måndag 1 december 2014

Det isolerade partiet som ingen förhåller sig till ..


.. dominerar det politiska nyhetsflödet just nu. Hur ska det blir, hur ska de göra ... kommer Sverige att falla handlöst ner i ett svart hål eller stiga som en befriad blå och gul ballong?

På vänsterkanten klagas det bittert över Alliansens bristande ansvar. Varför .. åhhh, varför .. offrar inte de borgerliga partierna sina väljare, sin ekonomiska vision och varje möjlighet att vinna valet 2018, för att hjälpa Stefan Löfven ur en situation som han placerat sig själv i?

Jag vill minnas att Fredrik Reinfeldt varnade för resultatet av att söka landets högsta, politiska ämbete .. totalt oförberedd och utan vare sig karta eller kompass.

MEN .. när s-väljarna ylar som värst om svek och oansvarighet så ska vi inte glömma att Alliansen redan har gjort eftergifter för att rädda den handlingsförlamade statsministern.

Till skillnad från sosseledaren avstod de fyra borgerliga partierna från att bryta ut särskilt omöjliga delar ur budgeten, trots att Stefan Löfven själv ansåg att den möjligheten var fullt möjlig när det gällde att skada regeringen så mycket som möjligt när den regerade i minoritet.

I morgon vet vi det som vi egentligen redan vet och på onsdag kommer tidningarna ha hur mycket som helst att skriva och spekulera om.

Men när dammet har lagt sig och det återigen blir dags att fatta beslut, så rekommenderar jag att riksdagen kopierar Mona Sahlins jättegulliga, varmhjärtade idé om en kristelefon för terrorister som ångrar sig, har mardrömmar, känner sig ensamma, missförstådda, behöver vänner eller inte riktigt vet vad de vill, och öppnar en kristelefon för politiker som ångrar sig, har mardrömmar, känner sig förvirrade, hjälplösa, missförstådda eller inte riktigt vet vad de vill .. eller varför?

Fungerar det så kommer Sverige att bli ett föregångsland .. telefonlinjer för alla problem kan skapas och i likhet med melodifestivalen kan de olika problemen och lösningsförslagen vara offentliga, tv-sända och möjliga att rösta på .. vilket skapar nya intäkter att räkna in i de olika budgetalternativen.

Fiffigt va?

Sedan kan vi ha en gemensam final mellan jul och nyår där de "bästa" problemen och lösningarna ställs mot varandra och årets vinnare respektive skurk utses .. typ? Jag har inte riktigt klart för mig hur det hela ska läggas upp än?? Det beror ju helt och hållet på vilka problem som kvalar in som riktiga problem. Det vill säga .. underhållande problem.

Det kanske går att ha "genrar" (schangrar!?) .. som Christer Björkman brukar sortera bidragen i???

Någon som har något bra förslag ..??


5 kommentarer:

 1. Det äär intressant att beskåda veckans chickenrace. Blir det av eller omvandlas det till ett blamegame via en vända i finansutskottet? Det är faktiskt regerings ansvar att lägga ett budgetförslag som riksdagen röstar för och inte riksdagens ansvar att godkänna det regeringen vill att riksdagen skall godkänna. Regeringen skall lyda riksdagen, inte tvärt om!
  Sen kan jag inte låta bli att tänka på Monas lilla terroristtelefon. Skall Säpo bistå med telefonister? Skall alla terrorbenägna och deras anhöriga få ringa? Är afa och deras syskon portförbjudna? Varför kan inte avhoppare och terroristers anhöriga ringa 11414, detta nummer är ju etablerat och där finns kompetens?

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson1/12/14 19:30

  Kan inte osäkra SD-ledamöter ringa till Mona?
  112, 113, 114, eller rent av 666?
  Ring 666 och prata om när Satan nådde Riksdagens plenisal, jag lovar att lyssna...

  Sahlinskan tjänar 100 tusen i månaden på att föreslå floskler dummare än tåget.
  Hur dumma är folket som accepterar hennes nonsens på en skala?

  Ring...

  SvaraRadera
 3. Kan Dr.Phil vara behjälplig vid finalen?

  SvaraRadera
 4. Varför inte koppla in Poul Perris? Partiledarna känner ju honom sedan TV-terapin innan valet, så det kunde ju kännas tryggt. De ringer upp, och han svarar live i TV.

  "Hur tänker du, Stefan, när du ser den där lille 8-åringen som ingen tycker om, fast han sträcker ut händerna och vädjar om att bli accepterad som en i gänget? Och alla bara vänder bort blicken?" "Gustav, känner du igen dig i tolvåringen som så gärna ville bli stor och vara med de vuxna, och få vara med och bestämma? Och ingen brydde sig?"

  Skulle ju vara som ett balsam för själen för de stackars partiledarna... Och underhållning på hög nivå (?) för oss stackars väljare.

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson2/12/14 08:17

  Det finns ingen anledning att lägga ansvaret på SD. Ansvaret för regeringsmakten har S och MP. Om dessa partier och deras statsminister inte kan föra en trovärdig politik, saknar ambition att lyssna på andra partier finns heller inget ansvar för dessa partier att understödja S + MP.

  Det är helt rätt av SD att fälla regeringens budget och visa att om man inte lyssnar på SD så ställer dom till med oreda.
  Politik är nämligen makt. SD bör utnyttja den möjligheten.

  SvaraRadera