måndag 1 augusti 2011

Det är så lätt att tro ..

.. att allting ser likadant ut på andra platser, som där man själv bor.

Nyhetsrapporteringen till exempel .. visst borde väl samma händelse skildras på samma sätt oavsett vilken tidning du än läser? Kanske inte lika ingående, beroende på det geografiska avståndet .. men den faktiska händelsen och följderna av den?

I dag läste jag VG.no, Norges största dagstidnings nätupplaga och jag inser att det finns en ganska stor skillnad mellan Norges sätt att se alla i hela landet som offer för en terrorist och massmördare och vårt eget sätt att hantera samma händelse.

Jens Stoltenberg har varit ett föredöme som ledare, det norska folket ett föredöme med sin sammanhållning och sitt kärleksbudskap och det som sker och skrivs här hemma .. ja, det är i många fall inte direkt vackert eller ens i närheten av ett kärleksbudskap.

De första dagarna var den vanligaste meningen på nätet .. vi är alla norrmän i den här stunden.

I dag .. efter att ha läst Tokmoderatens inlägg om medmänsklighet .. undrar jag vad som behövs för att vi helhjärtat och ärligt ska kunna känna och säga att ..

.. vi är alla svenskar?

AB

1 kommentar:

 1. Det är vårt sätt att tänka som är fel. Hela tiden dualistiskt.

  Ont eller gott. Bra eller dåligt. Svart eller vitt. Vi eller dom.

  Ibland är det i.o.f.s. nödvändigt att tänka dualistiskt. Du kan t.ex. inte köra bil utan att veta vad som är fram eller bak, höger eller vänster. Men ofta är inte livet så enkelt.

  Det finns oftast nyanser, inte bara svart och vitt eller vi och dom.

  Om jag får citera mig själv.

  "Kom ihåg att det tog oss människor miljontals år att komma dit vi är idag (på gott och ont). Det kan mkt väl ta oss ytterligare hundratusentals år att mentalt utveckla oss dithän att vi kan komma ur denna enfaldiga dualism.

  Jag gör ju själv samma misstag. Ovan skrev jag närmast reflexmässigt ”(på gott och ont)”, vilket ju är ett dualistiskt sätt att se på saken. Jag tror att språket, som ju i mångt och mkt utvecklat sig tillsammans med de religiösa skrifterna, låser fast oss i ett dualistiskt tankesätt."

  Själv gillar jag treenigheten.

  Alla goda ting är tre, du vet.

  V

  SvaraRadera