torsdag 30 juni 2011

Kriminaliteten frodas i blomsterprakten!

Här, där vi bor finns ett litet sommarcafé. Det ligger idylliskt vid en liten slingrande å och på tomten växer 100-åriga träd med fantasieggande "sockerdricks"-hål i stammarna och knotiga grenar, andra gamla träd lutar sig törstigt över ån, till glädje för änderna som kan sitta och vila sig en stund mitt i lövverket.

Det serveras hemlagade pajer och smörgåsar och i ladan säljs det hantverk och visas alster från lokala konstnärsaspiranter. Det är ett smultronställe på jorden och det är hårt ansatt av våra myndigheter.

Ett litet sommarcafé som detta drivs av entusiasm, drömmar och ren glädje. Den förre ägaren slet praktiskt taget dygnet runt under sommarhalvåret men blev tvungen att ge upp när skylten vid vägkanten ansågs vara olaglig, en laglig kassaapparat var tvungen att införskaffas för 40.000 kr och det moderna köket i privatbostaden underkändes .. just för att det var privat!

Om man inte har pengar att investera och leva på så är det ingen idé att försöka bygga upp ett litet eget företag, hur mycket engagemang, energi och hur lönsam och bra affärsidé du än har. Det fick våra caféägare bittert erfara när det nya köket var klart, kassaapparaten var inköpt och vägskyltarna á 5000 kr/st var på plats .. då räckte pengarna inte längre till för att leva på.

För så är det, har man inte mycket pengar att investera i starten så kommer man inte långt med glödande entusiasm, energi, företagsamhet och en lönande affärsidé.

Du måste leva tills vinsten kommer och det går inte att äta drömmar.

Nu är det tyst på kvällarna vid vår lilla å. Inga viskvällar, inga lokala musikanter och i köket sliter en ny, entusiastisk familj, i full färd med att uppfylla sin dröm .. utan startkapital eller erfarenhet men med en beundransvärd energi och tro på samhällets syn på småföretagare.

Stackars dom, förmodligen kommer det här äventyret att bli lika kostsamt som för den tidigare ägaren .. tiden och myndigheterna står inte på deras sida.

Längs vägarna häromkring står det små skyltar i varje buske. Hantverk, Keramik, Konst, Loppis eller Antik & Kuriosa och följer du en liten grusväg någon kilometer så kan du kanske hitta kvinnan som gjuter fantastiska skapelser i betong och smider järnrosor medan resten av familjen serverar pitabröd med vildsvinskött direkt från grillen.

Helt olagligt och kriminellt!!

Andra vägar leder till fantasieggande, färgsprakande lapptäcken, kuddar och bordslöpare eller till den äldre mannen som gör otroligt kluriga skåp och andra träsniderier. På den stora gården har ett gammalt uthus fått en ny vår som Boutique där det säljs egendesignade kläder i vadmal och skinn, förmodligen helt lagligt eftersom det finns anledning att tro att det aldrig skulle saknas pengar i den miljön? Men man vet ju aldrig??

I ett garage någonstans säljs det hattar och Decoupage på möbler och brickor, andra gör smaskigt godis som säljs tillsammans med recyklade, målade möbler eller konst gjord av gamla konservburkar. Tänk att det går att göra en skir, genombruten prinsesskrona som ljuslykta av en gammal kattmatsburk??

Det sjuder av kreativitet, skaparglädje, entusiasm och drömmar i varenda buske i vårt land när det är sommar. Resultaten av vinterhalvårets skaparmödor visas upp för oss som vill ha lite sommarglädje, sysselsättning och inspiration .. men de är kriminella skattesmitare nästan allihop!

För har du inga pengar från början så hinner du aldrig ifatt när myndigheterna gapar efter sitt. Använder du enbart din fritid så är det en omöjlighet att få tiden att räcka till att samtidigt hålla alla dem som vill ha diverse redovisningar av nästan ingenting på gott humör.

KVITTON måste det finnas! Men var hittar man kvitton på det som samlats in från förråd, hittade prylar, omsydda textilier, fynd både här och där, fådda saker eller återvunnet material?? Allt du får in blir betraktat som VINST och det arbete du lägger ner förblir oavlönat och själv blir du skuldsatt upp över öronen om du investerar i Vägverkets skyltar för 5000 kr och en svindyr kassaapparat.

Vill du i alla fall leva din dröm så är du hänvisad till Blocket, Tradera och skattefri försäljning bakom en liten skylt vid vägkanten eller vid små marknader vid jul och påsk. Olagligt och kriminellt .. det som kunde ha varit en så stor glädje för hela Sommarsverige.

Jobbskatteavdrag i all ära .. jag skulle nog hellre ge min del av de pengarna till ett eller ett par års redovisnings- och skattefri verksamhet för alla dessa entusiaster. De är sådana människor som byggde företag förr, IKEA startade med Ingvar Kamprads försäljning av stolar hemma i villan .. jag undrar hur många av dem som inbringade någon skatt??

Många människor har fortfarande samma idérikedom, driv och vilja, men inte kapitalet för att starta en laglig verksamhet. De krossas direkt när de försöker låna för att anpassa sig och leva efter regelverket och får ofta betala ett högt pris för att de ens försökte.

Göran Hägglund ska hålla ett viktigt tal nu när KD:s riksting inleds. Det handlar om att vinna eller försvinna för partiledaren .. precis som det gör för alla entusiaster ute i sommargrönskan.

"Den politik som inte ser, stöder och räknar med de relationer som bygger människors vardag - kommer att misslyckas" .. skriver Göran Hägglund i en debattartikel i SvD i dag.

Jag tycker att Göran Hägglund ska köra långsamt hem från rikstinget och Umeå när det väl är över, stanna till vid skyltarna vid vägkanten, ta sig tid att följa de slingrande grusvägarna och träffa "verklighetens folk" som med sina drömmar och sin energi också skulle kunna vara resurser och framtidshopp för landet ..

.. om de bara fick chansen.


SvD, SvD, SvD, DN, Expr.,

5 kommentarer:

 1. Här på Öland där säljs det kroppkakor i varenda buske. Segt finns vankiga, delikatess, special kroppisar och på vårt favoriitställe kunde man köpa de där som blivit lite toppiga, avlånga eller på ett eller annat sätt inte såg riktigt ut som vanliga kroppkakor som 2ndra sortering för lågt pris. Det får man inte längre.Livsmedelsinspektionen har förbjudit försäljning av kroppkakor som standariseringsmässiga grunder inte ser ut som vanliga kroppkakor d v s helt runda.Man hotar med betydande vite så den lilla butiken mäste slänga kakor som är bra på alla sätt utom formmässigt.Den lilla firman stänger den sista augusti för man hatar att slänga mat och dessutom bärs sig inte firman för att försörja 2 man som sliter som illrar för låg pennning.

  SvaraRadera
 2. Det är just detta som gör mig tveksam till mitt egna företagande, även om jag drömmer om att kunna leva på det en dag så är det så mycket lagar och trassel att jag som sagt tvekar. Så än så länge är mitt skapande ett rent fritidsintresse, och det jag säljer är en bonus.

  SvaraRadera
 3. Det är sorgligt att samtidigt som dessa småföretagare får ge upp så ökar antalet miljonärer i vårt land hela tiden.
  Mycket vill ha mer heter det ju och det är så det är.

  SvaraRadera
 4. Suck!

  Och dubbeks suck till kommentarerna!

  SvaraRadera
 5. Skattefusk ska väl beivras så det inte blir här som i Grekland men nog borde det gå att underlätta för småföretagare. Att livsmedelshantering sköts rätt är ju också viktigt men troligen finna det utrymme för tolkningar i reglerna. I den lilla föreläsningsförening som vi driver och bjuder på kaffe och en torr kaka tillhölls vi göra en utredning ang livsmedelshantering samt betala en avgift(!). Som tur var flyttade den inspektören och den nuvarande insåg det orimliga. Hon tror inte heller att det är farligt att vi kokar kaffet i våra egna kök.

  SvaraRadera