lördag 20 mars 2010

Livet är mer än en whisky .. även för den som är inlåst!

Med jämna mellanrum kommer det rapporter från sorgliga äldreboenden som föder rubriker i kvällstidningarna som .. "Farmor har rätt till sin whisky"

Jag tycker det nästan är pinsamt att förminska ett så stort problem till en fråga om att få sig en sup, ett glas vin, en öl eller en whisky.

Jisses ... går det verkligen inte att få till en rubrik om att våra äldre faktiskt aldrig kommer UT!! Var är diskussionen om rätten till frisk luft, sol och natur??? Det finns människor som inte varit utanför sitt äldreboende på åratal trots en ångestladdad längtan efter att komma utanför äldreboendets eller lägenhetens låsta dörr.

De avstår nog gärna från spriten till förmån för en promenad om dagen ... om än aldrig så kort!

(Att våra äldre är så drogade att sprit är direkt olämpligt .. det är en HELT annan fråga!)

5 kommentarer:

 1. Måste ju säga att kan man ta en virre, eller ett glas vin till maten så måste väl det vara OK, Att dom sen ska få komma ut och röra sig eller få frisk luft, borde vara självklart.

  SvaraRadera
 2. Även de som bor på äldreboenden är myndiga och i sin fulla rätt att dricka alkoholhaltiga drycker .. men problemet är att de inte kommer åt dem för ingen har tid att hjälpa dem ut eller handla åt dem.

  Och daglig utomhusvistelse är tyvärr ingen självklarhet .. de gamla i vår familj har varit helt beroende av oss anhöriga för att komma ut i friska luften. Makens mormor gråter av saknad när hon pratar om blommor, gräs och skog och eftersom hon bor i innerstan och alla vi andra minst 10 mil därifrån är det en fysisk omöjlighet. Det får bli fika i parken utanför ...

  SvaraRadera
 3. Det är hur eländigt som helst när självklarheter skall visas upp som "det lilla extra" på olika boenden. Man FÅR dricka vin till maten¨, man FÅR ta en whisky på kvällen. Självklart men under former som bestäms på boendet. Hasse Alfredsson sa i "Gammal man"att man låst in honom och spriten i olika rum så att det ljuva mötet föll på att de ej kunde förenas.
  Enligt svensk djurskyddslag måste man låta kossorna få en del utevistelse för att må bra och det utdöms böter om man inte följer det. Våra gamlingar har ingen sådan lag men skulle vara betjänta av en är jag övertygad om. Det känns hemskt att det är så men våra djur har ett bättre skydd och det finns skyldigheter som måste följas för skötsel av kossor men inte för gamla anhöriga. Om jag blir gammal och om jag hamnar på boende då skall jag brygga vin i duschen och ragga runt ute i friska luften det ska jag. Ingen och inga reglementen får eller ska stoppa mig!

  SvaraRadera
 4. Med hänvisning till mitt tidigare inlägg så undrar jag om inte Erland Eskilsson vär jordbruksminister skulle kunna ta över det här med omsorgen av äldre och även deras intag av alkoholhaltiga drycker.Alla dessa fluidier är från jordbruksprodukter och både odlare och brukare skall värnas tycker jag

  SvaraRadera
 5. Det värsta är att det är som du skriver. Man FÅR köpa sin en öl eller sitt eget vin, dricka det i lagom mängder och gå vart man vill ... om man bara KAN. Men själva idén med äldreboenden är ju att man INTE kan klara vardagen själv .. och då ryker alla rättigheter till njutning och frisk luft!!

  Förmodligen skulle det bli bättre förhållanden om man klassades som djur efter att ha uppnått en viss ålder?????

  SvaraRadera