måndag 29 november 2010

Jag häpnar ...!!!

Jag är en helt vanlig liten människa som skriver en blogg, mail till vänner/bekanta och även faktiska brev och inlagor till myndigheter. Jag lägger sällan ut bilder och jag tänker mig väldigt noga för även när jag skriver ett helt vanligt privatbrev som ska skickas med helt vanlig post.

Det tycker jag är en självklarhet.

För så fort jag släppt iväg en text så har jag också tappat kontrollen över vem som läser och hur denna person handskas med mina ord, eller hur? Det som är skrivet kan aldrig bortförklaras eller förnekas och kan finnas kvar i evigheter för att sedan dyka upp när man som minst vill det.

Papper kan vara stämplade med HEMLIGT både på bak och framsidan .. men någon öppnar posten, arkiverar den eller rör sig i närheten av pärmar eller lådor .. datorer kan ha hur mycket lösenord som helst, det finns alltid någon som kan ta sig förbi dem eller kan få tillgång till dina uppgifter och framför allt så finns det hur många som helst som skriver ut, kopierar, vidarebefordrar eller handskas "personligt" med det "hemliga" materialet INNAN det blivit hemligt .. oavsett om det sker på avsändar- eller mottagarsidan.

Jag är inte dummare än att jag begriper att Wikileaks ocensurerade läckage av vad världens ledare (läs .. USA) tycker om varandra, vad diplomater, ministrar eller andra maktmänniskor skriver "internt" och i största hemlighet, kan få allvarliga konsekvenser. Men det får ligga i händerna på andra.

Jag kan inte heller avgöra om Julian Assange ska ses som en "farlig sabotör eller demokratins försvarare" .. men att kräva att Wikileaks ska terroriststämplas som al-Qada, som republikanen Peter King gör, det tycker jag är lika löjeväckande som många av de läckta dokumenten.

Människor som skriver .. oavsett vad .. har ett ansvar för sina ord, svårare är det inte. Att avslöja deras ansvarslöshet är INTE ett terrordåd, men ansvarslösheten i sig kanske kan bidra till det hat och förrakt som är terrorns bästa grogrund.

Det är det som får mig att fullständigt tappa hakan av förvåning .. den monumentala dumheten hos alla avsändarna!!

Hur korkad är man, hur dåligt omdöme kan man ha .. och ändå hamna högst upp på maktstegen??

"Diplomatin kan skadas" .. säger Jan Eliasson. Men den största skadan skedde väl ändå när omdömet sviktade så till den milda grad att man skapade de dokument som nu publicerats?

Hur kan en människa som sysslar med politik, diplomati, förhandlingar med andra länder och är ansvarig inför hela sitt land, sitta och skriva hånfulla, nedsättande omdömen som "blekfet gammal snubbe", "den galne gamla gubben", "Kejsaren utan kläder", göra jämförelser med Hitler och andra hånfulla nedvärderande omdömen??

Människor som är anställda, avlönade av folket för att representera sitt land .. beter sig som okunniga, obildade, överlägsna nollor i skriftväxling som berör hela nationer???

Hur är det möjligt??

HUR dum får man vara på den nivån??

Hur dum som helst???

Varifrån kommer behovet av att skriva ner pinsamma, kränkande kommentarer .. rent sk*tsnack, ärligt talat??

I USA reagerade man väldigt lite på de tidigare läckorna om begångna krigsförbrytelser, men dålig stil och pinsamheter i politikens finrum togs emot med lite större upprördhet .. vilket gör att jag förstår att en död utrikesreporter är mindre störande än en diplomat med byxorna nere over there.

Själv undrar jag .. vad är det för människor som styr i vår värld egentligen???

Ska jag vara tacksam mot Julian Assange och Wikileaks för att de visar upp dem för mig ... eller hade jag mått mycket bättre om jag sluppit veta det??

3 kommentarer:

  1. Håller med Dig. Det är väl en självklarhet att man betraktar det skrivna ordet som en sak, som kan bli läst av vem som helst. Även om det inte var tänkt så. Vad man skriver bör man se sig noga för om och räkna med att få stå till svars för. Jag är också väldigt försiktig av mig i dessa avseenden...

    SvaraRadera
  2. Dessutom så har hackers länge varnat ambassaderna världen över att deras e-mail är lätthackat.

    SvaraRadera
  3. Iof så behöver de inte gå så långt för alla dessa upplysningar det är bara att gå till Facebook. Mental striptease alla kategorier

    SvaraRadera