torsdag 22 december 2011

Jag minns det så tydligt, ..


.. en dag för ca 8-9 sedan när Maken och jag traskade iväg på vår vanliga skogspromenad med hundarna.

Vi talade om en bekant som de senaste 6-7 åren hade stämplat på halvtid för att kunna vara hemma med sina hundar som var hennes största intresse i livet och om en annan närstående som varit förtidspensionerad nästan hela arbetslivet av ”arbetsmarknadsmässiga skäl”. Vi tog upp det tillfälle då jag under 1 års tid försökte hitta någon på en kommun som ville ha en halv miljon kronor, som felaktigt utbetalats till min dåvarande arbetsgivare, men aldrig hittade någon som ville ha pengarna. Det fanns inget konto för återbetalningar, ingen ville skicka ett bokföringsunderlag som visade på ett misstag och så vitt jag vet så fick företaget behålla summan.

Samma förhållande fanns/finns(?) på Försäkringskassan .. pengar som av en eller annan anledning inte kunnat utnyttjas på avsett vis, fick mottagaren behålla eftersom det inte fanns något återbetalningssystem?

Vi undrade lite över att det bara i vårt lilla sammanhang fanns två myndighetsanställda på hög nivå som gick hemma med full lön sedan många år tillbaka på grund av samarbetssvårigheter på arbetsplatsen .. och beräknades få fortsätta med det fram till pensionen.

Vi tyckte det var konstigt att kvinnan, som arbetade heltid, ideellt och frivilligt, med församlingshemmets alla aktiviteter för barn och gamla, var sjukskriven på heltid för sin utslitna kropp och över att så pass många såg vab-dagar som tillgängliga semesterdagar?

Vi talade om Robinson-sossen Jan Emanuel Johansson som verkade vara på väg mot en förmögenhet inom ungdomsvården och om en liknande verksamhet i närheten, där det som kallades vård och skola mer verkade vara ett skämt eller ett spel för myndigheterna .. än något som kom de trasiga och skadade ungdomarna till del.

Vad vi inte talade om, var alla som var skrivna på annan adress än familjen för att maxa bostadsbidraget .. det hade till och med vi slutat att förvåna oss över.

Om vi såg så många tveksamma utgiftsposter gällande skattemedel bara på vår pyttelilla ort .. hur såg det då ut i hela landet?

Vi förvånades över den dåliga kontrollen över pengarna i välfärdssystemet, den överbelastade administrationen och det urusla, tröga regelverket och sa .. någon gång MÅSTE någon göra något åt det här? För hur ska det annars gå när hela högen 40-talister vill ha sina pensioner? Pensioner som inte blivit avsatta någonstans utan slukats av kommunernas svarta hål eller satsats i ”säkra” papper?

Och då kommer det att bli synd om många.

Och jag minns hur lättsinnigt jag uttryckte mig .. ”man kan inte göra en omelett utan att knäcka några ägg”.

Det repliken har förföljt mig nu när jag kommer i kontakt med många .. för många .. som är just de ”äggen” som knäckts tack vare ett naivt, lösligt och okontrollerat hanterande av skattemedel.

När jag läser alla spyor och anklagelser på s-bloggar, som går ut på att regeringen är oempatisk och kallhjärtad, så tänker jag på att den dagen i början på 2000-talet. Då hade redan den här processen påbörjats.

Utan det valfläsk, det överutnyttjande av försäkringskassan för att hyfsa arbetslöshetssiffrorna, utan den obefintliga kontrollen och översynen av bidragssystemen och utan den outtalade rätten/tillåtelsen att utnyttja den .. hade många människor aldrig hamnat i den här situationen.

Utan det naiva och ansvarslösa förhållningssättet till anförtrodda medel hade inga riskkapitalister eller kriminella lockats till våra välfärdssystem.

Man kan inte springa ifrån ett ansvar för tidigare handlingar bara för att man inte har jobbet kvar.. och om man förnekar det förflutna hur trovärdig är man då när man talar om framtiden?

NU har det börjat, det som borde ha varit självklart redan från start. Det ställs krav på bl.a redovisning, intyg, kompetens och tillstånd och någon gång så kommer väl något geni på snilleblixten att även kommunernas handhavande med pengar borde ses över?

Ärenden omprövas och granskas och människors vardag slås sönder. För ALLA måste granskas för att de som orättfärdigt tillskansat sig allmänna medel ska kunna skiljas ut.

Det är tragedier som utspelas, små vanliga familjer får förutsättningarna för sina liv ifrågasatta, handikappade berövas det stöd och hjälp som de format sina liv omkring, förtidspensionerade som tappat kontakten med arbetslivet med myndigheternas goda minne, kastas ut på en arbetsmarknad de inte känner igen sig på och sjukskrivna möter nya regler som de inte kan hantera eller överblicka.

Förvaltningsrätterna i landet arbetar för högtryck med dessa ärenden .. men under tiden går människor sönder.

Alla är de ”ägg i den omelett” som så småningom ska bilda ett ekonomiskt kontrollerbart, ansvarstagande och fungerande välfärdssystem för dem som verkligen behöver det.

Alla är offer för ogenomtänkta ansvarslösa upphandlingar, avtal eller beslut.

Jag kan inte förstå att man inte ställer höga, väldokumenterade krav när man köper tjänster inom vården från stora, privata organisationer, ägda av riskkapitalbolag. Jag kan inte fatta att kommunerna inte uppfyller sitt kontroll- och tillsynsansvar, men jag kan förstå att utredare inom socialtjänsten och försäkringskassan inte kan/orkar engagera sig personligen i alla ärenden som de nu måste gå igenom och granska för att ”sålla agnarna från vetet”. Men många verkar inte ens se att det är människor som de möter i sin strävan att vara effektiva i sin besparingsiver.

Det är något så avgörande fel när sekretessen mellan socialtjänsten och försäkringskassan oupphörligen kränks i jakten på något att anföra mot klienten. När utredarna från båda håll villigt .. och olagligt .. delar med sig av uppgifter som gör att de bollar en stackars, ifrågasatt, utsatt och hjälpbehövande människa mellan sig i åratal .. utan att inse följderna av sitt agerande.

Det är så fel, fel, fel att utsatta människor bemöts som möjliga bedragare av dem som är tillsatta till att hjälpa dem när livet är svårt och ohanterligt.

Det är något så gränslöst fel att mötet med det system som är till för att skapa trygghet för oss alla .. gör att jag mår fysiskt  illa i nästan ett dygn, måste tillbringa en timme i badet för att känna mig ren och ändå känner mig smutsig i dagar efteråt.

RESPEKT .. det är vad som saknas. Respekt för de människor som av olika skäl behöver hjälp och stöd i livet.

Det var RESPEKTLÖST att skapa ett okontrollerat, flödande bidragssystem för att låsa människor i beroende av politiska skäl .. när vem som helst med lite tankeförmåga kunde se att det inte kunde fortsätta i oändlighet. Och det är ett oförlåtligt svek att tända hopp och låtsas som om allt ska återgå till det gamla .. om bara väljaren väljer rätt röstsedel.

Socialdemokraterna använder den här gruppen utsatta människor i floskelrika, salvesefulla tal och debattartiklar .. men har inga trovärdiga förslag som gäller dem med i sin budget eller politik. Sanningen .. som nogsamt undanhålls väljarna är att det som händer nu är exakt vad Socialdemokraterna i elfte timmen insåg var oundvikligt och att dagens system är här för att stanna.

Den vanliga människan får betala för politikernas ansvarslöshet/oförmåga och begär efter makt.

Det hade inte behövt bli så här. Hade regelverket och kontrollsystemet formats utan att snegla på nästa val från början, så hade alla dessa människor sluppit detta lidande.

Då hade det inte behövts lagas någon omelett alls!!!

Och nu hoppas jag att jag lagt av mig tillräckligt mycket frustration här, så att jag kan känna mig hyfsat ren och får lov att känna lite glädje över julen, familjen och stillheten här ute på landet .. ?

DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, Expr., 

11 kommentarer:

 1. Hey "Somebody"
  Hade det varit INNAN häromda’n så hade jag inte hållit med dig om vem som har ansvaret för Socialförsäkringshaveriet och Folkhemsdrömmens krackelering.
  Men nu är det EFTER häromda’n.
  Jag har, häromda’n, ögnat igenom en massa När-Var-Hur från 80- och 90-talen. Det är en förträfflig källa, När-Var-Hur, för att få kortfattad information om de viktigaste händelserna under ett visst år.
  Under rubrikerna politik, ekonomi och socialt ges en helt annan bild än den som Socialdemokratin idag försöker förmedla, bilden av hur och varför och vem som startade ”nedmontering” och avreglering av Välfärdssektorn. Dessutom får man en bild av en rörelse, (S) alltså, som redan då var väldigt splittrad.
  Så ja, jag måste tyvärr hålla med om att (S) också har ett mycket stort ansvar för att det ser ut som det gör nu. Och troligen är det en av anledningarna till att opinions- och förtroendesiffror fortsätter att dala.
  Det är nog många i stugorna som har kvar sina gamla När-Var-Hur …
  J-O

  SvaraRadera
 2. Kunde vi inte bara behållit äggen? Jag ser nämligen inte omeletten.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vill bara tacka för ännu ett inlägg som är så "mitt-i-prick".

  Jag följer din blogg och kommer ofta på mej själv att sitta som ett nickande fån och mumla "Precis!" för mej själv...

  Skönt att se att det finns personer där ute som tycker och tänker i samma banor som en själv.

  Slutligen vill jag önska dej en God Jul och ett Gott Nytt År alternativt en Glad Ledighet alternativt Happy Holidays!

  Ser fram emot flera kloka inlägg 2012!

  MVH

  Tomas N

  SvaraRadera
 4. I´l be damned- Amen sister!

  SvaraRadera
 5. Jan-Olof och Tomas N .. varje gång jag skriver rakt ur hjärtat så är det med viss oro som jag klickar på "publicera". Så när det kommer kommentarer som visar att jag inte är ensam om mina tankar så känns det som ett lättnad. Tack!

  Trash .. jag längtar också efter att se själva omeletten! Det är inte landets bästa kockar som tillagar den precis. Men råvarorna var inte heller direkt dagsfärska, eller hur? ;-)

  Maja .. :-) .. just nu kommer jag inte ihåg vad du utnämnde mig till tidigare i ett av dina inlägg, men jag bär fortfarande den titeln med stolthet!!

  SvaraRadera
 6. Dina inlägg är i klass med mästaren Cornucopia.

  SvaraRadera
 7. Så bra skrivet så att jag blir tårögd. Vi måste alla kämpa för att ställa allt tillrätta utan att enskilda kommer i kläm utan att de förtjänar det. God Jul hälsar
  moderat från Sundbybeerg.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet, bra analys men jag är som jag sagt tidigare perssimist.

  Tror det är för sent med att fixa så det blir rätt. Det är alldeles för stort allting och politiker är bara intresserade av sin egen försörjning.

  Att politikerna använder hårda ord i stället för att vara konstruktiva är bara spel för gallerian. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara.

  /Henrico

  SvaraRadera
 9. Idag tror jag du överträffat dig själv i klarsynthet. Jag måste tacka dig för att du både kan och klarar av att föra upp saker och ting i ljuset, på ett så tydligt och enkelt sätt.

  Jag såg sista avsnittet av Världens bästa skitskola idag. Det var skrämmande siffror man visade upp. Ca 13 000 elever går ut varje år utan fullgjord skolgång. Dessa människor kostar sedan ca 600 000:- styck per år! Per styck, per år!!! Detta på grund av att många av dessa aldrig får ett arbete. Så man har räknat på ett skattebortfall, på kostnader för försörjning och andra åtgärder och kommit fram till denna hemska summa.

  Man har då inte räknat med vad det kan kosta i sjukdomar, kriminalitet eller annat som kan följa.

  Det här är vad en enda person kostar varje år. Då övergår det mitt förstånd varför man inte väljer att satsa dessa pengar på eleverna och låter dem få en fullgod utbildning, yrkesmässig eller teoretisk, som kan leda till arbete. Tänk så väl använda pengar det vore. Och tänk så mycket helare människor vi skulle få.

  Detta har alltså pågått år ut och år in. I många års tid. Det är inget nytt fenomen. Det här såg jag redan när mina barn började skolan på 80-talet. Och det blev väldigt tydligt när nya gymnasiereformen togs i mitten på 90-talet.

  Det här stod jag och "predikade" om i mitten och slutet av nittiotalet. Att man skulle se en elev utifrån ett livsperspektiv. Inte bara för de åren de gick i skolan. Jag, en vanlig mamma, utan någon märkvärdig examen, förstod detta redan då. Varför förstod inte politikerna det? Var det bara för att de såg till sin egen lilla kommunal plånbok, där man skulle visa upp ett bra resultat. Där man kunde skjuta över ansvaret till nästa myndighet. Egentligen blir jag bara trött av att jag tyvärr fick rätt. Jag ville inte ha rätt i denna fråga. Jag ville, och vill fortfarande, att alla elever skulle/ska ha en bra skola.

  Nu vill jag i alla fall önska dig och din familj en riktigt god och skön jul. Kram

  SvaraRadera
 10. Klockrent.... rätt - avrättat! :)

  SvaraRadera
 11. Klockrent.... rätt - avrättat! :)

  SvaraRadera