måndag 19 april 2010

"Lögn, förbannad lögn och statistik" ..

.. det citatet kommer från en brittisk politiker vid namn Benjamin Disraeli och aktuellt än i dag. Våra tidningar dräller av statistik nu när det är valår och Aftonbladet verkar ha specialisterat sig på "hemlig" statistik .. vad det nu är för något?

En gång när det var ont om sysselsättning på min dåvarande arbetsplats roade vi oss med att göra statistik över det vi arbetade med. Det låter trist, men var oerhört kul .. alla kom fram till olika sensationella resultat med samma siffror som underlag och så är det .. statistik kan stödja nästan vilket påstående som helst bara man vet hur man ska använda underlaget.

Jag är så trött på medias rapportering .. särskilt i politiska frågor. Läkare har en läkared .. journalister borde också ha en .. för det är de som är mellanhanden/tolken mellan politikens fikonspråk och vårt eget.

Och för att fortsätta citera Disraeli .. "Alla vet vad en mellanhand är: han lurar den ena parten och plundrar den andra."

I Expressen i dag undrar man över varför kvinnorna ratar Alliansen? Ja inte är det för att de vinner några fördelar med oppositionen i alla fall!

Men om jag får komma med en gissning så tror jag det till stor del hör ihop med skriverierna om utförsäkringarna från Försäkringskassan. Det är kvinnorna som är klart överrepresenterade bland de svårdiagnostiserade långtidssjukskrivna, det är kvinnorna som lider av utmattningssymptom, stress och depressioner ... och det är kvinnorna som skulle behöva 4-6 timmar extra per dygn för att orka LEVA lite själva också.

När sjukskrivning är det enda sättet att orka fortsätta vara frisk .. då är indragningar i regelverket ett reellt hot mot familjens hela existens!

Då ägnar man inte en tanke åt vad det kostar samhället, om det överhuvudtaget finns pengar till att bära så stora kostnader och ... framför allt .. så lägger man inte ner någon energi på att försöka se vad oppositionen har för syn på saken.

Att det var den förra regeringen som först bekymmrade sig över de stigande ohälsotalen och beordrade fram den utredning som ligger till grund för dagens åtgärder .. det vill man inte veta.

Man klamrar sig fast vid tanken på att ALLT ska bli som förr .. om bara det blir en annan regering!

Det övergår mitt förstånd att man kan lägga så mycket tillit på ett politiskt "alternativ" (?) som inte vill något? Som dröjer in i det längsta med att presentera sin faktiska politik och som verkar tro att det går att utbilda bort arbetslöshet?? För min del tror jag att det bara får till följd att vi får mer högutbildade arbetslösa .. för det är väl inte bara lågutbildade som är arbetslösa just nu??

Disraeli har sagt mycket odödligt, bland annat .. "Det är mycket lättare att vara kritisk än att ha rätt" ... tänk på det!

4 kommentarer:

 1. Enligt uppgift går det inte att kommentera här?? Jag försöker anonymt från Makens dator och hoppas på det bästa ../anybody

  SvaraRadera
 2. Det gick ju bra!! Nu återstår att se om jag kan svara mig själv som inloggad????????

  SvaraRadera
 3. Det är just det... man längtar ju efter en mer begåvad debatt än den som råder just nu - tror dom att vi är dumma eller är det dom som inte når högre i nivå, kan man ju fråga sig...

  SvaraRadera
 4. Ju närmare valet vi kommer desto mer längtar jag efter rena personval!!! Den nuvarande blockpolitiken med sina cementerade åsikter är inte till glädje vare sig för politikerna eller oss .. grrrrrrrrr :-(((

  SvaraRadera