onsdag 14 december 2011

Vi är alla människor ..


.. med begränsningar, fel och brister, oavsett om vi lyckats klättra upp till vårt lands högsta ämbete eller om vi lever livet som vanliga löneslavar och förlitar oss på att andra ska fatta rätt beslut åt oss.

Det finns en gräns för hur mycket kunnande och vetande en enskild människa kan slå i sig. INGEN vet ALLT .. och sitter man i en position där det krävs, så måste man lita sig till andras kunskap och erfarenhet. Gör man inte det .. ja, då bör man nog tänka över sitt karriärval?

Nu litar vi svenskar inte längre på Eu och euron. Med all rätt, tycker jag .. men jag har ett begränsat kunnande och vet inte riktigt vad som händer om vårt land ställer sig utanför de beslut som majoriteten anser bör fattas eller om vi undertecknar samma beslut? Jag kan omöjligtvis överblicka konsekvenserna av varken det ena eller andra .. utan måste förlita mig på att våra folkvalda politiker gör sitt bästa för att se alla sidor av frågan.

I min lilla värld, som jag ser och kan .. där kan jag se fördelarna om den handfull hushåll som finns här skulle bilda en gemensam ekonomi. En ekonomi med gemensamma inköp, transporter och ett gemensamt ansvar för allas välbefinnande. Vi är några som är kreativa och skapande, andra som är företagsamma, en del orkar mer och andra mindre, vi är i alla åldrar och har skiftande erfarenheter och tillsammans skulle vi förmodligen kunna bygga upp en egen verksamhet som skulle gynna hela gruppen.

Visserligen så finns det någon som inte passar så bra in, som är rent störande ibland och inte har tillräcklig social smidighet och som tänker lite för mycket på egen vinning för att det ska kännas bekvämt .. det är något att ta med i beräkningarna? Kan man utesluta någon och ändå ro projektet i land?

Några tjänar mer, andra är starkare, uthålligare och orkar mer .. det jämnar ut sig.

Men skulle förslaget komma så skulle jag banne mig fundera både länge och väl, försöka se vad som kan gå fel och vad som är bäst i längden. Att lappa och laga i en överenskommelse som gått snett är inte så lätt och att snedfördela makten och kliva in i det mest privata för att styra upp något som gått fel är inte heller fungerande?

Det som inte är väl genomtänkt INNAN .. brukar inte fungera så bra, enligt min erfarenhet. Jag har ett litet ordspråk någonstans i en låda .. ”Har du inte tid att göra ditt arbete ordentligt – när ska du då få tid att göra om det?” .. det tycker jag är tänkvärt!

Därför så blir jag lika rädd för dem som glatt ropar att vi NATURLIGTVIS ska glida in i euro-samarbetet och underteckna europakten av ideologiska och solidariska skäl som för dem som säger ABSOLUT NEJ till både det ena och det andra i förhoppning om att locka de väljare som är mot något som de inte kan överblicka.

Hur motsägelsefullt det än kan låta, så känner jag trygghet när Fredrik Reinfeldt säger att vi måste veta mer, försöka överblicka konsekvenserna av de beslut vi fattar och att det är omöjligt att i dagsläget ge ett klart och entydigt besked.

Det fordras mer mod att säga att man inte kan se hela bilden eller vet hur framtiden ser ut i förhållande till de olika valmöjligheterna, men att man gör sitt bästa för att skaffa den kunskapen ..

.. än att slicka på fingret, hålla upp det i luften och slänga ur sig den gissning som man tror att människor vill höra.

AB, SvD, SvD, SvD, DN, DN, Expr.,

5 kommentarer:

  1. Trots att jag tillhör den vänstra sidan av det politiska spektrat, om man nu kan kalla socialdemokratin för det så lär väl de som sätter epitetet moderat på mig och mina likatänkande;) nu vatten på sin kvarn.
    Jag är långt långt bort från Reinfeldt men tycker att i detta uttalande så inger han mer förtroende än min partiordförande.
    I den politiska debatten är det just nu svart eller vitt. Men likväl som det i verkliga livet sällan är svart eller vitt så är det likadant inom politiken. Jag tror det var Tomas Östros som stödde tanken häromkvällen, vänta och se. Klokt i mina ögon.

    SvaraRadera
  2. Det spelar ingen roll vad frågorna handlar om, Sverige som är ett litet land med alla förutsättningar att anpassa sig relativt snabbt till förändringar i omvärlden skall aldrig ta stora risker genom att vara först ut på banan i osäkra riskabla frågor.

    Det kan kosta mycket mer än det smakar och jag tänker att det gäller EU, Euro, Klimathot, och gud vet vad.

    I stället skall Sverige alltid vänta och se, låta andra ta riskerna, ser vi att saker och ting funkar, ja då skall vi givetvis gå med och satsa för som sagt, vi är ett relativt välutbildat folk som lätt kan anpassa oss om vi vill.

    /Henrico

    SvaraRadera
  3. Det finns ju ett fegt inslag i detta med den Svenska sättet att alltid vänta och se, vem ska då gå först? Men i detta fall är det helt rätt om inte att man redan idag ska följa Cameron och säga blankt nej vilket han har en majoritet av folket bakom sig. Det är intressant att notera skillnaden mellan vad vi folket tycker och eliten inom politiker kåren tycker....

    SvaraRadera
  4. "Det fordras mer mod attsäga att man inte kan se hela bilden eller vet hur framtiden ser ut i förhållande till de olika valmöjligheterna, men att man gör sitt bästa för att skaffa denkunskapen ..

    .. än att slicka påfingret, hålla upp det i luften och slänga ur sig den gissning som man tror attmänniskor vill höra."


    Instämmer!

    SvaraRadera
  5. Hörde Reinfelts uttalande idag på radion och en genomgång av tidningskrönikor. Kände mig mer bekväm med hans uttalande än FP som verkar så extremt positiv och redo att kasta sig ut i det okända.

    Spontant i det här läget skulle jag säga nej. Men jag skulle väl ändå vilja åtminstone få någon förklaring vad det nya avtalet skulle innebära.

    Kommer ihåg att jag sa ja till EU av lite olika anledningar.
    1. Skippa pass i Europa
    2. Möjlighet att köpa vin i affärer.

    Istället fick vi en massa EU direktiv som kastade allt vad integritet åt skogen.

    Så denna gång är jag äldre, och jag vill sätta in mig i frågan lite mer - eller i alla fall inbilla mig att de som bestämmer över landets framtid kommer att göra det.

    SvaraRadera