söndag 7 augusti 2011

Bara du kan rädda mänskligheten ..

.. heter en bok av Terry Pratchett som ännu inte har hittat fram till min brevlåda. Annars så kommer de lydigt, en efter en, alla de böcker jag beställt eller hittat på Blocket och Tradera.

Aldrig mer ska jag låna ut böcker!!

Låna, förresten! Det är inte så smart, särskilt inte om det handlar om hela länder som lånat sig fram till välstånd och rikedom. Även om välståndet och rikedomen blivit mindre och mindre ju längre från grupperna närmast dem som är beslutsfattande i själva lånefrågan medborgarna har befunnit sig.

Nej, spara är vad man ska göra!! Minst två månadslöner eller fler .. men i sparformer som ger minst 6% ränta .. vad det nu är för något om ett par veckor eller år??

Och hur vet man hur mycket pengarna är värda när alla räddningsmiljarder har gått upp i rök och ändå inte räckt till??

Världens ledare lägger sina pannor i djupa veck för att dölja att de inte har en aning och helst vill att "någon annan" ska komma med en bekväm lösning som inte innebär en valförlust, samtidigt som de mumlar unisont i telefonkonferenser som ska ge intryck av handlingskraft och kompetens. Börsen darrar av osäkerhet inför kommande vecka och Tommy Waidelich vill kalla in finansutskotten för att samråda om läget för världekonomin.

Hujedamej!!

Påverkad av Terry Pratchetts värld och dess befolkning .. som i nuläget känns rimligare än min egen .. inser jag att jag är i stort behov av ett Bagage i Intelligent Päronträ!

Ett Bagage fyllt med guld eller diamanter som troget transporterar sig själv på mängder av små ben, beskyddar mig med sitt lock .. (där en vaken betraktare kan skymta sylvassa tänder .. men då på behörigt avstånd) .. och med en del användbar magi.

I ett Bagage av Intelligent Päronträ är mina tillgångar skyddade, tillgängliga och värdebeständiga samtidigt som jag själv är skyddad och i gott sällskap.

Alltså .. skippa banker och finansinstitut och låt ett Bagage i Intelligent Päronträ ta hand om din ekonomi och avgöra vad du har råd med eller inte råd med. Det bara är bristen på råvaran som hindrar mig från att kontakta alla dessa bekymrade män som i full panik diskuterar riskerna för en global ekonomisk kris per telefon som de gjorde förr när allt var som det inte är nu.

"Bara du kan rädda mänskligheten" .. den boken ser jag verkligen fram emot i dagsläget. Förmodligen kan jag plocka fram bättre tips ur den än från rapporteringen som kommer från media just nu.

Men .. en drake skulle inte heller vara fel och ganska praktisk under vintern .. om det skulle fortsätta med en energikris eller så. Fast den känns det inte som det är någon brådska med.

SvD, DN, DN, Expr., AB, AB

2 kommentarer:

 1. Håller med dig så fullständigt mycket.

  Har en känsla av att en hel del andra personer runtomkring i vårt samhälle också skulle vilja ha lite golems av lera eller stål. Fast kanske inte så som Terry Pratchetts golems som fortsätter göra det de är tillsagda att göra, oavsett konsekvenserna.

  Kanske Juholts nästa medarbetare, han skulle nog inte märka någon större skillnad.

  SvaraRadera
 2. Martin .. ahhh, underbart! Äntligen någon som inte blir tom i ögonen och tittar underligt när jag försöker föra in dem i Terry Pratchetts värld.

  Och är det någonstans där det är gott om golems så tror jag att det är inom politiken .. ;-)

  SvaraRadera