måndag 22 augusti 2011

Ibland öppnas det som ett svart hål ..

.. i livet, och allt tar en annan vändning.

Förvånansvärt ofta är det en utredare från Försäkringskassan inblandad. Vuxna människor med livslånga, medfödda handikapp som inrättat sina liv efter de regler som gäller .. upptäcker plötsligt att de inte gäller mer??

En blind, funktionshindrad som inrättat sig i eget boende får plötsligt veta att det inte längre kommer någon och hjälper till med maten eller med något annat heller för den delen .. eftersom en annan, rullstolsburen person, har förlorat sin hjälp på grund av att h*n kunde "föra gaffeln till munnen"?

Att sedan den ena ser tallriken och inte den andra, spelar ingen roll .. en hovrättsdom är en hovrättsdom och en gaffel är en gaffel. 20 timmar grundläggande behov ska du ha om du behöver hjälp .. kan du föra gaffeln till munnen så spelar det ingen roll om du hittar någon mat att lägga på den, din matsituation räknas inte in i de grundläggande behoven.

ALLA som kan föra en gaffel till munnen riskerar att bli utan assistans från Försäkringskassan, även om de inte vet varför eller om det är det enda de kan.

En funktionshindrad, rullstolsburen, blind, cp-skadad ung man kunde föra gaffeln till munnen så okontrollerat att han körde den in i kinder och tunga så att blodvite uppstod. Enligt utredaren behövde han då ingen hjälp vid matsituationen och därmed ingen personlig assistans?

Man kan undra hur en måltid ser ut hemma hos en utredare hos Försäkringskassan??

En annan gravt handikappad medmänniska behövde hjälp att förflyttas in på toaletten, hjälp med att få av kläder, hjälp med påklädsel och med att komma ut från toaletten .. där drog Försäkringskassan av tid för beräknad hjälp eftersom h*n kunde riva av toalettpapper och torka sig själv.

Man undrar vad man tänkt sig att den för tillfället oavlönade assistenten skulle sysselsätta sig med under de minutrarna??

En rörelsehindrad funktionshindrad kvinna utan tal och utan förmåga att vända sig i sängen fick beviljat assistans 2x 15 min per natt för att slippa liggsår. VEM är villig att arbeta så? Var får man tag i någon som är villig att resa hem till någon mitt i natten för att arbeta 2x 15 minuter? Ja, det är inte Försäkringskassans bord utan ett arbetsmarknadsproblem.

Och så går det på .. minut för minut urholkas äldre och handikappades rätt till hjälp av nitiska regler tolkade av minst lika nitiska utredare.

När Försäkringskassans egen medicinske rådgivare skriver .. "Inga förändringar har skett, det får fortfarande anses föreligga ett stort hjälpbehov och klienten bedöms ha stora svårigheter att klara förändringar" .. så tolkar utredaren den till att .. "Den försäkringsmedicinske rådgivaren finner inte stöd i det medicinska underlaget för att det finns ett behov".

Människor med MEDFÖDDA och LIVSLÅNGA handikapp får villkoren för sina liv omprövade VART ANNAT ÅR!!

Det betyder att den som får en egen lägenhet, ett eget liv och en framtid .. två år senare kanske befinner sig hemma hos och helt beroende av sina åldrande föräldrar igen.

Föräldrar som köper bostäder till sina vuxna livslångt och medfött handikappade barn som därmed får egna liv med hjälp av personlig assistans .. upptäcker plötsligt att spelreglerna inte längre gäller när de själva inte klarar sina egna liv. Många dör i stor och förlamande ångest över att lämna sin skyddslösa barn åt sitt öde .. och Försäkringskassans godtycke.

Det här är inget nytt, kan inte skyllas på varken höger- eller vänsterpolitik .. eller det kanske det kan, men i så fall på båda. Det är inte speciellt roligt att läsa om heller, eller hur? Och inte att blogga om .. så det här kommer det aldrig att bli några stora rubriker av.

För ingen är intresserad av den här gruppen människor, och eftersom de inte ens kan tala för sig själva eller gör sig särskilt bra på bild ... så föredrar också media att vända bort blicken och ägna sig åt något som säljer fler lösnummer.

Och så återstår bara alla andra som frivilligt arbetar och sliter för att hjälpa till med att åstadkomma åtminstone illusionen av någon slags rättvisa och solidaritet.

Men VARFÖR kan inte människor som aldrig någonsin kommer att kunna leva sina liv på egen hand, och aldrig kommer att fullt ut förstå den värld vi andra tar för given .. få långvariga beslut som det går att leva efter?

Det är en fråga jag skulle vilja ställa till Reinfeldt och Juholt, nu när de har besvär med att profilera sig.

Tänk dig själv, om ALLA förutsättningar för ditt eget liv skulle omprövas av en nitisk utredare från Försäkringskassan vart annat år!


DN, DN,

1 kommentar:

  1. Kusinen från landet22/8/11 18:47

    Detta är något som för mig (tack och lov!) är helt främmande, men jag blir mörkrädd när jag läser vad du skriver!

    SvaraRadera