onsdag 8 juni 2011

Jag kommer nog aldrig att bli ..

.. en lysande hundinstruktör eller vinnande brukshundsmänniska.

Vi har haft många hundar och jag ger mig lika glatt in i dresserandet varje gång och med samma resultat. De fattar väldigt lätt vad jag vill att de ska göra ( .. det gör väl i och för sig jag också ...) och lär sig snabbt innebörden av alla kommandon, men sen kommer det verkligt svåra - SJÄLVA UTFÖRANDET!

SITT! - då får man godis! Får man inget godis, så sitter man INTE kvar - lätt som en plätt!

FOT! - innebär att hunden, med full uppmärksamhet på föraren, går med åtminstone större delen av kroppen vid förarens vänstra sida. I vårt fall traskar en bedrövlig, strykrädd stackare halvkrypande snett framför mig. Oroligt sneglande bakåt i RÄDSLA för de SMÄRTSAMMA bestraffningar de aldrig fått (.. men som verkar fullt möjliga för alla åskådare).

Fasansfullt pinsamt!

Vi går av förklarliga skäl inte fot så ofta! Vi använder oss mest av deras variant - FULL FART FRAMÅT med vidhängande förare.

HIT! - är ett absolut kommando, det har alla fattat. Men de måste alltid ha det bekräftat.

JAG?

NU??

Först när jag svarat ja på båda frågorna kommer de - relativt glatt vill jag påstå, så det lilla tricket tycker vi om att visa offentligt.

PLATS! - betyder att man ska ligga och - uppmärksamt - vänta på kommandot HIT.

Det är knivigt att fatta VARFÖR? De flesta av våra hundar brukar göra en alldeles egen tolkning .. REKREATION alternativt VILA!! Underbart - för dom, men jag står där med en hund som visserligen ligger kvar, men oftast på rygg eller intresserat pillande men någonting i gräset runt sig.
Det ser inte så proffsigt ut, om man uttrycker sig milt!

STANNA! - ska ske ögonblickligen! Där går vi igenom samma frågeställning som vid HIT men efter det står de för det mesta kvar.

I evigheter!!Kommandot STANNA har tydligen en slags överordnad betydelse gentemot kommandot HIT och kan inte brytas med mindre än att man använder tillropet HOPPOCHLEK.

Alltså, STANNA betyder stanna-nästan-genast följt av hoppochlek som innebär fria aktiviteter följt av HIIIT som man måste lyda genast, men inte så snabbt. Jag är övertygad om att den tolkningen inte finns med i någon dressyrbok.Men de är fina och duktiga ändå. Fast det skulle vara trevligt om de slutade GÄSPA så fort jag ber om någonting. Jag känner mig så tråkig och ointressant då.

Våra hundar har med få undantag varit Border Collies och man brukar ju säga, sådan herre sådan hund. Men vi är inte lika alls!

Bortsett från att ingen av oss tar order av någon eller utför en enda handling utan att ha tänkt över, beslutat och tagit full kontroll över den SJÄLV.

Sådan herre, sådan hund - det är bara TRAMS!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar