lördag 27 augusti 2011

Lika värde .. lika villkor??

I dag väljer S-kvinnorna ny ordförande.

Eva Franchell skriver en upprörd debattartikel om kvinnor på AB:s ledarsida och gör liknelser mellan golf och jakt(?) i samband med att män väljer att ta ut sin barnledighet när det är lugnt på jobbet .. det är som vanligt inte helt lätt att förstå hur hon tänker??

Men hon pekar med hela handen på alla orättvisor och följderna av orättvisorna som drabbar alla kvinnor .. och som kvinnorna i Kvinnoförbundet bör åtgärda.

Kvinnofrågor ska naturligtvis åtgärdas av kvinnor i ett Kvinnoförbund!

År 1892 bildades den socialdemokratiska kvinnoklubben .. och det var nog en stor sak. En möjlighet för kvinnor att få delta i den politiska debatten, även om det bara var tillsammans med kvinnor.

1920 bildades Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund .. det är över 90 år sedan, och det har hänt en del sedan dess.

Ett kvinnoförbund ska verka för jämställdhetsfrågor, har jag förstått. Särskilt då frågor som missgynnar kvinnor på ett ojämlikt sätt.

Så långt är jag med.

Men när har vi kommit så långt att vi kan släppa in männen i jämställdhetsdebatten? För det är väl ändå det som är meningen med jämställdhet .. att kvinnor och män ska samarbeta på ett jämställt sätt?

Eva Franchell skriver upprört: .. ”När Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt för ett par månader sedan fick frågan kunde han inte ens redogöra för partiets inställning till föräldraförsäkringen.”

Hon hoppas att kvinnoförbundets nya ordförande ska reparera den bristen och införa delad föräldrapenning snarast.

Att vara ordförande i Socialdemokraternas Kvinnoförbund är inte bara en ordförandepost utan ger också en tung röst som adjungerad i VU .. en maktposition. Nu har Lena Sommestad övertagit den platsen efter Nalin Pekgul.

Och förmodligen lever jag i en förljugen verklighet, nedtryckt av det manliga patriarkatet .. men jag kan inte låta bli att undra om inte ett kvinnoförbund är en aning otidsenligt.

Hade inte KVINNOförbundet ägt frågan om föräldraförsäkringen så hade kanske Håkan Juholt sett den som en "jämlik" fråga som även en man kan ha en åsikt om?

Kanske har männen inom Socialdemokraterna åsikter om vad som är jämställdhet .. och till och med bra idéer som kan leda dit?

Kanske skulle jämställdhetsarbetet flyta lite smidigare .. nu när de flesta kvinnor som nått en politisk maktposition är lika starka, välavlönade och bildade som männen i partiet .. om de också släppte in dem i den gemensamma jämställdhetsfrågan??

Jämställdhet .. lika värde, lika villkor .. det är fortfarande något det fattas beslut om i ett enkönat förbund??

NÄR har vi kommit så långt att vi kan kliva över den barriären och arbeta tillsammans??

DN, AB, SvD, Expr.,

3 kommentarer:

  1. Så bra sagt! Kvinnoförbung låter som från förra århundrade även om jag ibland skulle föredra en flickskola för mina barnbarn.

    SvaraRadera
  2. det var veckans bästa ..

    SvaraRadera