torsdag 18 december 2014

Bättre sent än aldrig.


 "Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra. Över att vi inte ser vilka som får betala priset för vår underlåtenhet att göra politiken bättre" ... så skriver Göran Hägglund i DN i dag och det är väl bara att huka sig och vänta på reaktionerna som förmodligen kommer att handla om att han blivit rasist, raggar röster och öppnar upp för samarbete mellan Alliansen och SD.

För så har det blivit. Varje tanke på att diskutera en av landets största utgiftsposter tystas med hänvisning till det parti som måste ignoreras??

Det är fullständigt idiotiskt och ska ordet "ansvarslöst" användas så är det precis här. Våra svenska politiker har ansvar för de svenska medborgarna .. det är därför vi går till val och därför vi betalar skatt .. för att gemensamt ta ansvar för varandra.

Oavsett om vi bott här i generationer eller bara några år. Oavsett om vi är blonda och blåögda eller svarthåriga och mörkögda ... vi måste kunna lita på att våra folkvalda politiker tar beslut som ger oss rimlig trygghet när livet inte blir som förväntat.

Oavsett om vi bor i en villa på landsbygden, en lägenhet i innerstaden eller ett asylboende på en ort som vi inte ens kan uttala namnet på. Möjligheten till en framtid ligger i beslutsfattarnas händer när marken har öppnat sig under våra fötter.

Fler och fler kommuner vittnar om en ansträngd ekonomi som medför att de inte längre kan tillgodose medborgarnas lagstadgade rätt till vård, skola och omsorg. Antalet tandläkare, läkare, vårdpersonal, lärare och socialsekreterare räcker inte till när befolkningstalet nästan fördubblas på en ort som redan har stora problem.

Rädslan för rasiststämpeln går före enskildas behov .. och ibland rättigheter.

En funktionshindrad kan inte bli kränkt av att en utredare står vid toalettstolen och mäter tiden när h*n kissar eller mäter avståndet till könet vid av och påklädning .. medan ett fullvuxet, asylsökande "barn" inte får bevisa sin ålder med en tandröntgen utan att bli kränkt?

Storföretagare drar ner applåder genom att dela ut frukostpåsar till rumänska tiggare som kommer hit bara för att deras egna politiker inte tar ansvar för dem ... medan de "vanliga" uteliggarna och missbrukarna blir utan. Våra härbärgen fylls av nödlidande från andra länder medan de som tidigare hade sin enda trygghet där, körs bort av dem som har hårdare nypor och vassare armbågar, vilket ger fler godhetspoäng till beslutsfattarna.

Godhet portioneras ut i förhållande till hur mycket anseende givaren tjänar på det?

Hela frågan om invandring, integration och asylboenden har sopats under en matta med texten .. "Tillhör Sverigedemokraterna. Får ej röras!"

Vi bygger utanförskap. Vi försämrar villkoren för de äldre. Vi bygger hela bostadsområden där ingen någonsin kommer att få in en fot i det svenska samhället. Vi ger skolan ett omöjligt uppdrag och belastar vården till bristningsgränsen. Vi offrar generationer och skapar kriminalitet, ångest, frustration och hat .... allt detta för att ignorera Sverigedemokraterna?

Det är ett högt pris att betala för att våra politiker ska kunna sova gott om natten med en välputsad godhetsgloria på sängstolpen.

Göran Hägglund har rätt när han skriver .. "de som betalar priset är dagens nyanlända som fastnar i långvarigt socialt och ekonomiskt utanförskap. Och morgondagens asylsökande som riskerar att möta en stängd dörr. En integrationspolitik som inte fungerar undergräver migrationspolitikens legitimitet".

Men oavsett hur sant det är så får det inte sägas .. eftersom "det kan gynna SD"?? Miljöpartiets Maria Ferm anser att Göran Hägglunds försök att diskutera frågan "kan förpesta hela samhällsdebatten"? Något som jag tror är omöjligt i dagens samhällsklimat med peststämpeln frikostigt använd på varje enskild person som försöker nalkas frågan.

Och då kan väl ingen klandra dem som har frågor för att de till slut vänder sig till SD för att få svar? Det är ju den signalen vi får .. SD äger frågan .. och svaren.

Ordet ansvar har missbrukats grovt den senaste månaden .. men det är egentligen här det hör hemma.

Ansvar för de svenska medborgarna .. det är väl det vi förväntar oss från de folkvalda när vi växer upp, åldras, blir sjuka, drabbas av olyckor eller ska bygga en ny framtid i en okänd tillvaro?

Ansvar är inte att fritt välja vilka problem som är mest "lönande" att satsa på. Ansvar är inte heller att låtsas som att obekväma problem inte finns. Ansvar är att ta tag i det som behöver åtgärdas även om det är jobbigt, otacksamt och obehagligt.

Det är liksom det som ingår i jobbet som folkvald politiker.

Men stackars Göran Hägglund .. min favoritpolitiker .. han kommer att malas sönder och samman, anklagas för att "fiska i grumliga vatten", vara rasist, locka SD:s väljare .. av dem som helst inte vill erkänna några problem som inte kan lösas med en "kärleksfull", härlig demonstration, en nytryckt t-shirt eller en vuvuzela.

Herregud .. hellre offrar vi hela befolkningen än ger SD rätt på någon enda liten punkt.

Vilket förmodligen skulle sätta stopp för behovet av Sverigedemokraterna som parti?


DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr.,

18 kommentarer:

 1. Min röst går till KD, utan tvekan! Äntligen ett parti som ställer sig mitt emellan ansvarslös invandring och fullständigt tvärstängt!

  Bara han nu inte fegar ur utan står pall för detta! Jag hoppas skribenter på ledarsidorna nu står upp för det som förts fram efter valrörelsen och stöttar utspelet!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller med dig.

  stackars Göran Hägglund. Han kommer att bli dränkt i floden av rasist & fascist-tillmälen. Antagligen kommer många av ”De Goda” att bli lite extra religiösa också så här inför jul och anklaga honom för att ha tappat sin tro eller åtminstone svurit i kyrkan…

  Så lågt i tak har det blivit att vi inte kan prata öppet om invandring och integration utan att beskyllas för att tillhöra, eller åtminstone stötta, Sverigedemokraterna.

  Det måste ha hänt något dramatiskt med ordbegreppen i landet. Visserligen tycker jag att Högskoleprovets ordförståelse är rätt så enkelt att klara av för det mesta, men jag kommer antagligen att få sjunkande resultat framöver, eftersom jag inte har riktigt grepp om ”nyspråket” idag. När blev själva ordet debatt synonymt med samarbete och förhandling?

  Min positiva sida hoppas i alla fall lite, lite på att det ska bli möjligt att prata om kostnader för integration på samma sätt som vi diskuterar socialförsäkringar, försvarskostnader och vad skolan får kosta. Alla som bryr sig om ta reda på vart våra skattemedel går vet redan att det finns rejält med pengar att omfördela om viljan (och orken…) finns.

  Vi kan och ska fortsätta att vara ett öppet och humant land. Men, vi slösar med pengar och vi slösar med mänskliga resurser. Det finns ingen enda, enkel universallösning, men att spika igen dörren för varje försök till debatt är i högsta grad inhumant både mot oss som bor här och alla som behöver en tillflykt från krig och förföljelse.

  Gunnie

  SvaraRadera
 3. Det här är nog inte mera värt än FPs språktester vid syn, absolut tomt.
  När det finns på pränt i partiprogrammet kanske, men nu är det i DN.

  SvaraRadera
 4. För ett kvartal sen fick kristdemokraten Skyttedal löpa gatlopp lett av Hägglund för att hon ifrågasatte migrationspolitiken. Nu, inför extravalet Hägglund blivit orolig över vår oro. I själva verket är han orolig över 4%-spärren. Men jag välkomnar ändå en hycklare - enligt jesuiternas motto ändamålet helgar medlen - i kampen för en förnuftigare migrationspolitik.

  SvaraRadera
 5. @ Gunnie
  Kolla här, du har helt rätt
  http://blogg.vk.se/kritik/2014/12/18/kds-anti-kristpolitik/

  så förutsägbart

  SvaraRadera
 6. Fråga till Melmac!

  Vilket parti förordar "tvärstängt"!

  SvaraRadera
 7. Maja,
  Suck, det är inte alltid man vill ha rätt…

  Lyssnade på Studio ett för en stund sen, där man inledde utfrågningen av GH med att gång på gång ifrågasätta hans påstående att det förekommer en utbredd oro och att människor ställer frågor runt invandring och migration. Vad är den bubblan gjord av som de befinner sig i, undrar man stillsamt.

  Och att man kunde tolka debattartikeln som en inledande förhandling med SD lyckades man också få med i programmet. Där kom nästa suck.

  Gunnie

  SvaraRadera
 8. Jag vill absolut inte ha rätt men i dag beseglades KD's öde. De kommer försvinna och likadant med alliansen.

  Kvar kommer då Stefan, han som ser sig som en man för allt och alla att "ena" folket i en svår tid.

  Att det är hans polare inom arbetarrörelsen och hos kommunisterna som sedan har en massa politiska skuldsedlar är sådant resten av folket kommer få lida för.

  /henrico

  SvaraRadera
 9. ÄR "lantisar" dummare?
  http://blogg.vk.se/ake-nilsson-kommunalrad-s-vilhelmina/

  SvaraRadera
 10. @Staffan
  Inget parti men väl en liten del av befolkningen. Finns lika många som vill tvärstänga som det finns de som vill öppna till fullt korsdrag.

  @Gunnie
  Jag tyckte ändå att de ställde lite mer nyanserade frågor än brukligt, inte bara om SD kontra KD. Hägrund lugn som vanligt!

  SvaraRadera
 11. "Sent ska syndarna vakna" står det i Bibeln.
  Återstår att se om det var för sent för 4% spärren eller inte ?

  SvaraRadera
 12. Hm .... strax efter valet 2010 hade jag slängt mig i famnen på vilket parti som helst som påvisade tillnyktring. Åren gick och SD bara växte och nu plötsligt finner KD att det är tid att prata allvar och komma med resonabla förslag. FP kanske följer ... jag avvaktar nog med att byta parti att rösta på tills de faktiskt tar upp dessa saker i riksdagen och det inte sitter en majoritet riksdagsmän och automatiskt röstar ned allt som 'luktar SD'. Så, icket att jag hoppar till KD bara för att de låter resonliga ... nu. De får se till att vara upp till bevis i några år.

  Minns 2009 och tre stycken Moderater som skrev en artikel i DN som kunde varit hämtad från SD idag. Vi vet vad som hände istället.

  /Majsan

  SvaraRadera
 13. Lite hopp för svenska folket ska jag kanse ändå ha?

  http://www.dn.se/val/nyval-2015/novus-lofven-har-hogst-fortroende-hos-valjarna/

  SvaraRadera
 14. Löfven har högst förtroende hos väljarna ????!!!VA?

  SvaraRadera
 15. Mona: Fast läs artikeln. Han har tappat från 44% till 33. Och varför han har högsta är för att Reinfeldt inte är kvar längre. Åsa Ramsson är lägren än Jimmy och hon inger tydligen altid lågt förtroende ;-)

  SvaraRadera
 16. Så sant men jag stör mig på löpsedlarnas vinkling.

  SvaraRadera
 17. Mona: Aha. Ja det gjorde verkligen jag med .

  SvaraRadera