tisdag 16 november 2010

Skaffa en referen(s)grupp!!

Nu serveras vi socialdemokratiska problem och slitningar till frukost, lunch och middag .. det är svekdebatt, vägval, vänster- och högerfalanger, partiledarkandidater, spekulationer, opinionsundersökningar och gissningar.

Expressen har varit ute och intervjuat 1215 aktiva sossar och kommit fram till att Veronica Palm är allas önskekandidat .. om man räknar bort Margot Wallström som är sosseälsklingen nummer ett av någon anledning. Ja, vill de köra igenom samma cirkus som vi haft de senaste 4 åren så tror jag att Veronica Palm är ett bra val .. men det är bara vad jag tror?

SvD ledare anser att "S är mer illa ute än någonsin" och tror att det kommer att väljas en kompromisskandidat .. omtyckt och älskad av ingen och som förmodligen får samma drömsits som Mona Sahlin. Skyhöga förväntningar och inget manöverutrymme.

AB raddar upp alla krav som ställs på en ny sosseledare och det är inte nådigt .. inget privatliv, kreativ, hårdhudad, karismatisk, viljestark, innehavare av en politisk vision, leva för och älska jobbet, rötter i SSU och ett stort nätverk och MINST 15 års politisk erfarenhet .. och helst en riksdagsplats .. till att börja med.

"Krisen är inte Mona Sahlins fel" .. står det i SvD. "Det var fel på politiken!" Och det är väl bara en överraskning för media och socialdemokraterna, för majoriteten av väljarna har för länge sedan insett detta bedrövliga faktum .. sossarnas politik vänder sig till en befolkning som inte längre finns.

DN har besökt platsen där Socialdemokraterna vann en jordskredsseger .. Smedjebacken!! Där anser man att Socialdemokraternas nästa partiledare ska ha haft ett jobb, ha varit arbetslös och helst ha slagits mot Försäkringskassan.

Det är egentligen en LYSANDE idé .. problemet är bara att någon sådan person går inte att hitta inom socialdemokratins toppskikt. Frågan är om det finns någon som ens har haft ett vanligt jobb???

Maken har en annan LYSANDE idé .. varför inte bilda en referensgrupp av vanliga svenskar? I det här fallet människor som röstade på sossarna i det senaste valet .. lågavlönade, medelklass, högavlönade, offentlig- och privatanställda, sjukskrivna och pensionärer, ensamstående och barnfamiljer osv osv ... och så kan man samtala med dessa människor som representerar Sverige INNAN man sätter igång och gissar fram en politik som man TROR passar.

Är inte det ett bra förslag så säg??

Men det är klart .. då handlar det ju om VANLIGT FOLK .. och dom förstår sig ju inte på POLITIK!!

Så dumt av mig .. tänkte inte på det!

6 kommentarer:

 1. Det var lite kul att läsa artikeln om Smedjebacken i DN. Kanske inte för att S har nästan 60% där utan mer för att den beskriver ett 60-talssamhälle där S-politiken alltid har fungerat, dvs bland sjukskrivna, arbetslösa och arbetarE inom gruvnäring och ABB. För att fortsätta få höga siffror i Smedjebacken behöver partiet inte göra något alls för där har man den rätta politiken.

  Problemet är att den fungerar dåligt i Sverige i övrigt där inte arbetslöshet, långtidssjukskrivning, gruvnäring eller tung industri ligger som bas i samhället.

  Dessutom är man stolta över att inte låna pengar. Man glömmer dock att tacka för skatteutjämningemiljonerna (2007 var det ca 5.000:- per invånare) man får från Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Borde inte referensgruppen också bestå av personer som tidigare röstade på S men som i senaste valet röstade på något annat parti?

  SvaraRadera
 3. Sossarna har bara 2 fiender - sig själva och verkligheten

  SvaraRadera
 4. Nisse .. ja, tänk bara om hela Sverige såg ut som Smedjebacken .. då slapp man tänka på att ändra på politiken. Ett PARADIS för socialdemokrater!! ;-)

  Gustav Persson .. Självklart!! Det borde jag ha tänkt på .. :-)

  Lisa .. Såå sant!!

  SvaraRadera
 5. Ja det var dumt av dig ;)

  SvaraRadera
 6. Har vi inte haft nog av kommissioner & sånt. Det ger ju ingenting: ju fler kockar... Läget kräver LEDARSKAP och inte "samråd"!

  Jag vill för min del se Veronica Palm som Mona Sahlins efterträdare. Hon är den i gänget som verkligen KÄMPAT för välfärden mot attackerna från en samvetslös regering. Som ekonomiskt sakkunnig ansluter jag mig dessutom till en vänsterlinje, av följande exakta skäl: alliansen driver en kraftigt externt inflationsdrivande politik, som kan bli direkt ödesdiger, då den gör det rationellt att slösa och skuldsätta sig inför risken att bli arbetslös och förlora alltihop när man blir utförsäktad. Initialt får vi en kraftig konjunkturstimulans - och på sikt en bubbla kombinerad med rejäl kostnadsinflation. Det gör dubbeldipp. Jag delar Riksbankens oro och min prognos på låt oss säga två tre års sikt och framåt är mycket dyster.

  - Peter Ingestad

  SvaraRadera