fredag 5 augusti 2011

"Vi har inget att frukta förutom ..

.. fruktan själv".. sa Franklin D Roosevelt (1882-1945). Förmodligen inspirerad av Francis Bacon (1561-1625) som redan då sa .. ”Frukta inget annat än fruktan”.

Nu är det skakigt på börsen, proppen är ur och värden på 600 miljarder har gått upp i rök. Det är största raset på över ett år och full panik råder bland småspararna. Det finns anledning att vara orolig, kraschen kan bli ett hårt slag.

Välkommen till kaoset – världens börser rasar, det är rena berg- och dalbanan och en panikartad stämning på Stockholmsbörsen. I Asien är det nattsvart och går ner och få placerare tror att Europa klarar skuldkrisen.

Det är extremt svårbedömt, vi är på väg att dras in i ett svart hål och du berörs också när börsen rasar. Hur ska du göra för att rädda pengarna, vad ska du göra med dina fonder .. kaos, panik, oro, ras, krasch .. och tekniska analytiker försöker se framtiden genom att analysera dåtiden.

Fram till nu är det här inlägget, bortsett från citaten i början, bara sammansatt av rubriker från dagens tidningar. Det känns lite märkligt eftersom det inte har varit en direkt hemlighet att ett börsras var att vänta, en finanskris i antågande och att ett flertal länder förlorat kontrollen över sina ekonomier och står helt handfallna inför de åtgärder som borde göras helst i går .. men som de helst vill överlåta till någon annan att besluta ”en annan dag”.

Och genom att piska upp stämningen och mata paniken och oron med ännu mer panik och oro så blir det hela ett självspelande piano.

Jag är ingen ekonom eller börsanalytiker .. men jag vet att om man investerar i aktier, så tar man en risk och är skyldig att åtminstone försöka hänga med i världsekonomin. Alla som gjort det har för länge sedan placerat om sina pengar, de som nu försöker rädda det som räddas kan löper stor risk att förlora mer än de vill tänka på.

Nu är det för sent att vara smart .. om man inte har råd att handla, satsa på uppgång och kan ligga ute med pengarna i väntan på den eventuella vinsten. Om man har satsat rätt, vill säga.

Jag läser inget direkt vettigt bland analyserna i dagstidningarna. Det är nästan så att jag tycker att Fantasy-författaren Terry Pratchett uttrycker det bäst när han skriver ..

"Det är sällsynt med individer som är helt fokuserade i tiden.

De flesta människor är inte det.

De lever sina liv i en sorts tidsdis runt den punkt där kroppen faktiskt befinner sig - de fruktar för framtiden och klamrar sig fast vid det förflutna.

De är vanligtvis så upptagna av att tänka på vad som ska hända härnäst, att de enda tillfällen då de någonsin funderar över vad som händer just nu, är när de ser tillbaka på det.

De flesta människor fungerar på det viset. De lär sig att frukta därför att de faktiskt vet, nere på den undermedvetna nivån, vad som händer härnäst.

Det håller redan på att hända."

Det kanske redan har hänt?

Det här handlar om en man som just upptäckt att han är död .. men känns lika aktuellt när det gäller medias rapportering och råd om att skydda sig mot ett ekonomisk kaos som redan är ett faktum.


SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB, E24, E24, Expr., Expr., Expr., Expr.,
Bloggat: Den hälsosamme ekonomisten 1, 2, 3

6 kommentarer:

 1. Det värsta är att de låtsas som om det här vore en NY kris istället för det den är: en utdragen dödskamp av ett helt ekonomiskt system. Det nyliberalistiska excperimentet som drog igång på 80-talet now comes krasching down, down, down. Krisen 2008 var förutsägbar. Girigheten har ALDIG kunnat kontrollera sig själv och man har ALDRIG kunnat ge Girigbukarna fritt spelrum utan att de förtär sin värdkropp, de är finanskroppens ebola-virus.

  Botemedlen finns. Men ingen av hyenorna vill lämna kadavret än, de kan ännu sno åt sig några saftiga köttbitar på vår bekostnad.
  Och ingen politker vågar störa festen heller utan står bredvid och antingen blundar eller hejar på. Försöker övertala oss att allt är som det ska och att de här krascherna och oron och allt bara är någon sorts naturkatastrofer som ingen kan göra något åt när det ENDA som saknas är MOD och RYGGRAD.

  Och vi kommer få betala det här dyrt - och våra barn och barnbarn ännu dyrare. :-(

  SvaraRadera
 2. Finns anledning å tänka nåra varv extra i vår lilla ankdamm...

  http://www.radda-sverige.nu/kulturen-vi-inte-kan-forsta/

  http://www.youtube.com/watch?v=lnvdOOHeP9A

  SvaraRadera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=MaFrZ0gmahg&feature=related

  Det finns en "rörelse" av folk i USA som inte tänker sitta med skägget i brevlådan då ekonomin fallit ihop som en felbakad suffle´; mediciner? ja, försvar?; ja, mat för minst 3 månader till ett år, för att INTE vara beroende av staten, eller "plötsliga" hysteriska scener å köer.

  Sen kan man ju alltid kalla dem för foliehattar, men ärligt talat är hela Europa inlindad i en gigantisk folierulle å "tryggare kan ingen vara"

  SvaraRadera
 4. Jag har aktiesparat i drygt 30 år. I början smått och försiktigt. Jag har med beskattade medel köpt aktier under årens lopp. Jag har placerat om några gånger och betalat mycket skatt på realiserade vinster. Jag har varit med om några stora börsnedgångar under åren och klarat mig relativt skapligt. Jag följer aktiemarknaden med ett öga hela tiden. Aktierna är en trygghet i min ekonomi - paradoxalt nog i dessa dagar. Världsekonomin går i konjunkturcykler och det finns inget att säga om det. Men jag har lärt mig att vara långsiktig och att läsa på och se över mitt innehav och mitt sparande kontinuerligt. Allt har gått ganska skapligt. Några smällar har jag fått ta... men så småningom trasslat mig ur mer eller mindre bra.

  Glöm inte att floskelregel nr 1 säger att det efter regn kommer solsken, förr eller ibland senare...

  Denna gång är det en världsomfattande skuldkris som utlöser dramat. Vi har levt över våra tillgångar. Allesammans. Vi kommer ur den krisen också en vacker dag./G

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är det ju så att det inte är bara de som äger aktier och andra värdepapper som drabbas. I kölvattnet kommer större arbetslöshet, nedskärningar och svångremmar. Och då är det som vanligt skola, vård och omsorg som berörs.

  SvaraRadera
 6. Islandsmamman .. så länge som våra politiker offrar sanningen för att nå makten så kommer vi vanliga väljare att få välja medan att ta reda på fakta själva eller gå blinda och döva genom livet fram till katastrofen.

  Maja .. en foliehatt känns som ett intelligent och bra alternativ just nu för den som gått ovetande fram till i dag .. ;-)

  G .. själv satsar jag på det gamla hederliga konceptet med att inte skuldsätta mig för något som inte går att omsätta i pengar .. helst med en hyfsad vinst! :-)

  Ghost .. vad som oroar mig mest är vad som kommer att hända med pensionerna nu när nästan hela 40-talsgänget gör anspråk på sina avsatta medel?? Där kan det ju handla om att behöva överleva på så lite som under 50% av lönen?

  SvaraRadera