onsdag 17 augusti 2011

Svensk sommar eller ett klimatelände??

"När sommaren närmar sig sitt slut kan vi konstatera att det aldrig blev någon riktig sommar" .. skriver Eva Franchell på AB.

Och jag konstaterar, att här har jag gått omkring hela sommaren och varit lycklig över att vi ÄNTLIGEN haft en sån där underbar sommar som jag längtat efter så länge??

Min sommar har varit fullständigt perfekt. Sol och en klarblå himmel med vita moln som seglade förbi, milda vindar, storslagna åskväder med magnifika ösregn som bara varade en enda dag, stilla, tunna sommarregn och varma molnfria dagar som var som gjorda för bad och tvätt av svårtorkade överkast.

Vi har kunnat äta och fika ute utan att ta betäckning under solparasoller och utan att smöret smälte bort innan det ens nådde smörgåsen. Getingarna har varit lagom många precis som myggen och det har varit fullt möjligt att sova om nätterna med fönstren öppna.

För oss har det varit den bästa sommaren på länge.

Men för dem som bor i Skåne och på västkusten har jag förstått att det har varit sämre .. där kanske det aldrig blev någon riktig sommar?? Det kanske var där Eva Franchell var under semestern?

Vår granne är norrlänning. Han tillbringade semestern HEMMA och kom tillbaka brun och välgräddad .. där verkar det ha varit väldigt soligt och varmt.

Men visst är det så, vi utgår alltid från vår egen verklighet när vi ska presentera en sanning .. oavsett om det gäller vädret eller något annat. Det som är sanning för mig, måste ju självklart vara sanning för alla andra också, eller hur?

Eva Franchell oroar sig för klimatförändringar .. det gör jag också ibland. Men jag tror inte att den här svenska sommaren är en måttstock på något extremväder. För om vi ska göra det verkar min del av landet varit helt förskonad .. medan södra Sverige befinner sig i en klimatkatastof.

"Extremvädret är över oss och vi måste begränsa skadeverkningarna så snabbt som det bara går" .. avslutar Eva Franchell.

Det är möjligt att det är sant, men då får vi nog använda andra bedömningsgrunder än Eva Franchells semester.

Min semester blev fullständigt perfekt .. hur tolkar Eva Franchell det??

SvD

8 kommentarer:

 1. Vi som bor i Småland har också haft en bra sommar.
  Liknande den du beskriver, med lagom mycket av allt, bad, sol, regn, mygg och getingar.
  Tror att mycket handlar om förväntningar och inställning till det vi ändå inte kan rå över - som vädret!

  SvaraRadera
 2. Här i Medelpad har det också varit en perfekt sommar. Med en lagom blanding av alla sommaringredienser.
  Kanske har skribenten i fråga inte tillbringat hela sommaren i Sverige. Förutom under en enda regnvecka. Annars har hon befunnit sig i ett paralellt universum. =)))

  SvaraRadera
 3. Det är märkligt, vår sommar har varit perfekt här uppe.Men väderkartan tar mentalt liksom slut nånstans vid norrtull..

  SvaraRadera
 4. Bor i Skåne och även här har sommaren varit helt OK, visst inte jättemycket sol men absolut inga regnkaos, Eva Franchell är ute på mycket djupt vatten....

  SvaraRadera
 5. Öland var härligt, Skåne var fantastiskt och leasingbilen var ett underverk i funkton och design - den svalde bagage,mycket stel man och mig. Kan det vara bättre? Regn hade vi en natt.

  SvaraRadera
 6. Kusinen från landet17/8/11 13:33

  Visst har man läst om regnkaos på västkusten och även i Norrköping, men vi som bor bara ett par mil därifrån har också haft en bra sommar. Men det är samma visa varje år, alla klagar över den usla sommaren och vi undrar hur det kommer sig att vi inte märkt av den.

  SvaraRadera
 7. Toppensommar även här i min skogskant. Kan bara beklaga Eva Franchell, synd om henne att hon valde fel ställe alternativt förväntade sig medelhavsklimat.

  SvaraRadera
 8. Min sommar har varit underbar! Gammal, hederlig svensk sommar! Ganska myggfri. Ett ruskigt åskväder på natten... Tack ändå!/G

  SvaraRadera