måndag 13 juni 2011

Försörjningsverket?

När man träffas några stycken runt ett middags- eller kaffebord så brukar idéerna kunna flöda fritt.

Alla lösningar på alla problem verkar vara inom räckhåll och finns det alkoholhaltiga drycker på bordet så är det ingen ände på de intelligenta och realistiska förslagen.

Medborgarlön i olika tappningar får en sällsam guldglans och vården skulle man kunna styra upp om man bara fick. Skolan behöver bara starka, kunniga, kloka och mogna vuxna .. som man själv ungefär .. för att fungera gnisselfritt. Allt låter sååå BRA, att man nästan kastar sig på telefonen för att tipsa media eller hjälpa den aktuella regeringen på traven.

Det är tur att man inte gör det, för redan morgonen därpå brukar idéerna se lika fräscha ut som diskbänken där gårdagens disk står kvar.

FÖRSÖRJNINGSVERKET .. det är en lysande idé som Maken kläckte en varm sommarkväll. "Vi avskaffar Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialkontoren och bakar ihop dem till Försörjningsverket" ... sa han, mycket belåten med sig själv.

Där skulle ALLA få samma bidrag, oavsett orsak och oavsett anledning.

Vi jublade .. det var ju GENIALISKT!!!

När jag hör eller läser om Håkan Juholts idéer så låter han precis som när vi här hemma sitter och spånar en trevlig kväll. ALLT kan lösas, ALLA kan få det bättre .. om man bara verkligen vill och prioriterar rätt!!

Han är så övertygad om att han har rätt .. precis som vi brukar ha. Han talar så varmt om kulturupplevelser på äldreboenden, hur fattiga barn ska bli lyckliga barn, om kommunala sommarjobb till alla 15-åringar som drabbats av sommarlov och om att bild och musik ska bli kärnämnen på gymnasiet.

Och visst har vi alla ett behov av kreativitet för att kunna stimulera fantasin och öka förmågan till problemlösning, det har han rätt i. Men det behövs inga kärnämnen för det .. det räcker med att stänga av alla sociala medier under några timmar i stället .. alldeles gratis och så kan man parallellt läsa ämnen som faktiskt kan ge ett jobb.

För handen på hjärtat .. hur många fler musiker, sångare, skulptörer, författare och konstnärer saknas det på arbetsmarknaden.

Hur många av dem som går ut från de "konstnärliga och kulturella utbildningarna" får jobb i dag??

Det är trevligt att hjälpa till att lösa samhällsproblemen hemma i soffan .. men jag tror att de flesta ställer lite högre krav än ett allmänt spånande av dem som får bra betalt av oss för att faktiskt göra det.

SvD, SvD, DN, AB, Expr.

1 kommentar:

  1. Tycker din make ska ta patent på den idén. Annars kommer den snart att torgföras som den nya lösningen på allt.

    SvaraRadera