tisdag 21 juni 2011

Hur mycket tjänar en departementssekreterare??

I dag går svensk media igång på rubrikerna:

Regeringens PR-nota: 119 miljoner kronor! (AB)

De köpte PR för 120 miljoner kronor! (Expressen, som lade till en extra miljon av någon anledning?)

Borgs PR-nota: 119 miljoner kronor! (DN)

119 miljoner till regeringens PR (SvD)

Oj! .. FY!! .. Usch!!! .. och så går alla igång och börjar attackera och förfasa sig utan att läsa igenom vad som skrivs i samband med rubrikerna.

Men .. hallå .. vad står det egentligen?

Det som handlar om sk PR i det här fallet rör sig om ca 800.000 kr utslaget på två år. Resten är kostnader för olika tekniska lösningar för regeringens hemsida och olika tryckkostnader .. under FYRA år. Ta bort de 800.000 kronorna, runda gärna av dem till en miljon i Expressen-stil och dela resten med de fyra år som det hela handlar om .. då återstår 29.500 000 kr per år för hanteringen av regeringens hemsida och tryckkostnader.

Vi kan byta regering och den regeringen kan byta ut dem som hanterar hemsidan och tryckkostnaderna, men kostnaden lär inte försvinna, eller hur?

För den som försökt sig på att söka information på regeringens hemsida är det ingen hemlighet att den inte är direkt lättillgänglig .. om man inte är advokat, har specialistkompetens eller är journalist som bara söker användbara siffror för att piska upp stämningen bland folket som inte kan kontrollera riktigheten på grund av svårtillgängligheten.

Vi vill alla ha ett politiskt system som är i takt med tiden, som kommunicerar med folket på ett begripligt och fattbart sätt, men den som försökt tillgodogöra sig den information som funnits tillgänglig har snabbt insett att regeringskansliet och riksdagens alla ledamöter lever i en egen verklighet som inte är den samma som vår. Språket de talar, regelverket de lever i .. är i stora stycken helt obegripligt för en vanlig människa.

För mig är det inte en dag för tidigt att någon försöker få in röster från "verkligheten" som kan översätta de budskap som är riktade till mig till ett begripligt språk. Frågan är bara om det är möjligt?

Men det kanske var bättre förr?? Innan Internet och alla de andra dumheterna! Ni vet .. när Domus hette Domus och alla handlingar .. skrivna på en hederlig skrivmaskin .. låstes in i ett kassaskåp på kvällen innan man gick hem. Då behövdes ingen kommunikation .. då fanns det ingen större insyn.

Den stora upprördheten har då kokat ner till 800.000 kronor fördelat på två år som betalats till en PR-byrå med "nära band" till Moderaterna med avsikten att förenkla texterna från finansdepartementet så att de blev läsbara för flera.

Är det någon som inbillar sig att Socialdemokraterna skulle ha anlitat en PR-byrå som INTE hade anknytning till Socialdemokraterna i motsvarande situation??

Drygt 800.000 kronor på två år!!

"Kostnaden motsvarar ett par kvalificerade departementssekreterarmånader" .. säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco och expert på offentlig förvaltning.

Då undrar jag ... Hur mycket har egentligen en kvalificerad departementssekreterare i lön??

4 kommentarer:

 1. Helt tydligt är att de har ungefär en usklön - eller drivs helt av ideologiska skäl de raringarna.

  SvaraRadera
 2. Det är tur för de blå att det finns blåögda idioter, annars hade de blå inte fått så många röster.

  Anybody tycker det är helt i sin ordning att slänga 119 miljoner på propaganda samtidigt som svårt sjuka slängs ut på gatan. Hur kan det komma sig att du tycker så? Korkad, eller "bara" elak?

  SvaraRadera
 3. HumanLabRat .. jag tolkar din kommentar som att du tror att de 118 miljonerna som avser den tekniska driften av regeringens hemsida och tryckerikostnaderan för den ofattbara massan trycksaker från samma ställe under fyra år är PR för Alliansen och kommer att försvinna om vi får en vänsterregering och komma de sjukskrivna till godo??

  Hur du nu kan komma fram till den slutsatsen??

  Blåögd eller "bara" enögd?

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är det nog så att människan är en revirpinkande grälsjuk apa och nu sitter en annan grupp som bestämmer än för 6 år sedan och dom jobbar intensivt med att befästa sin egen makt tills vi spyr åt dom och byter ut dom. Tyvärr tyvärr så blir dom mer och mer maktfullkomliga och det beror mycket i sin tur på att de som sökt sig till dessa befattningar i sin tur är människor som gillar makt och att vara nära makten. Vi borde istället utveckla vårt demokratiska system så att det är en bra blandning av högintelligenta och empatiska människor som vi utser istället för de med vassast armbågar.

  SvaraRadera