släppa en fjärt på Nobelmiddagen hade utlöst större reaktioner. Men ifrågasättandet av åldrande, mätta politikers rätt att livslångt blockera vägen för mer kompetenta och hungriga förmågor … medförde bara ångestriden tystnad.

Här hoppas det inte längre .. på den här nivån klamras det!!

Så både Anne-Marie Pålssons bok och debattartikeln i AiP bekräftar bara vad jag tidigare tycker .. även om de inte behandlar samma sak .. vi har alldeles för många politiker att försörja.

Särskilt i riksdagen, där vi lätt kunde plocka bort minst 200 stycken som ändå inte har någon annan uppgift än att hoppa när de blir tillsagda att hoppa.

Men det förslaget möts alltid med STÖRSTA MÖJLIGA TYSSSSSSSSSSTNAD och ljudet från stela fingrar som skräckslaget klamrar sig fast vid stolssitsen.

SvD, DN, Expr., AB, AB, AB

4 kommentarer:

 1. Frågan är om tystnaden även gäller internt eller om det råder totalt krig nu där dessa få modiga bloggare ser sina brutus komma gående med knivarna i öppen dager.

  SvaraRadera
 2. Även om jag inte har läst boken så ser jag ingen anledning att betvivla henne.
  För Fredrik Reinfeldt är som Adolf Hitler!

  SvaraRadera
 3. Kan du utveckla det Karpstryparn?

  SvaraRadera
 4. Strategin ser ut så här:

  1. Allt, som svenska politiker kan tiga ihjäl, det tiger svenska politiker ihjäl.

  2. Debatt (i kontroversiella frågor) utbryter endast, när ihjältigandet inte riktigt fungerar.

  PS Jag är tveksam till att kalla en så väl inövad och rutinerad strategi som punkt 1 för "ångestriden".

  SvaraRadera