lördag 12 november 2011

Den giriga äldrevården ..

.. skrivs det om. Men var ligger ansvaret?

Min mamma dog i ett äldreboende där allt som gjorde livet värt att leva försvann dag efter dag, månad efter månad. När hon flyttade in fanns det tillräckligt med personal för att hon skulle kunna vara med och köpa sina egna kläder, få arbetsterapi och kunna dricka kaffe i trädgården tillsammans med personalen. Åren innan hon dog tillbringade hon instängd, ensam och förvirrad av lugnande mediciner.

Hon har varit död i mer än 15 år, jag besökte henne nästan varje dag, men jag har fortfarande skuldkänslor för att jag hade ett eget liv, då hon behövde mig som mest.

Vad vi ska komma ihåg i debatten om äldrevården är att kommunerna ALLTID har det yttersta ansvaret för vården av våra äldre.

Det är kommunen som köper tjänsten av de vårdbolag som nu visas upp i media och det är kommunen som har tillsynsansvaret .. alltid och ytterst.

Kommunen är alltså huvudman för äldrevården och uppdraget formuleras av kommunen. Det ska finnas en genomförandeplan som preciserar vårdbehovet och hur det ska tillgodoses för varje individ.

Våra kommuner har olika styre .. en del är borgerliga, andra är styrda av de som på riksplanet kallas oppositionspartier .. socialdemokrater, miljö- och vänsterpartister.

Det är viktigt att vi har det i minnet när vi upprörs över hur våra äldre hanteras de sista åren i sina liv.

För länge sedan såldes gamla och föräldralösa barn till lägstbjudande .. hittills har ingen tidning visat upp hur avtalen mellan kommuner och privata bolag ser ut. Men av resultatet att döma så verkar det inte bara vara riskkapitalbolagen som går med vinst .. utan också deras uppdragsgivare. Varför skulle de annars sälja ut tjänsten .. till lägstbjudande?

Så ska vi diskutera äldrevården så måste vi se till INNEHÅLLET. Vad är det kommunerna begär av de bolag som de lämpar över de oönskade äldre på??

Vård är mer än bara mat, en säng och blöjor. Det handlar också om ett värdigt liv.

Ett värdigt liv är inte att drogas till passivitet och apati som ger liggsår, förvirring och obalans som ökar risken för fallskador .. ett läkemedelsmissbruk som ger svåra biverkningar men lugn och ro för en underbemannad personalstyrka.

All vård är personalkrävande och de som har det yttersta ansvaret för att det finns tillräckligt med resurser i äldrevården är ALLTID kommunen!

Så .. vad kräver kommunerna i sina upphandlingar?

Vad står det i avtalen?

Hur sköter kommunen sin tillsynsplikt .. hur ofta ägnar de en tanke åt det ansvar som de fortfarande har kvar .. och hur stor är förtjänsten när de köper uppdraget i stället för att ta det själva?

DET är vad vi borde tala om och diskutera.


Riskkapitalbolagens möjligheter att föra ut skattefria vinster är en regeringsfråga .. men ansvaret för att vårduppdraget fullföljs ingår i kommunens rätt till självstyre.

AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expr.,

6 kommentarer:

  1. MYCKET mycket viktigt inlägg.Har inte sett någon "etablerad" kommentator som sagt detta ännu. Bra!

    Den svartvita världen behöver Anybodys palett..

    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  2. Bra frågor.

    Ska bli spännande att se om media orkar kräva några svar.

    Men det är väl för mycket begärt av dagens journalister.

    V

    SvaraRadera
  3. Tja.. ett parti som kallar äldre människor för "köttberget" ... hur betraktar de gamla människor?

    En moderat bloggare upprepade f.ö. det frånstötande (och mycket avslöjande) epitetet för någon dag sedan.

    Föraktet för (fysisk) svaghet genomsyrar idag de sju riksdagspartierna.

    ------

    INGET parti säger betr. äldrevården, att man-ska-inte-räkna-på-människor - vilket ju annars är något, som de sju riksdagspartierna brukar framhålla...

    Och INGET av de sju riksdagspartierna talar om alla-människors-lika-värde i samband med (vanvården inom) äldrevården.

    Det är tyvärr svårt, att inte dra slutsatsen, att de sju riksdagspartierna knappast betraktar gamla, fysiskt och psykiskt bräckliga människor som lika värda eller ens som människor.

    SvaraRadera
  4. Ett ord i rättan tid. Jag tänkte så sent som igår, att den debatt om skötseln av äldreboendena som blossat upp, är bra. Det måste (förhoppningsvis) leda till att politikerna vaknar upp och inser vilket ansvar de själv har i denna fråga.

    Jag hade en gång en chef. Han var den bästa chef man kunde ha. Han fattade att om man såg till att personalen mådde bra så påverkade det verksamheten. I detta fall var det en ICA-butik.

    Det är kanske lite långsökt att jämföra en matvarubutik med äldrevård, men det finns faktiskt vissa likheter.

    När min chef tog över den här butiken så var den rätt nerkörd. Han kom själv från det sk butiksgolvet så han hade lärt sig saker och ting från grunden.

    Varje intjänad vinst plöjde han tillbaka in i butiken. Han byggde ut, han moderniserade all maskiner. Han utvecklade nya idéer för hur vi skulle kunna förändra butikens profil.

    Inte nog med det. Han lät oss också vara med i detta. Hade vi idéer så var det bara att genomföra dem utan att föra allt för stora diskussioner med chefen. Han litade på att vi ville ha en fin butik, lika mycket som han. Man kan säga att vi jobbade under eget ansvar.

    För att vi i personalen skulle må bra så köpte han in ett solarie, en bubbelpool och en massagesäng. Vi fick även ersättning för gymkort. Det är tungt att jobba i butik, så alla sådana förebyggande insatser gör att personalen mår bra och kan jobba lite mer. Hans tankar var så unika att man skrev om det i fackpress för butiker.

    Min jämförelse med äldrevården här är att man ska ha med personalen i besluten. Det är de som jobbar nära kunderna, brukarna som man så fint säger inom handikappomsorg och äldrevård. Personalen känner varje gamling och vet vad de behöver.

    Naturligtvis måste ett företag gå med vinst. Men det ska vara en rimlig vinst. Resten ska plöjas ner i företaget, dvs äldreboendet. Det ska man använda till att hålla en bra personaltäthet. Köpa in hjälpmedel som underlättar för både de gamla och personalen. Det lönar sig i längden. Och så vidare, och så vidare.

    Ju bättre det är på ett äldreboende, ju mer pratas det om det positiva. Positiva omdömen är bra reklam. Alltså väljer fler gamla att få komma till ett ställe med god renommé.

    Precis som man gör när man köper mat. Man åker till den butiken där allt är bra, trevlig personal och fina råvaror.

    Naturligtvis ska det finnas en kontrollorganisation också, det vill säga kommunens tillsynsmyndighet. Precis som det är inom ICA, Coop, Axfood osv. Sköts inte butikerna utesluts man ur den gemensamma branschorganisationen.

    Logiskt eller?

    (Det var ungefär det här inlägget jag skrev häromdagen, det som försvann.)

    SvaraRadera
  5. Dålig äldrevård är ingen nyhet median har bara inte tidigare brytt sig om det. Nu när stora bolag fixar vinster blev det hastigt intressant. Som du skriver är det ett kommunalt ansvar. Har kommunpolitiker inga "egna" åldringar i vården? Eller går de bara dit på mors dag?

    SvaraRadera
  6. Här besvarar du din egen fråga längre upp: till vad gick pengarna förr?

    Jo, till mer personal och bättre vård. När man ska pressa ut stora vinster måste man ju skära ner på något. Ergo: bort med personal och så lite utbildad (=dyr) personal som möjligt, in med billiga mediciner och voila! Du har miljardvinster som du kan föra ut ur landet. Av våra skattepengar.

    :-/

    SvaraRadera