onsdag 17 december 2014

Björn Söder har samma människovärde som ..

.. Rossana Dinamarca, den rumänska tiggaren utanför Åhlens, Berusade Berra i portuppgången intill, Jan Helin på AB, Kungen, mig och alla andra människor. Vi har alla samma rätt till vår åsikt, vår egen personlighet och vår plats på jorden.

Det är ställt bortom allt politiskt käbbel .. åtminstone enlig mig. Sedan kan vi ju tycka hur illa som helst om andras åsikter och personligheter, sett ur vårt eget begränsade perspektiv.

Vad som också borde vara en självklarhet, är att de som avlönas av landets skattebetalare .. för att föra deras talan i landsting, kommun och riksdag .. representerar ALLA svenska medborgare. Tilltalet i riksdagen är FRÅN de folkvalda TILL de folkvalda och därmed ett samtal med HELA landets befolkning.

Att det ska vara så svårt att fatta för ett parti som talar om jämlikhet och jämställdhet?

Björn Söder är andre vice talman i riksdagen och i den egenskapen borde han ha vetat bättre än att vädra sina märkligt formulerade åsikter inför en journalist i en intervju. Respektlöst, ohyfsat och okunnigt.

Rossan Dinamarca är också folkvald i riksdagen, och hon borde ha förstått att riksdagen inte är platsen för individuella demonstrationer. Det är inte Björn Söder och SD som hon hånar när hon inte erkänner honom som talman .. det är hela det demokratiska systemet och den befolkning som hon företräder. Respektlöst, ohyfsat och okunnigt.

In med Magdalena Ribbing i riksdagen som coach för oerfarna riksdagsledamöter som behöver en genomgång av politisk vett och etikett, vilket kanske kan tända ett ljus hos vissa folkvalda som glömt varför de befinner sig där de är, vad de förväntas uträtta och vilka som betalar deras lön.

Men utanför det offentliga rummet  .. alltså INTE i egenskap av riksdagsledamot, offentligt eller i samtal med media .. när du inte representerar någon annan än dig själv eller din politiska åsikt, kan du tycka hur illa som helst om någon annan, använda din vuvuzela och hata/håna bäst du vill inom lagens gränser. Även om jag personligen tycker att argumenten biter bättre om man visar respekt för andra människors lika värde även då.

För min del så har jag inte mycket till övers för varken Björn Söder eller Rossana Dianmarca. De är INTE min sorts människor, INTE valda av mig och de representerar INTE den politiska åsiktsinriktning som jag har. Men de representerar människor jag känner och tycker mycket om .. och på deras vägnar skäms jag när de gör det så illa, klumpigt och taffligt.


DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD,

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig och jag håller med HäxanMexan angående Dinamarca.
  Björn Söder är uppenbarligen en knast som inte fattar bättre än att vad han än säger så kommer det att vändas emot honom. Det mest komiska är att han får medhåll från en samisk folkrättsjurist.

  En intressant proposition från S från 1998 som innehåller just detta om minioriteter:
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Nationella-minoriteter-i-Sveri_GM03143/?text=true

  Ekeroth tycker jag än värre om, det är en vidrig typ med stirrig blick som får mig att tänka på en kraftigt på verkad typ.

  SvaraRadera
 2. Anybody skriver: "Björn Söder är andre vice talman i riksdagen och i den egenskapen borde han ha vetat bättre än att vädra sina märkligt formulerade åsikter inför en journalist i en intervju."

  Här har du fel, Any. De vice talmännen uttalar sig inte i "egenskap av talman", när de inte tjänstgör som talmän.

  Det är ett missförstånd att en vice talman lyder under samma regler som talmannen.

  ".. enligt riksdagens talman Urban Ahlin (S) får de vice talmännen uttala sig politiskt.

  – Som vice talman finns det inga begränsningar. Där förväntas det att man ska vara som vilken ledamot som helst utan just när man träder in i mitt ställe som talman. När vice talman agerar på mitt uppdrag, det vill säga sitter i kammaren i stället för mig, då finns det regelverk för hur talmannen ska bete sig. Då ska man vara politiskt neutral och företräda riksdagen, säger han till Aftonbladet.

  Enligt Ahlin är det ett missförstånd att en vice talman lyder under samma regler som talmannen.

  – Så är det alltså inte. En vice talman ska agera som en talman när han är i mitt ställe som talman.

  Övrig tid får han uttala sig politiskt om han vill?

  – Det till och med förväntas att man ska tycka till politiskt. De ska agera politiskt som vilken ledamot som helst när de inte är talman istället för mig."

  www.aftonbladet.se/nyheter/article20023403.ab

  SvaraRadera
 3. "Rossan Dinamarca är också folkvald i riksdagen, och hon borde ha förstått att riksdagen inte är platsen för individuella demonstrationer."
  Hej, Anybody!
  Jag tycker att det där med att den här kommunisten är folkvald är lite knepig. Visserligen kan det finnas personer som älskar henne - hennes mor, några kompisar, vad vet jag, men jag vet inte av vilken anledning. Så vit jag vet alla partier har sina listor för riksdagsvalet och det är inte precis folket som bestämmer vem som kommer på listan utan partiledningen. Så mycket om "folkvald".
  Allt annat är vi överens om, njuter varje gång jag läser dina alster.

  SvaraRadera
 4. Vem håller i piskan PK piskan som får Anybody att skriva,Söder har uttryckt sig illa.Hela saken är ju att PK inte accepterar att någon inte vill vara svensk,folklivsjuristen samen säger att vara same inte är att vara svensk,men kan vara svensk medborgare,detsamma gäller väl för judar kurder philippinos.

  SvaraRadera
 5. Melmac .. jag vill inte påstå att Ekeroth är min favorit heller.

  Johan .. Du har naturligtvis rätt och jag har fel, hur förargligt det än är. ;-)
  Men medge att det, med tanke på det politiska läget, BS:s tidigare erfarenheter av journalister och övriga medias/twittermaffians inställning till sanningen och SD, var otroligt korkat att ta upp frågan om olika gruppers/individers upplevda "svenskhet". Särskilt med tanke på hur dubbeltydigt det han sa kunde uppfattas??

  Csaba .. det är likadant för alla partier som handplockar kandidater till de olika listorna. Det enda vi väljare kan göra är att kryssa någon som vi tycker är bättre än de andra. Själv skulle jag vilja ha rätten att stryka dem jag anser vara totalt olämpliga.

  Anonym 2010 .. ????????????????????

  SvaraRadera
 6. Hej, Any! Jag är kluven...

  Björn Söder höll ett seminarium på den konferens för 800 sverigedemokrater som träffades i Västerås 7/12. Hans föreläsning handlade bl.a. om, att Sverige har fem (lagstiftade) s.k. "nationella minoriteter" t.ex. samer och judar.

  DN-skribenten (Niklas Orrenius), som skrev den famösa artikeln, var närvarade under Söders föreläsning och ställde några frågor till Björn Söder efter seminariet.

  Därefter skrev Orrenius en artikel, som utelämnar att seminariet bl.a. handlade om, att de (lagstadgade) "nationella minoriteterna" har särskilda rättigheter och ett särskilt skydd för sin - icke-svenska - kultur.

  Om Söder och sverigedemokraterna ska helgardera sig mot nidbilder av sina seminarier... så får de antingen helt upphöra med denna verksamhet alt. portförbjuda journalister. Det senare skulle naturligtvis framställas som suspekt.

  -----

  "Samer är inte svenskar, säger samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och menar att SD:s Björn Söder i sak har rätt. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska, säger Mattias Åhrén."

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6047760

  SvaraRadera