lördag 20 december 2014

Göran Hägglund försökte öppna ett ..

.. fönster för att få in lite frisk luft i den icke-existerande invandrings- och migrationsdebatten och det kommer jag för evigt att vara honom tacksam för. Men det tog inte lång tid förrän den kompakta enögdheten och dumheten slukade allt syre igen.

Hanna Fahl skriver i en krönika om Göran Hägglunds debattartikel, att .. Det mest oroande med Göran Hägglunds utspel på DN Debatt är hur han pratar om oro. [ ... ] Han nämner den flera gånger, skriver att vi måste ”lyssna till den”: ”Vi ser röstsiffrorna. Vi läser mejlen som strömmar in. Vi hör hur det pratas runt fikaborden”, skriver Hägglund.

Dumheter, anser Hanna Fahl .. det som det finns anledning att känna oro inför är inkomstklyftorna, sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer. Bostadsbrist, arbetslöshet och vårdsituationen för psykiskt sjuka oroar mig .. skriver Hanna Fahl som inte ser något som helst sammanhang mellan ..

Inkomstklyftorna och att stora delar av vår arbetslösa befolkning inte talar språket eller har utbildning som räcker till mer än de sämst avlönade arbetena eller får finna sig i att leva på försörjningsbidrag under oöverskådlig framtid. Om man nu kan kalla det för framtid med tanke på ..

Bostadsbrist och en befolkningsökning på ca 100 000 människor per år? Anhöriginvandringen oräknad?

Arbetslöshet och antalet arbetslösa svenska medborgare utan högre utbildning som ökar i takt med befolkningsökningen.

Vårdsituationen  .. och antalet läkare, specialistläkare, tandläkare och vårdpersonal som inte räcker till när antalet behövande ökar kraftigt år från år?

Sedan oroar sig inte Hanna Fahl över bristen på lokaler att bedriva vård, skola och omsorg i .. men det kan jag i och för sig göra själv.

Men att sätta likhetstecken mellan oron och invandring har fram tills nu varit förbehållet Sverigedemokraterna .. fortsätter Hanna Fahl uppbragt och pekar anklagande på KD-ledaren .. Nu har även Göran Hägglund och Kristdemokraterna skrivit under på den problemformuleringen!!

Inte för ett ögonblick tänker Hanna Fahl på att kostnaderna för människor som behöver hjälp och stöd i livet till största delen belastar de kommuner de bor i.

Oavsett var de kommer ifrån, oavsett hur de ser ut, oavsett vilket land de är födda i .. det är ALLTID kommunen som får bära kostnaden. Finns det X kronor till välfärd i budgeten och ett utgiftsområde kostar mer så får något annat mindre .. konstigare än så är det inte.

Räcker inte kommunens ekonomi till så höjs gränserna i behovsprövningen .. gamla får bo kvar hemma längre än vad som kan anses vara säkert. Dementa får vänta längre på en anständig vård. Funktionshindrade får svårare att få sina behov tillgodosedda, psykiskt sjuka får vänta längre på att träffa en läkare, barn med särskilda behov får vänta hur länge som helst på insatser i skolan, hotade kvinnor som flytt från förtryck eller våldsamma män får svårare att få stöd och hjälp .. ALLT hör ihop med kommunens ekonomiska förutsättningar.

Men INTE med invandringen .. anser Hanna Fahl .. det finns INGA problem förknippade med invandringen.

Och så slår Hanna Fahl igen den dörr som Göran Hägglund försiktigt försökte öppna och får det hela att handla om andra människors rasistiska människosyn. Så trist .. och så meningslöst.

Pratet runt fikabordet, röstsiffrorna som väl bara kan antas mena Sverige­demokraternas, den vaga odefinierade oron som Göran Hägglund hänvisar till  är bara en saga .. en lögn .. som Sverigedemokraterna berättar och den oro som han talar om gäller inte invandringen utan om att försämra villkoren för asylsökande??

Som ett exempel på det dåliga debattklimatet hänvisar Hanna Fahl till .. I SVT:s ”Debatt” i torsdags stoppades varje ansats att lyfta integrationsdiskussionen till en högre och mer generell samhällsdebatt. ”Jag vill inte hamna i bostadsbyggandet, även om det är jättespännande”, avbröt programledaren Kristina Hedberg. ”Nu är vi inne i budgetdiskussionen”, avsnoppades Rossana Dinamarca (V) när hon försökte tala om bostäder och fler arbeten som integrationsåtgärder som inte handlar om att helt enkelt försämra villkoren för asylsökande.

Och visst kan vi TALA om "bostäder och fler arbeten som integrationsåtgärder" .. men vem talar om HUR dessa bostäder och arbeten ska skapas eller finansieras.Vem vill/kan satsa pengar och bygga, vilka har råd att bo i hyresrätter byggda efter svensk standard, varför förstörs de bostadsområden som redan byggts och hyrts ut och vilka arbetsgivare ska tillhandahålla alla arbetstillfällen??

Eller ska ALLA arbetslösa arbeta som skatteavlönade trainees inom offentlig sektor?

Hur förhåller sig den kostnaden i så fall till möjligheterna att lösa problemen med inkomstklyftorna, sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer. Bostadsbrist, arbetslöshet och vårdsituationen för psykiskt sjuka??

Avslutningsvis oroar sig Hanna Fahl för en ny valrörelse där det sätts likhetstecken mellan människors oro och invandring, där det inte går att tala om integration som en del av ett större samhällsbygge utan bara som något isolerat att vara för eller mot.

Samtidigt som hon sätter ett likhetstecken mellan julklappar och politikernas oförmåga att få pengarna att räcka till för att hjälpa alla som är i behov av hjälp?

Att bo i Stockholms innerstad och arbeta som journalist verkar inte vara den bästa utsiktsplatsen för att se bortom den egna verkligheten .. vilket bekräftas när jag läser sista sidan på DN:s Kulturbilaga, där Eva-Karin Gyllenberg koketterar med att hon och hennes husbonde(!?) nu för tiden delar upp julmaten på flera dagar. Journalistkollegorna såg oförstående ut vid detta chockerande avslöjande som innebar att Eva-Karin Gyllenberg med familj .. äter Jansson da´n före da´n!! Det gör själva julbordet mera "sansat" för det begränsas till Lax, Skinka, Sillar, Prinskorv; Köttbullar och "lite småmojs"?? Och så kanske någon snaps .. eller fler för att skölja ner maten med??

Efter denna inblick i DN:s kulturskribenters vardag är jag djupt tacksam över Richard Swartz krönika i samma tidning. "Inför en förundrad omvärld" .. där omvärlden ser svensken som "autistiskt förälskad i sin egen godhet" .. som ligger lite närmare min verklighet än vad Hanna Fahl gör. Läs den och fundera lite över hur olika situationen i Sverige ser ut, beroende på om du ser den utifrån ett större perspektiv eller från en ytterst begränsad synvinkel.

Statsminister Löfven lovade tre saker i dag .. kunskap, trygghet och jämlikhet. Men han sa inte HUR eller NÄR??? Men han TALADE om det .. det kanske räcker?? 


DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD,

4 kommentarer:

 1. Dom gör inget annat än talar om hur fint allt ska bli men ALDRIG HUR det ska gå till eller vad det ska kosta..Och inkomster och utgifter verkar dom inte ha en susning om.Gud så trött man blir.

  SvaraRadera
 2. nej hur det hela ska fixas glöms bort totalt. Vi lever i ett samhälle där inget parti vill se skattehöjningar, men vart ska vi i så fall få pengar i från för att finansiera kalaset när vi inte kan vänta oss några större dynamiska effekter av den ökade invandringen eftersom att arbetslösheten redan är hög. Så här bloggade jag för ca ett år sedan.http://fasan2.bloggo.nu/Snalla-forklara-Hur/

  SvaraRadera
 3. Anonym 20:17/fasan2 .. vi är rätt många som har skrivit ungefär som du under ett antal år, men det är som att spotta i havet, det blir inte så mycket som en krusning på ytan. Den RIKTIGA åsikten ligger som ett täcke över landet och allt annat är i bästa fall FEL och i övrigt RASISTISKT.

  Men ingen kan bortse från att det är lättare att tala om drömmar och betydligt svårare att förverkliga dem.

  SvaraRadera
 4. En god vän till mig skrev på Facebook om hur galet hon tyckte det var att Ulf Lundell skull stoppa spelning av Öppna landskap om Sverigedemokraterna nådde 205. På grund av detta inlägg blev hon direkt beskylld för att vara rasist. Sverige håller på att bli helt galet.

  SvaraRadera