söndag 14 november 2010

Att leda handlar inte bara om att vilja ..

.. utan också om att veta och kunna. Framför allt handlar det om att veta vad man vill, varför man vill det, hur det ska förverkligas ... och kunna förmedla det till dem som ska genomföra det hela.

Jag är övertygad om att Mona Sahlin verkligen VILLE göra ett bra jobb, verkligen VILLE föra Socialdemokratin framåt och verkligen, verkligen VILLE bli landets första kvinnliga statsminister.

Det räckte inte med det.

Nu har hon meddelat att hon avgår efter bara fyra år. "S har kommit i otakt med sin tid och sina väljare" .. säger hon, och det är sant och det gäller också Mona Sahlin själv.

Jag är ingen politiker eller politiskt kunnig människa .. men jag är en VÄLJARE, och som sådan har jag alltid tyckt att det verkat vara en vandringsmyt när jag gång efter annan läser om vilken gudabenådad och skicklig politiker Mona Sahlin är.

Jag tror mera på Göran Perssons ord .. "Det är inga nya tankar och idéer Mona för fram, utan hennes styrka har varit och är fortfarande att hon är kommunikatör, att hon förmedlar ett budskap"

Det räcker inte att bara kunna TALA vackert .. man måste också kunna visa resultat. Mona Sahlin har ofta talat varmt, innerligt och insiktfullt om politiska frågor, men till min förvåning har hon förvånansvärt ofta hakat upp sig när det gäller följdfrågor på det hon precis uttalat sig så sakkunnigt om? Som väljare har jag misstänkt att det varit någon annan som lagt orden i hennes mun och inte repetererat in vilka följdfrågor som kunde följa?? Men jag kan ha fel .. det har jag ofta.

Nu när hon meddelat att hon inte ställer upp till omval så kan jag inte låta bli att skriva det som jag tänkt under det senaste året.

VAD har Mona Sahlin egentligen utfört för stordåd under sina knappa 30 i riksdagen??

Om vi helt bortser från den turbulenta tid som följde efter att Ingvar Carlsson utsåg henne som sin efterträdare till statsministerposten?

Som arbetsmarknadsminister skulle hon minsann minska på det betungande regelverket för småföretagare .. vis av sina egna misslyckanden som egenföretagare.

Vad hände??

Som Integrationsminister tog hon upp frågan om hedersrelaterat våld mot kvinnor och talade varmt och känslosamt om Pela Atroshi och Fadime Sahindal som mördats av sina manliga anhöriga .. det skulle aldrig ske igen.

Vad hände??

Till min förvåning ser jag att Mona Sahlin också varit miljöminister?? Vad hände .. jag märkte inte ens av att hon hade uppdraget??

Så var det dags att bilda en allians. Hon VILLE verkligen det .. men kunde hon, visste hon vart hon var på väg, hur det skulle genomföras och hur det skulle mottas .. och kunde hon ena och samla sin allians så att alla gick mot samma mål??

Vi ser resultatet i dag.

Det räcker inte med att VILJA ha något .. du måste också veta HUR det ska genomföras, FÖRSTÅ vilka konsekvenser ditt eget handlande kan medföra och KUNNA förmedla din övertygelse till dem som ska "köpa" din idé.

Det räcker inte att peka på tidningarnas löpsedlar och mena att andra gör fel.

Nu ska det väljas en ny partiledare .. och jag tittar på vad som erbjuds???

De VILL väldigt gärna har jag förstått .. alla som nu tar avstånd från Mona Sahlin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar