fredag 10 juni 2011

Plötsligt förstår jag ..

.. hur de tänkte, alla de som kryssade i alternativ A i undersökningen från World Values Servey-Sweden, bland alternativen ..

A. Att ha en stark ledare som inte behöver bekymra sig om riksdag eller val. B. Att låta försvarsmakten bestämma. C. Att ha ett demokratiskt system.

En livskraftig och stark opposition är nödvändig i en demokrati. Att kritisera och föra fram realistiska och genomförbara alternativ till den politik som regeringen för är oppositionens uppgift och uppdrag från deras väljare.

När det gäller ett 5:e jobbskatteavdrag, sjukförsäkringen och Fas3-projektet finns det dessutom anledning att tvivla på att regeringen har majoriteten av svenska folket med sig, så visst är det naturligt att oppositionen skjuter in sig på dessa frågor.

Men hur??

Att ersätta Fas3-åtgärder med gamla AMS-åtgärder? Vad är skillnaden för dem det gäller? Passivitet i statens eller privat regi?

Ta bort Försäkringskassans prövning mot arbetsmarknaden och låta tidsgränsen för sjukskrivningarna bestå, så att människor ouppmärksammade får vara sjukskrivna i 2,5 år, för att sedan .. bomfallera .. bli av med sjukpenningen?

Är det vad vi vill ha?

Vill vi ha en opposition som beter sig som ett gäng testosteronstinna tonårsynglingar som tränger in i skolan på natten och tänder eld på hela biddevitten, utan att ägna en tanke åt att de värden som går upp i rök kunde ha använts till att förbättra det som de var så förbannade på?

Att förstöra och bryta ner .. bara för att man KAN?

Frågan som upprepades i riksdagen i går .. "vad är ert förslag? Vad vill ni göra i stället?", besvarades av Mehmet Kaplan .. "vi är oppositionen. Vi behöver inte ha några förslag, det räcker med att vi kritiserar er".

En stark och livskraftig opposition är det att riva ner bara för att man kan? Är det rätten att bara vara emot utan att presentera ett enda litet rimligt förslag FÖR något bättre? Är det vad oppositionens väljare önskar sig och har gett dem som uppdrag?

Att slå mot Sveriges ekonomi utan att ta ansvar, det ser jag som att slå direkt mot svenska folket.

Just nu är det ekonomiska klimatet i Europa likt det väder som var i går. Kvavt, med mörka moln som tornar upp sig vid horisonten och ett svagt mullrande i bakgrunden.

Förra året var stödet till Grekland 110 miljarder euro, i år beräknas det bli 90 miljarder euro (en svensk statsbudget!) och ingen har några större förhoppningar om att det ska lösa Greklands problem. Risken för en ny finanskris är överhängande.

Och här hemma slåss politikerna i sandlådan, ger sig på regeringens budget, satsar på att sabotera, skapa oreda och kaos .. bara för att de KAN? Bara för att VINNA är viktigare för partiet än att hitta lösningar som är bra och genomförbara för de väljare man representerar?

De som får betala om det vill sig illa, är precis de grupper som de påstår sig värna om. Dras Sverige med i en finansiell kris så är det våra skattepengar som ryker och vilka är det då, tror ni, som kommer att få det sämst? Kasta ett öga utanför Sveriges gränser, se på Spanien, Irland och Grekland .. Sverige är inte på något sätt ett undantag från risken att en misskött ekonomi kan leda till att människor blir av med allt de tagit för givet.

Om det vi ser nu är uttryck för hur våra politiker ser på ett fungerande demokratiskt system så är det inte utan att jag också överväger att kryssa i alternativ A.

Politik ska inte vara ett roligt sällskapsspel för särskilt utvalda. Politik är att se till landets och folkets bästa .. åtminstone ser jag det så.

SvD, SvD, DN, Expr., AB, AB,
Bloggat: Den hälsosamme ekonomisten,

10 kommentarer:

 1. Jag håller med dig till 100 %. Tack för en riktigt bra blogg med kloka åsikter!

  SvaraRadera
 2. Skillanden mellan Fas3 och AMS är framförallt vilken ersättning man får, samt hur effektivt det är att får folk i riktiga arbeten, och där kommer AMS i jämförelse till fördel i båda fallen.
  Fas3:are som sitter och fikar och surfar på nätet några år, ger knappast arbete!!.
  Sen bara en sån sak att det finns företag som inte gör annat än att pysselsätta Fas3:are är ju ett klart tecken på att det inte fungerar, och det håller ju även AF med om då 47% misstänks göra riktiga arbeten i Fas3, och då kan man fråga sig varför skall då denna arbetsgivare få 5000:-/månad för en gratis arbetskraft??.

  Problemet med dagens prövning mot arbetsmarknaden är att den är allt för teoretisk, för om en sjuk anses ha en arbetsförmåga mot ett teoretiskt arbete som inte finns i verkligheten, finns då en verkligen en arbetsförmåga??.
  Svaret är JA i regeringens/FK:s ögon, men nej i verkigheten hos AF, då regeringens "breddade arbetsförmågebegrepp" inte på något sätt följts upp med en breddad arbetsmarknad, utan arbetsmarknaden är snarare än snävare än tidigare!!.

  Till sist så skall man komma ihåg att dagens regeringspartier gjorde samma sak i opposion som nuvarande opposion gör: vi är oppositionen. Vi behöver inte ha några förslag, det räcker med att vi kritiserar er".

  JonasE

  SvaraRadera
 3. Om du hade lyssnat på de debatter man hade om Fas 3 i riksdagen igår så hade du hört att oppositionen kom med flera förslag på förändringar och dessa förslag upprepades flera gånger. Men Alliansens representanter hade tydligen kottar i öronen.

  Vad som helst är väl för sjutton bättre än slavarbete! Vet du inte om att slaveri är förbjudet enligt lag? Och om nu regeringen är så duktig som du och de själva påstår så kan de väl för sjutton komma på något nytt sätt att hantera arbetslösa på? Det är inte socialdemokrater som styr landet, även om alliansare tycks ha svårt att begripa det, inte minst när det visar sig vilken skitpolitik regeringen Reinfeldt bedriver.

  SvaraRadera
 4. Ingrid .. tack!

  HumanLabRat .. om du någon enda gång besvärade dig med att läsa inlägget så skulle det kännas meningsfullt att svara. Som det är nu antar jag att du är helt nöjd med att kommentera?

  JonasE .. Så välkommet med en saklig och välformulerad kommentar.

  Eftersom jag skriver från mitt perspektiv som väljare så kan jag inte tycka att ett system som föder väljarförakt är bra .. även om alla partier alltid har kritiserat och attackerat utan att tänka eller ha något att erbjuda. Helt oavsett vem som gjort vad.

  Vad man ALLTID har gjort, eller inte har gjort, är nödvändigtvis inte alltid det bästa. I så fall hade Internet blivit den "fluga" som någon(?) trodde.

  En alldeles för stor del av väljarna känner inte att systemet känns demokratiskt och trovärdigt .. oavsett vem som regerar eller inte. Vad ska vi ändra på, folket eller den politiska systemet som ALLTID har varit som det är?

  När det gäller Fas3 och Ams-åtgärder så är väl båda delarna ett tecken på att ingen vet vad man ska göra med arbetslösheten och båda försöker köpa sig fria .. det är bara priset som skiljer?

  Att våra makthavare har en helt orealistisk bild av människors hederlighet visar inte bara Fas3 utan alla områden dit skattemedel flödar utan effektiva kontrollsystem. Både privata och kommunala, det måste du väl ändå kunna erkänna. Helt oavsett vem som sitter vid makten.

  Om inte facket fanns med i bilden så tänker jag att det kanske skulle vara mer ändamålsenligt och samhällsekonomiskt i längden med praktikplatser inom de sektorer som är underbemannade. Privat eller offentligt, hel eller deltid och till löner som man kan leva på, helt eller kombinerade med a-kassa eller sjukpenning?

  Men det är bara en tanke som kommer när jag ser nyttan av alla kostsamma satsningar på meningslösa sysselsättningar. Oavsett vem det är som hittar på dem.

  Jag håller helt och hållet med dig om att reglerna i sjukförsäkringen är för teoretiska och inte särskilt verklighetsförankrade. Jag skulle till och med vilja gå så långt att frågan är för känslig för att hanteras av politiker och borde skötas av kunnigare och mer verklighetsförankrade människor i en särskild myndighet. Men hur .. det har jag inte den blekaste aning om.

  Men som sagt, jag är inte politiker .. bara en vanlig väljare, den ointressantaste av de ointressanta. En sådan som diverse utredningar vänder sig till och som svarar fel på frågor som ger trista upplysningar om ett ökande politikerförakt och en minskad respekt för demokratin.

  Helt ointressant .. men med rätt att fundera och ha en åsikt, än så länge.

  SvaraRadera
 5. Och jag blir så glad av dina kloka analyser av vårt politiska system som rent ut sagt mest är en liten tjattrande ankdamm!
  För att inte tala om dina genomtänkta svar!

  SvaraRadera
 6. Mångmamman .. jag skriver ur mitt eget lilla väljarperspektiv och ser det inte själv som analyser, utan mer som reaktioner och tankar. Men jag blir glatt överraskad när andra tycker som jag .. och också när någon besvärar sig med att sakligt förklara en annan åsikt.

  Tack för din uppmuntrande kommentar.

  SvaraRadera
 7. Det kanske vore dags för ett arbetskrav på politiker, typ arbetkravet för att få A-kassa!!,så dom inte tappar sin kontakt med verkligheten!!.

  Sen så håller jag med dig, att AMS och Faserna är samma sak, och man kan undra om det kanske inte går att göra annat??, när den regering som med stora ord lovade att nu är det slut med AMS-trams, åtgärds-Sverige, sysselsättning i stället skall den nu bara vara riktiga arbeten!!, den regeringen som skrävlade om detta sitter nu i samma sysselsättningscirkus som tidigare regering.
  Den stora skillnaden är bara att Fas3 är en fattigdomsfälla, och det kan man inte beskylla AMS för!!.

  Personligen tror jag att privatiseringar och minskande av offentlig sektor gjort det svårare att hitta jobb för dom som har svårt att hitta ett eget arbete, då det är lättare att styra en offentlig sektor mot att ta in långtidarbetslösa och sjuka än i en privatiserad + att man får mer jobb för samma peng i offentlig sektor än av skattesänkningar och privatiseringar!!.

  JonasE

  SvaraRadera
 8. Bara för jämförelsens skull kan nämnas att USA har en statsskuld som närmar sig 15000 miljarder dollar. Och den fortsätter växa i rasande takt. För bara några veckor sedan var det nära att den statliga upplåningen stoppades eftersom politikerna inte kom överens. Där ligger Grekland i lä. Och det grekiska haveriet är småpotatis jämfört med det som drabbar världen när USAs ekonomi kollapsar.

  SvaraRadera
 9. Varför anser inte S att det var synnerligen passiviserande att bli sjukpensionerad på det gamla sättet där man från dag ett blev paket som förvarades i pensionen utan att ha möjlighet att söka jobb en endaste gång. Man fick inte studera på någon nivå eller gå en endaste kurs. Man skulle bara sitta och vara nöjd och vänta på att döden kom som en befrielse om 30-40 år eller övergick till vanlig pension på minibasis. Passivt eller?

  SvaraRadera
 10. Jonas E .. Något som jag tycker borde vara självklart är att alla som söker jobbet som förtroendevald riksdagsledamot borde presentera ett heltäckande CV på näten. De är väl inte för mycket begärt?

  Sedan kan svenska folket välja vilken klåpare som helst till att fibbla med välfärdssystemet om de vill, men då gör de det i alla fall med alla fakta på hand.

  Jag håller inte riktigt med dig om att den offentliga sektorn ska bära hela kostnaden för sysselsättningen av arbetslösa och långtidarbetslösa som ska ut på arbetsmarknaden. Men det är helt och hållet en ekonomisk synpunkt.

  Däremot så tycker jag att a-kassesystemet ofta motarbetar den som verkligen vill få in en fot på arbetsmarknaden. Om privata och kommunala verksamheter får göra vinster på skattepengar som är riktade till vård och omsorg .. varför kan då inte en arbetslös person som lyckats få 2 timmars arbete i "sin" bransch få behålla dessa pengar utöver a-kassan i stället för att tvingas avstå av ekonomiska skäl??

  Utvecklingen i samhället har gått fort de senaste 10-15 åren men det verkar inte som om politikerna och myndigheterna hängt med och anpassat sig. Det ska vara som det alltid varit och det som alltid har fungerat är fortfarande rättesnöret.

  Till exempel så anställs inte lika många människor på fasta heltidsplatser nu som förr, men arbetsförmedling och a-kassa envisas med att de jobbet ska finnas.

  Arbetsförmedlingen skulle med fördel kunna arbeta som bemanningsföretagen, dock utan vinst, och förmedla korttids- eller säsongsanställningar om inte a-kassereglerna låg i vägen. Då skulle också de som behövde lång startsträcka in i arbetslivet kunna få kombinera sjukpenning och a-kassa med arbete.

  Men förmodligen är det här väl helt orealistiska funderingar .. så har vi ju ALDRIG gjort förut!! Och tänk om någon skulle TJÄNA några kronor på att arbeta samtidigt som de får ersättning.

  Nej, usch, så kan vi verkligen INTE ha det!

  Ghost .. Den jämförelsen vill jag helst inte förhålla mig till eller ens tänka på. Men ska man se det positivt så lär vi inte få några problem med varken AMS eller FAS3 om USA:s ekonomi kollapsar, för då lär vi inte ha råd med någondera, eller hur.

  SvaraRadera