onsdag 14 december 2011

Vem ansvarar för vården??

"Vanvård okej - om skatten betalas" .. skriver Daniel Swedin i AB:s ledarkrönika i dag, och antyder att Anders Borg ger blanka fanken i om landets åldringar ligger med liggsår och nerkissade blöjor .. och skiner som ett nytänt juleljus vid tanken på att Carema tänker betala skatt i Sverige.


Ibland .. väldigt ofta .. blir jag oerhört trött på Aftonbladet som glatt blandar äpplen och päron i sin evinnerliga stävan efter undergångsrubriker.


Hur ska vi någonsin komma till rätta med det som är fel och skevt i samhället om vi inte identifierar problemet, tar fram sanningen och skärper till oss?


Det är inte Anders Borg som bär huvudansvaret för vården i allmänhet och äldrevården i synnerhet. Det är kommuner och landsting.


PENGARNA och därmed SKATTERNA är Anders Borgs bord .. och vi ser att de betalas ut, och misshushållas med. 


Men kontrollen av hur pengarna används .. det är en helt annan fråga, eller hur?


Det finns olika styren i landets olika kommuner och landsting .. röda, blå och allt däremellan. Ansvaret för äldrevården och de sorgligt innehållslösa privata avtalen med samma sorgligt dåliga uppföljning .. ligger helt på placerande kommun.


Många kommuner har minst lika oacceptabla äldreförvaringar som de som avslöjats inom det privata. Vad jag kan minnas var det ett äldreboende i norr någonstans som låste in sina dementa åldringar och lämnade dem åt sitt öde över natten??


Många kommuner är lika röda som tomtens näsa sent på julaftonskvällen .. och det har inte hjälpt varken vård eller omsorg nämnvärt.


Ansvaret för vården och alla upphandlingar inom det området vilar på landsting och kommuner gemensamt.


Att Anders Borg eller någon annan minister .. oavsett partifärg och regering .. skulle åka runt och personligen kontrollera att landsting och kommuner fullföljer det ansvar som vilar på dem är ju en vansinnig tanke.


Men att det skett en attitydförändring inom den privata sektorn kan ju anses som glädjande .. om man är finansminister. 


Men det ska han tydligen skämmas för??


AB,

3 kommentarer:

 1. Så sant som det är sagt. Amen!

  SvaraRadera
 2. Och i vanlig ordning, om man ser på kommnetarsfälten på diverse nyhetssidor, så är detta sanning och AB har full koll, sålänge det är kritik mot regeringen. Men om det skulle vara kritik mot Juholt, V eller likannde, då är det "ett borgerligt mediadrev"

  Visst är det märkligt? Vissa är tydligen födda med både skygglappar och verklighetsfilter.

  SvaraRadera
 3. Fy attans vad du är bra!

  SvaraRadera