lördag 18 juni 2011

28 bokstäver!

I går citerade jag ett stycke ur en gammal MAD från 1972. Det handlade om variationsmöjligheterna av 28 bokstäver. Med 28 bokstäver i vår makt är vi i stånd att uttrycka absolut ingenting var slutsatsen.

28 bokstäver, det är inte mycket, och i dag har tanken legat och nött medan jag läst tidningar, bloggar och kommentarer.

Med bara 28 bokstäver till hands kan vi överta någon annans identitet på Facebook och det behövs tillgång till samma antal för att få den tillbaka eller borttagen. Det går också att försörja sig som författare eller journalist med hjälp av bara 28 bokstäver .. en del blir faktiskt rätt förmögna genom att använda dem väl.

Bara hälften av de 28 bokstäverna kan användas till att beskriva en avgående politiker som "den inkompetenta sladdkärringen" eller "suggan har lämnat in", trots att personen som det handlar om har en kompetens och ett ordförråd som vida överskrider skribenternas.

Eller så kan man använda alla de 28 till att tacka för det engagemang och den tid som samma person har gett.

Genom att använda 28 bokstäver på rätt sätt kan den som vill, tolka en kriminell persons ord och försäkringar så trovärdigt att resultatet kan skaka och kladda ner ett lands monarki.

Det behövs inte mer än 28 bokstäver och en person som utnyttjar dem för att skapa panik på bostadsmarknaden eller börsen, misstänkliggöra en regering eller förvandla en lögn till en sanning. Eller tvärtom.

Med hjälp av 28 bokstäver kan du berätta om faror, missbruk och upplevelser som andra gömmer, skäms för och plågas av, och på så sätt ge den hjälp och det stöd som kan vara livsavgörande för någon annan.

28 bokstäver kan ödelägga en karriär, bilda en mobb, knäcka en medmänniska eller innebära hopp, vänskap och gemenskap. Tänker vi någonsin på det när vi öser ur oss det som känns mest angeläget för stunden?

Språket består av 28 bokstäver, har ni tänkt på det? Ta bort en eller två .. hur skulle det då bli?

Med språket och de 28 bokstäverna kan en människa roa och glädja ett helt lands befolkning och även beskriva ledan och tristessen med åldrandet, visst är det fantastiskt?

Allt vi läser och skriver består av dessa 28 bokstäver som vi inte alls är rädda om utan tvärtom handskas ovarsamt och vårdslöst med, är inte det rätt märkligt?

Och inte kostar de någonting heller. Helt gratis kan vi använda dem till att håna, hota, misstänkliggöra, beundra, avguda och lovorda människor vi inte känner .. eller så kan vi använda dem till att föra öppna och förutsättningslösa samtal med varandra.

Men för det mesta använder vi dem till att uttrycka absolut ingenting.

Som nu.

Precis här!

(Varning! Köp aldrig gamla nummer av tidningen MAD. Låt den vila i frid för din egen sinnesfrids skull.)

DN, AB, AB, AB, SvD, Expr., Expr.,

8 kommentarer:

 1. Att fler kan göra sin åsikt hörd är ju bra men man blir ju betänksam när man läser kommentarer, särskilt i aftontidningarna. Skulle önska att folk var varsammare med orden, men bakom anonymiteten kan man tydligen spy ur sig vad som helst. Så det du skriver Anybody är verkligen tänkvärt.

  SvaraRadera
 2. Det var en vacker vinjett. Tack Anybody!

  SvaraRadera
 3. Skarpt inlägg om missbruket av alfabetet.
  Gör jag mig skyldig till en överloppsgärning om jag tar åt mig äran av att du återupptäckt Mad?

  SvaraRadera
 4. Ghost .. Självklart är det DU som är hjärnan bakom MAD-fixeringen och det har jag också plikttroget redogjort för i de två tidigare MAD-inspirerade inläggen.

  Det är också DU som bär skulden till att jag i dag är drygt 200 kr fattigare, men fyra MAD rikare .. ;-)

  SvaraRadera
 5. En god investering.
  Fråga: Mina kommentarer till flera av dina inlägg har försvunnit. Är det nåt tekniskt mankemang eller är det du som tycker att de inte håller måttet och raderar?

  SvaraRadera
 6. Ghost .. jag har själv problem med kommenterandet sedan en tid? Men här raderas ingenting och kommentarer från dig är alltid väldigt välkomna .. och nu blev jag naturligtvis omåttligt nyfiken på vad jag har missat!!

  SvaraRadera
 7. Det var till Kostsam slutförvaring och Politik är som en gödselgrep, om jag inte minns fel. Kommentarerna var naturligtvis eminenta men tyvärr hindrar demensen mig från attåterskapa dem.

  SvaraRadera
 8. jag förstår inte varför Hasse är missnöjd ? Han har grundat Schackakademien och nu har det skett en revolution i schack- och vetenskapliga tänkandet: Schack har blivit ett geometriskt språk.
  Det är märkligt att han inte känner till att det som drabbar honom just nu ... skedde (första hänelse) i Schackets historia!

  SvaraRadera