måndag 8 augusti 2011

Ibland kolliderar dikten och verkligheten.

I en fjärran och begagnad uppsättning dimensioner finns Världsskivan .. en värld omgiven av ett hav .. som vilar på 4 gigantiska elefanter som står på A´Tuin, sköldpaddan som långsamt simmar genom de interstellära djupen.

Kort sagt och sammanfattningsvis, alltså.

Detta är den värld som Terry Pratchett skriver om och som jag för närvarande är helt förlorad i. Jag har läst böckerna tidigare, men just nu känns de rimligare än någonsin. Nästan rimligare än det som beskrivs på löpsedlarna och rapporteras av andlösa förståsigpåare i tv-sofforna.

Som till exempel, när huvudpersonerna .. en misslyckad trollkarl och en turist, en fullständig främling i Skivvärlden .. befinner sig i en läckande farkost och plötsligt upptäcker att horisonten är betydligt mindre än den borde vara.

”Vi håller på att föras över världens kant” .. utbrister trollkarlen.

”Vill du ha något att äta?” .. frågade turisten och började rota igenom knytet som han fäst vid relingen, bortom fukten.

”Förstår du inte?" .. fräste trollkarlen. ”Vi är på väg över Kanten, för Guds skull!!”

”Kan vi göra något åt det?”

”Nej!”

”Då kan jag inte se någon mening i att drabbas av panik” ..sa turisten lugnt.

Ärligt talat, är det någon som INTE ser likheten med den pågående paniken som sprider sig över världen när alla aktörer på finansmarknaden upptäcker att .. det finns INGEN som tar befälet och talar om vad de ska göra NU!!

Vi är på väg över kanten, för Guds skull!!

Vad ska vi göra???

Och för min del rekommenderar jag att de sätter sig ner och läser något om Terry Pratchetts Skivvärld, så lär de sig snabbt att .. det kan bli värre, mycket, mycket värre!!

Mina hjältar räddades till exempel av Thethis, en stackare som fallit över Kanten och som sedan dess består av vatten och mycket lite annat. Vilket får trollkarlen att undra .. ”Hur håller han ihop sig. Varför spiller han inte ut sig???”

Hur han räddades från den olyckshändelsen är en helt annan historia.

AB, AB, Expr., Expr., AB

3 kommentarer:

 1. Jag är också ett stort fan av Pratchett. Helt lysande skrivna böcker så man vrider sig av skratt över hur absurda de är. Men samtidigt så är det lätt att se paralleller på olika saker i samhället. Mina favoriter är de som har Sam Vimes och co med. Han växer för varje bok :)

  SvaraRadera
 2. Trollan .. att få skratta är det bästa motmedlet mot det mesta och i Terry Pratchetts böcker balanserar allt på gränsen till ren galenskap .. jag ÄLSKAR den här typen av humor. Mina favoriter är häxorna .. särskilt då mormor Vädervax som i all sin häxliga okvinnlighet är absurt kvinnlig! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med trollan, böckerna om Sam Vimes är underbara, men även de om Moist von Lipwig är otroligt detaljrika och finurliga.

  Tror en del bankmän kanske skulle ha läst "Making money" innan de fått någon beslutsposition.

  SvaraRadera