måndag 22 december 2014

Sagan om tre små grisar och den stora stygga vargen ..


.. verkar vara inspirationskälla för våra politiker nu när den stygga vargen pustat bort regeringens budget, statsministern frustat fram ett hot om extraval och oppositionen letar efter nödutgångar som ska förhindra ett nytt val.

Nu ska det smidas planer på att byggas trygga rum som inte kan pustas och frustas omkull av något "utomstående" demokratiskt valt parti. Demokratibygget ska förstärkas med liiiite mindre demokratiska regler som gör att Sverigedemokraterna måste ha absolut majoritet för att få något att säga till om?

Det låter minst sagt bräckligt om de frågar mig?

Men eftersom jag inte är så smart som en politiker så är det kanske inte så panikartat som det ser ut?

Men OM det blir ett nya röstningsregler i riksdagen blir signalen till mig, som väljare, att det knappast är någon idé att rösta på några andra än de tre största partierna, om jag inte vill riskera att kasta bort min röst.

Och OM en majoritet av väljarna resonerar som jag, så blir det ju bara två små grisar och vargen kvar?

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna?

Det känns lite si så där.

Personligen känns det nästan som om jag hellre äter en liten burk mask än har Stefan Löfven som statsminister. Att ha en impulsstyrd, argsint statsminister som hotar med extraval så fort han inte får som han tänkt sig känns inte särskilt tilltalande. Moderaterna känns ju inte heller speciellt stabila om de förhandlar .. enligt media?? .. om ändringar i demokratibygget för att gå honom till mötes.

MÅSTE jag rösta på Sverigedemokraterna som verkar vara det enda partiet av de tre kvarvarande som kan tänka sig att samarbeta med de andra två? Särskilt med tanke på att alla begränsningar som görs för att utesluta SD förvandlar dem till sk underdogs och göder politikerföraktet.

"Everybody likes the underdog, because everybody feels like one" .. sa min engelska väninna i ett helt annat sammanhang, men det riskerar att stämma väl in i den svenska politiken också.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har frågor som Sverigedemokraterna också har i sitt valmanifest. Vad är det som hindrar dem från att samarbeta när det gäller alla andra frågor UTOM invandringsfrågor?

Det har jag undrat både en och två gånger .. men aldrig fått någon förklaring på?

Men det borde väl vara vettigare än att peta i de demokratiska spelreglerna i riksdagen? Sånt har gjorts förr .. med förfärande resultat!


SVTSVT, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDDN, HD,

5 kommentarer:

 1. Gillar din blogg.
  Enda jag stör mig på är att du använder frågetecken på fel sätt!
  Rätta och bli mycket bättre!
  God Jul om jag får säga så efter ovanstående...

  SvaraRadera
 2. Tack skepparn :-) .. jag VET att jag använder mycket fel .. mina tankepunkter till exempel? Och så frågetecknen??? Kanske beror det på att jag oftast skriver i all hast om saker som jag inte vet allt om? Kanske är det en reaktion på allt annat jag skrivit under åren på knastertorr myndighetssvenska?

  Jag är rädd att du får ta mig som jag är, men jag SKA tänka till om det går. I början av bloggandet frossade jag i VERSALER och det gick ju att åtgärda efter upprepade klagomål från stilpolisen. ;.)

  SvaraRadera
 3. Historiskt har det alltid varit sossarna som varit protektionistiska, emot arbetskraftsinvandring då särintressena krävt det, pratat om social turism, etc.

  Liberaler hittade ju på 90 talet en miralisk fråga de kunde slå sossarna i huvudet med, vilket gjort att sossarna inte kunnat i samma utsträckning som förut hota med det stora elaka högerspöket.

  Sossar måste på alla sätt och vis känna sig moraliskt överlägsen alla andra eftersom de har en sådan kass människosyn att de tror alla är offer och hjälplösa och att bara de som har den rätta klarar av de samhällsproblem som finns.

  Men, sedan 2010 då sossarna bestämde sig för att inte diskutera invandring över huvud taget, fast facken försökte inför valet skaffa sig veto angående arbetskraftsinvandring, har allt förändrats.

  Antagningen beror deras förändring på att SD kom in i riksdagen, då kände sig sossarna tvingade att slopa sin protektionism och deras förljugna bild om den svenska modellen och dess välfärdsstat.

  Glöm aldrig att för socialdemokratiska politiker kommer alltid makten först och det är därför de är så kassa på att vara i opposition.

  Om borgerligheten splittras och eftersom SD''s ekonomiska politik är som sossarna var förr kommer det givetvis en dag finna varandra, även om det inte ser ut så just i dag.

  /henrico

  SvaraRadera
 4. Ett av förslagen, om jag nu förstått det rätt, är att man bara får rösta på en budget. Hur blir då detta annorlunda om man tittar på hur det gick i omröstningen? Då lägger inte SD fram någon egen budget utan röstar på oppositionens och sittande regering går in i en kris.

  @Henrico

  Även Moderaterna hade en restriktiv invandringspolitik, men den kastade man i papperskorgen 2010 när SD kom in p.g.a. beröringsskräcken. Hade de hållit fast vid sin egen politik hade vi inte haft detta kaos nu, vi hade haft ett väldigt litet SD och ett S och M som hade kunnat komma över ens.

  I folkets ögon är SD inte problemet, SD är symptomen på problemet. I politikernas ögon är SD orsaken till den oansvariga invandringen, utan dem hade man vågat vara mer restriktiva.

  SvaraRadera
 5. För SD finns bara en förhandlingsvaluta. Därför vill/kan de andra inte förhandla andra frågor med dem.

  Alex

  SvaraRadera