Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 18 november 2010

Att stjäla från sjuka och handikappade ..

.. är något som tydligen förlorat den skamstämpel som det tidigare har haft.

Unga förståndshandikappade kvinnor säljs för prostitution .. det är också en slags stöld, gamla försvarslösa människor plockas på sina värdefullaste ägodelar, funktionshindrade blir utblottade av den som är satt till att förvalta tillgångarna och nu har det uppdagats ett omfattande, systematiskt bedrägeri med assistansbidragen som är avsedda att ge handikappade människor ett värdigt liv.

När jag läser i tidningarna är alla eniga om att det är stöld från dem som verkligen behöver hjälp och stöd och att det handlar om ett ovärdigt fusk .. men det kan inte hjälpas att det ändå kommer att drabba alla dem som är helt beroende av sina assistenter.

Det är INTE lätt att få personlig assistans .. tro inte det!!

Svårt handikappade människor kan få strida i åratal för den rättigheten .. både mot Försäkringskassans regelverk och i Länsrätten.

Människor med livslånga och varaktiga handikapp utan tillfrisknandeprognos, får sina assistansbidrag omprövade om och om igen vilket gör att livssituationen och förutsättningarna för boende och överlevnad ständigt riskerar att förändras.

Det är inte heller rätt att rikta strålkastarljuset på de privata assistanssamordnarna eftersom kommunernas fördelning av assistansersättningen förmodligen inte heller skulle klara en närmare granskning. Visserligen är det inte en enskild människa som drar fördel av kommunal "kreativitet" på området .. men det kommunala svarta hålet slukar mycket av det som egentligen är avsett för vård, skola och omsorg.

Alla människor med handikapp har en sjukdomshistoria. Antingen från födseln eller från sjukdoms- eller olyckstillfället när handikappet uppstod.

Det finns journaler där handikappet är dokumenterat och utrett av en hel kedja av läkare inom sjukvård och rehabilitering.

När det gäller de avslöjade bedrägeri-härvorna säger Försäkringskassans representant .. vi har läkarintyg från EN svensk läkare och utsagor från familjen, vi kan inte be personen resa sig och bevisa att h*n inte är handikappad.

Det är sant .. så kan man inte göra, då skulle det bli saftigare rubriker än vad det är i dag.

Men det går att söka vederbörandes sjukdomshistoria .. och finns inte den tillgänglig på grund av att den handikappade kommer från ett annat land så är det inte orimligt eller kränkande med en utredning som kan ge svar på vilken skada, vilken prognos och vilka behov den handikappade har.

Det är ju helt orimligt att enbart förlita sig på familjens och EN läkares enskilda uppfattning .. när människor som har journaler tjocka som biblar får slåss för sin rätt ända upp i kammarrätten??

Försäkringskassans kontrollsystem silar mygg och släpper igenom kameler!! Det är min bestämda uppfattning och det kommer nu att få till följd att landets handikappade kommer att ifrågasättas, jagas och i värsta fall hamna på samma eländiga nivå som de dementa som överges landets demensboenden och blir inlåsta på nätterna utan livsavgörande tillsyn.

Det är inte bedragarna som kommer att få de strängaste straffen .. utan de som blivit bestulna!

Vill vi ha det så?

4 kommentarer:

 1. Ibland när jag läser rubrikerna så tycker jag mig se att det råder en omvänd rasism i Sverige. Är du svensk så kan du ifrågasättas till dödedagar och det utgås från att du försöker luras, men om du är hitflyttad så tror de på allt de säger (kanske pga rädsla att bli stämplade som rasister?).

  SvaraRadera
 2. Ja du, Hmm .. i det här fallet är det väl ganska uppenbart, eller hur??

  SvaraRadera
 3. The audience is listening

  SvaraRadera
 4. Svenskar är så naiva och godtrogna sa alltid en arbetskamrat med rötter i Tyskland. Lita inte på snyfthistorier, kolla dem sa hon.

  SvaraRadera