måndag 12 april 2010

Det Offentliga Ofantliga Hålet.

Vi lever i ett totalt sönderadministrerat land. Den Offentliga Ofantliga Sektorn sväljer hur många chefer och administratörer som helst .. och ska det sparas in, så sparar man in nerifrån ... på dem som gör själva jobbet.

Det kryllar av pappersvändare som sitter på tjänster som skapats därför att de inte passar in någonstans i ofantligheten. Jag vet att det bara i vårt landsting finns åtminstone en hög tjänsteman som helt saknar arbetsuppgifter på grund av samarbetssvårigheter, så kan jag väl föreställa mig hur det ser ut i andra landsting. Om vi sparade in på vår onödige tjänsteman så kunde vi få minst två personer till i hemtjänsten .. eller en läkare .. eller nästan två syrror i vården, men det är väl fel tänkt förstås??

Lärarna hinner inte med eleverna, läkarna hinner inte arbeta ens halvtid med patienterna, polisen hinner inte med brottsutredningar, försäkringskassans personal hinner inte med utredningar och utbetalningar, arbetsförmedlingen hinner inte förmedla någonting, socialkontoret hinner lika lite som psykvården som hinner lika lite som migrationsverket som inte heller hinner med sina ärenden.

Överallt kommer människor i kläm, får vänta orimligt länge eller blir helt utan det som vi har lagstadgad rätt till ..

.. för byråkraterna blir bara fler och fler och för att motivera sin existens kräver de att alla inblandade ska ha möten, föra protokoll, dokumentera, lämna in statistik, göra utvärderingar, ha sammanträden, åka på utbildningsdagar som ska dokumenteras och diskuteras på möten som ska protokollföras och lämnas statistik på ..

.. vilket medför så mycket arbete att vi måste skapa ytterligare ett Offentligt Ofantligt Verk som kan sammanställa alla dessa uppgifter så att vi vet vart pengarna tar vägen??

Och resultatet av allt detta tidsödande pappersarbete skyfflas sedan ner i ett Ofantligt Offentligt Hål utan att något blivit vare sig effektivare eller förbättrats utan kan användas som underlag för ytterligare en utredning och en utvärdering av protokollförda möten som har dokumenterats.

Och på toppen av allt detta trängs karriäristerna, alla som fått chefstjänster för väl utförda tjänster i politiken eller för att alla vill bli av med dom från politiken eller för att de är släkt eller vänner med högt uppsatta politiker.

Och längst ner finns vi .. som betalar hela kalaset och nästan inte får något alls? Vilket förmodligen måste utredas, dokumenteras och göras statistik över eller skickas ner till EU som fattar beslut eller stiftar lagar som vi sedan inte kan leva efter ..

.. vilket måste utredas och ... suck .. så kanske det blir en ofantlig offentlig liten myndighet till av det?

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer!

  Ett favorit uttryck här är sparka 10 sköterskor för att spara pengar och anlita sedan 10 konsulter att utreda varför vården inte fungerar? Byråkrati sparas det då inget på.

  Trevlig kväll på dig!

  SvaraRadera
 3. Bra talat! Är själv pensionerad lärare och anser att skolan var bäst på åttiotalet då vi hade både tillräckligt med lärare och elevvårdspersonal. På 90-talet tog man fram osthyveln och hyvlade underifrån!!! Men eftersom Sverige har flest riksdagsledamöter som är bäst försörjda livet ut så kan man inte vänta sig något bättre. Vi ser åtminstone till att pappersindustrin får avsättning för sina produkter

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet!
  Tycker att jag känner igen detta precis. Du har verkligen fångat upp en del av verkligheten som vi lever i. Önskar bara att mönstret gick att bryta.

  SvaraRadera
 5. Kanske dags att banta staten (uppifrån) och göra nåt vettigt av pengarna. Vad sägs om sänkt arbetsgivaravgift? Det skapar jobb det!

  SvaraRadera