Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 2 mars 2010

Jag blir inte ofta förbannad ..

.. men i går hände det och jag var tvungen att stänga ner datorn omedelbart för att inte skriva rätt upp och ner hur jag kände det. För det är aldrig bra att häva ur sig heta känslor utan att först tänka över vad det är man säger .. även om det i det här fallet hade varit skönt.

Att resa utomlands till ett soligare klimat minst en gång om året ser de flesta nästan som en mänsklig rättighet nu för tiden. Att utnyttja RUT-avdraget och lägga de pengarna på att få hjälp med städning när man inte själv orkar eller hinner är en så omåttlig, extremt stötande lyx att man bör skämmas ögonen ur sig.

Att få hjälp med allt en MAN kan utföra i hemmet är helt ok, men kärringgöra ska kärringen själv utföra även om hon stupar på kuppen ... någon ordning ska det väl ändå vara?

Jag fick en kommentar angående bl.a RUT-avdraget som sa ...

Varken RUT- eller ROT-avdragen är helt lyckade ur rättvisesynpunkt. Båda branscherna bör löna sig själva. Det är dock så att många av de tjänster som omfattas av ROT-avdragen är arbeten som enbart kan utföras av professionella yrkesmän eller kvinnor och därför är avdraget mer befogat. Det borde dock göras om till att just enbart omfatta den typen av tjänster. Då det gäller RUT-avdraget handlar det om ren rättvisa. Ett avdrag som i stort sett enbart ginnar rika människor slår fel. Dessa människor bör ha råd att betala för hushållsnära tjänster vitt, vare sig de är statligt subventionerade eller ej.

Jag fick nästan hjärnblödning!!

Sveriges befolkning verkar vara det mest "rättvisekrävande" i världen. ALLA ska ha och göra det ALLA har och gör .. oavsett arbetsinsats eller arbetstid. Om någon prioriterar annorlunda .. avstår från vad ALLA har eller gör och satsar på något annat .. då blir det plötsligt ORÄTTVIST?

Vi har utnyttjat ROT-avdraget för snöskottning i år .. Maken har skador på diskarna i ryggen och jag kände mig inte direkt manad att klättra upp på taket och röja is och tog fullständigt slut efter en veckas intensivt skottande. Detta utfördes av en vanlig man utan snöskottarutbildning, vilket tydligen gör det orättvist eftersom han inte var professionell yrkesman?? Förmodligen hade det blivit rättvisare om jag gjort det själv och slagit ihjäl mig i stället?

ROT-avdraget skulle alltså vara mer befogat bara för att det utfördes av professionella yrkesmän och kvinnor!! Vilken otrolig nedvärdering av dem som utför professionella städningar inom ramen för RUT-avdraget!!!

Och så kommer det som nästan har blivit en vandringssägen .. det är bara RIKA människor som gynnas. Så talar den som fortfarande bor hemma med en mamma som står för markservicen och bränner lönen fortare än den kommer in, eller den som föraktar städarbetet och dem som utför det. Det är förnedrande att städa hos andra?? Inte att klippa gräset eller att skotta snön med manliga verktyg och maskiner ... men STÄDA!! Usch!!!!!

Det är sannerligen inte enbart rika som gynnas. Det är många pensionärer och uttröttade medelklassfamiljer som utnyttjar RUT-avdraget på samma sätt som radhus- och villaägare inom samma grupper använder sig av ROT-avdraget vid snöskottning och reparationer. Båda grupperna med lika medelmåttiga inkomster ... var ligger skillnaden??

Över 11000 människor som utför arbetet .. är det obildade rikemansslavar allihop? Över 150.000 som köper tjänsten ... ska det enbart vara RIKA pösmunkar??? Det faller ju på sin egen orimlighet .. och slutar sossarna och vänstern sedan att skambelägga kvinnor som betalar för hjälp med hushållsnära arbete så kommer den tjänstesektorn att växa sig ännu starkare och mer lönsam och kanske få en bättre status .. särskilt från vänsterhåll.

Det är skamligt att läsa om hur hårt arbete som utförs av kvinnor med hinkar och moppar anses som mindre värt, mindre professionellt än liknade arbetsinsatser .. utförda utomhus .. av män, med muskler och verktygsbälte.

Och jag som trodde att det rödgröna experimentet ville ses som ett feministiskt alternativ????

6 kommentarer:

 1. Det är tur att jag har tagit bloggsemester till den 2 april... finns alldeles för många "spioner"... och just nu planerar vi ju stora grejor. Men om jag inte hade tagit en paus, hade även jag spottat och fräst om detta.

  Jag änvände mig av RUT-avdraget innan jul. En kille med stora muskler och verktygsbälte kom och putsade våra fönster, eftersom jag och min man är höjdrädda. Så då undrar jag hur det klassas. Förnedring eller macho?

  Alltihop som de snackar om är så jävla dumt så jag nästan smäller av.

  SvaraRadera
 2. Jag blir så förbannad av debatten att det finns risk för en hjärnblödning. Herre Gud folk köper tjänster av folk som vill göra dem och de flesta av dessa människor (på båda sidorna) är alldeles vanliga duktiga människor som har insett och valt hur vissa tjänster görs och vem som gör det och till vilket pris.
  Finns det ingen skrikhals som har äldre anhöriga som behöver städhjälp som kan förstå nyttan av denna tjänst i hela Sverige - å andra sidan så är väl dessa beredda att åka hem till dessa och städa en gång i veckan helt ideellt oavsett vägen. Jag blir så förbannad så jag går i bitar.

  SvaraRadera
 3. GRANNY och MAMSELAMSEN ..Det är det här gänget som är så stolta över att de är feminister??

  Jag har aldrig tidigare hör politiker uttala sig så föraktfullt mot en yrkesgrupp som till största delen består av lågavlönade kvinnor som äntligen fått chansen att bygga upp egna verksamheter.

  SvaraRadera
 4. Jag är ledsen att jag svär.... men jag blir så jävla förbannad. Synd att jag inte kan blogga nu.

  SvaraRadera
 5. Då skulle du ha sett det inlägg jag påbörjade i går kväll .. det rök nästan ur huvudet på mig .. men jag besinnade mig och drog ur kontakten .. :-)

  SvaraRadera
 6. Debatten är... generande och, vilket är värre, förolämpande! Jag är äldre (67), med en utsliten höftled och jag städar själv (Herregud, skall detta behöva framhållas) men jag klarar inte fönstren själv fr o m i år och inte taklamporna i hallen och köket(muskelförsvagning pga reumatisk inflammatorisk sjukdom) så någon gång per halvår måste jag anlita städhjälp, vår och höst. Det blir Rut-betingat, hoppas jag! Jag vet inte vad jag skall säga om denna debatt! Vilka är folkgruppshetsarna (mot oss äldre)? De rödgröna naturligtvis.

  Man tar sig för pannan! /Gunilla

  SvaraRadera