söndag 26 juni 2011

Körduglig??

Jag har körkort och besiktigar plikttroget min bil varje år och får en liten bekräftelse på att jag gjort rätt för mig och att mitt fordon är i kördugligt skick och inte till fara för andra.

Det kostar en del, men är väl investerade pengar när jag ger mig ut i trafiken bland de andra besiktigade fordonen. Trots det kan jag inte värja mig mot att det förekommer andra varianter i trafiken .. men det minimerar riskerna, det gör det.

I politiken finns det inget motsvarande trygghetssystem .. vi väljer helt obesiktigade, körkortslösa företrädare som i många fall är helt livsfarliga i det sammanhang vi placerar dem.

Eftersom det är jag som är passageraren så tycker jag att det borde vara angeläget med en Politisk Besiktning av av både det erbjudna transportmedlet och dem som påstår sig vara kapabla att ratta Sverige under fyra år.

Ett litet kvitto eller en bekräftelse på att jag inte väljer ett utgånget vrak eller något med konstruktionsfel eller bristande körförmåga.

Jag vill veta om de politiker jag väljer har tillförlitliga och godkända bromsar när de befinner sig i en situation där det krävs, inte får motorhaveri på en järnvägskorsning och att styrningen fungerar när det finns hinder i trafiken. Jag vill också förvissa mig om att lyset fungerar så att vederbörande inte navigerar i fullständigt mörker.

Jag vill känna mig övertygad om att den jag färdas tillsammans med har allt under kontroll och inte orsakar olyckor för oskyldiga medtrafikanter på grund av glapp i ledningarna eller skapar onödigt kaos genom sin icke-fungerande konstruktion.

Är det för mycket begärt??

Och är det inte på tiden att vi väljare får några som helst garantier i utbyte mot vårt förtroende?

(Dessutom så skulle det inte skada med samma system gällande de politiska journalisterna .. som glatt marknadsför vad sjutton som helst bara det har rätt partifärg.)

SvD, DN, AB, AB, Expr., Expr.,

3 kommentarer:

 1. Det verkar vara skit i förgasaren på de flesta ställena och ingen är intresserad av att rensa ur det.

  SvaraRadera
 2. Jag har sagt det tidigare!!, inför ett arbetskrav på politiker, i stil med A-kassans arbetskrav för att få en ny period!!.

  Sedan skall den politikern offentligt visa upp ett omdömme från tidigare arbetsgivare, samt utdrag ur staffregistret, så som många vanliga arbetsgivare kräver idag, så varför inte samma krav för en som är anställd av folket??.

  Jonas E

  SvaraRadera
 3. Jonas E .. jag tror inte vi är ensamma du och jag om att vilja se lite mer kompetens och kunnande bland våra politiker. Men så länge de själva sätter ramarna för vilka som får vara med och leka så kommer ribban att fortsätta att ligga på en behagligt låg nivå.

  SvaraRadera