torsdag 25 augusti 2011

Ofrivilligt försörjningsstöd?

När jag läser en bok så vill jag att den ska ge mig något .. spänning, en känsla av att må bra, igenkännande, ett gott skratt, information och/eller kunskap, vidga mitt medvetande eller bara en stunds kvalitetsunderhållning som jag kan bära med mig efteråt.

NÅGOT .. vill jag ha kvar, när jag lägger boken ifrån mig. Jag skulle inte nöja mig med en lååååång, innehållslös beskrivning av författarens alla måltider med sina vänner, kapitel efter kapitel efter kapitel.

Om mitt läsande sedan medför att författaren kan leva på sitt författarskap eller om det till och med bidrar till att vederbörande blir förmögen och tjänar miljoner på att sälja filmrättigheterna, så är det en bisak och något som jag inte lägger ner tankemöda på.

Det är detsamma om jag ser en film. Jag vill ha någon form av upplevelse eller känsla att spara på och känna att jag fått ut någonting av den tid som jag avsatt för just det.

Och så kommer vi till TV??

När kvällen kommer så faller större delen av Sveriges fullvuxna befolkning ihop av ren utmattning framför tv-rutan .. tillsammans med en lättare förtäring .. eller "fredagsmyset".

Och där börjar jag tycka att det är fullständigt tvärtom, det är inte jag som får .. det är jag som ger?

Jag börjar känna mig som om jag bidrar till någon slags ofrivilligt bidragsstöd när jag ödar tid och energiförbrukning på att se på program som jag egentligen inte ser .. eller minns efteråt?

Vi matas med såpor och tävlingar som egentligen bara görs för att andra människor vill ha en försörjning inom ett område där det är trångt och svårt att få arbete och där den billigaste programidén har störst möjlighet att bli såld. Program som är billiga eftersom deltagarna är villiga att utföra vad som helst för att också få chansen till en försörjning inom ett område där det är trångt och svårt att få arbete.

Senaste bottennappet jag hörde talas om var ett raggningsförsök till en såpa som skulle handla om urusla, värdelösa blivande mammor. Missköter du din graviditet, är du urusel och värdelös? Kontakta oss .. så gör vi en såpa av det så att hela svenska folket kan hata dig.

Jag undrar hur många som är villiga att ställa upp för en stunds tvivelaktigt kändisskap?

För varje gång som vi sätter oss och slötittar ointresserat på en tv-såpa så ger det oss ingenting av värde att minnas efteråt, men bidrar till försörjningen av alla dem som sliter hårt med att sälja billiga program utan innehåll eller med att få synas i rutan och få ett kändisskap att leva på.

Alla idiotiska mobbningsprogram där tittarna dumförklaras och människor slås ut har egentligen bara ett enda syfte .. SE PÅ MIG!! Gör mig till en KÄNDIS!! Skaffa mig förtur till kändisfester och ge mig rubriker i media. KÖP mitt urusla programupplägg och se mig dricka, äta, förnedra mig och kränka precis vem som helst för pengar.

Skit i hur du mår och vad du vill ha ut av livet .. titta på OSS och mobba OSS och tyck och tänk vad du vill .. bara du höjer våra tittarsiffror. Ös gärna ur dig din upprördhet i tidningarnas kommentarsfält, twitter, bloggar eller insändare .. för varje skrivet ord och varje upprörd rubrik bidrar till vår försörjning och vårt kändisskap!

Jisses, vi sitter och tittar på när andra lagar och äter mat! Bara för att de ska kunna betala hyran och ha ett jobb att gå till. Och när vi sett färdigt på den måltiden är det bara att byta kanal och delta i någon annans måltid eller se på när någon får hjälp med att bygga om sin bostad.

Vi sitter i tv-soffan och blir allt fetare medan vi förfasar oss över tv-program där andra visar upp sin fetma och sina bantningsproblem och gläds över att andra har det mer ostädat än vi.

Vi tittar på dumma människor som tror att livet enbart handlar om yta och pengar .. och blir allt dummare själva?

Det är många timmar av våra liv som vi avsätter åt att ofrivilligt försörja människor som vi egentligen inte alls är intresserade av .. bara för att vi inte orkar göra något annat.

Om det fortsätter så här så kommer snart varje hushåll att ha en kamera installerad i hemmet så att alla kan se hur vi lever .. och så kan producenter och programmakare luta sig tillbaka medan pengarna tickar in för varje gång vi zappar oss in till grannen .. som för ögonblicket är sysselsatta med att titta på oss.

Allt medan vi passivt tuggar i oss vårt fredagsmys och blir kändisar allihop.

Eller så kan vi läsa en bok.

AB, AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr., DN, SvD,

13 kommentarer:

 1. Kusinen från landet25/8/11 10:47

  Eller så kan vi läsa en bok...
  Just det, böcker kan jag läsa hur mycket som helst, ser på TV gör jag ytterst sällan. Just nu upplever jag den något omtumlande känslan av att läsa om hur Döden går in i Främlingslegionen och hans dotterdotter oförhappandes fått ta över hans jobb, medan gitarrspelande harpospelare bildar orkester med ett troll och en dvärg och smittar hela sta´n med "Levande musik". Det har sina sidor att läsa din blogg! :-)

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Jag tänker helt frankt länka till till dig i ett inlägg nu!
  :)

  SvaraRadera
 3. Kusinen .. visst är Terry Pratchetts värld helt sanslös och underbar, eller hur??

  En timme i Skivvärlden kan ersätta en hel veckas tv-underhållning. Det roliga är att allt kan överföras till vår egen värld sedd i en förvriden spegelbild. Ibland tycker jag till och med att det finns något rakare och rimligare över Skivvärlden än i vår egen .. :-)

  Mångmamma .. det tackar jag för. Men att vi hade samma åsikt i den här frågan är inget som förvånar mig alls! ;-)

  SvaraRadera
 4. Problemet är väl snarare att hitta "rätt" bok. Sitter alltid mycket hellre med en bok i handen istället för tvn på. Like mycket hellre framför ett datorspel (med en bra story) snarare än framför en sopa....förlåt, såpa stavas det.

  Hittade av en slump en fantastisk bokserie i somras jag fortfarande läser på. "1632" heter den och handlar om en stad på några tusen invånare från nutidens USA som helt plötsligt, människor, byggnader, jord, vatten, allt, hamnar mitt i Tyskland år 1632, mitt under 30-åriga kriget. Och sedan alla förvecklingar som blir av den händelsen. Djupa intriger, romans, hjältedåd, explosioner och en liten allians med en viss Gustav II Adolf som i det universumet inte riktigt dör i Lützen.

  SvaraRadera
 5. Kunde inte instämma med dig mer än möjligtvis om du sagt samma ang film. Framför allt film från Hollywood.

  Men i nästa andetag så erkänner jag att vissa av dessa program dras jag till. Tex dem om folk som inte har lite extra vikt utan som är riktigt feta. Jag tror att det är för att jag försöker förstå hur det kan bli så, även om jag vet att dessa program förmodligen inte sitter med hela svaret. Jag tittar även på program om anorexi, med samma önska om att förstå.

  SvaraRadera
 6. Så många kanaler men så lite att se. Ett enormt utbud av samma sak i allihopa. Just på denna front var det faktiskt bättre förr.

  SvaraRadera
 7. Martin .. attans också, de här böckerna finns inte översatta till svenska! Och jag har så svårt att fokusera på själva berättelsen i engelskspråkiga böcker när det inte är ren facklitteratur. Det går åt alldeles för mycket tänka mellan sidorna för att fånga de små nyanserna .. ;-)

  Hmm .. när det gäller film finns det ju fler valmöjligheter. Jag ser nästan aldrig något amerikanskt numera, men gärna från Kanada, Australien och England.

  Det är väl inget fel i att se program om extrem övervikt, anorexi eller något annat som du vill veta och lära dig mer om .. jag dras också till det som okänt, det gör väl alla? Men de program som sänds mest är ju bara ett oavbrutet frossande i andras olycka, människor görs till "freaks" som vi andra ska förfasa oss över. Det handlar sällan om varför, hur eller om någon form av lösning.

  Bra dokumentärfilmer utan överdrifter och enögdhet är det ont om, men guld värt när de dyker upp.

  Epsilon .. så sant. Vi erbjuds samma program i olika tappningar i alla kanalerna. Trist är bara förnamnet ..

  SvaraRadera
 8. *gör vågen en gång till och tjoar högt*

  SvaraRadera
 9. Tv är ganska bra om man har svårt att somna, tar bara en minut efter att man satt sig ner :P

  SvaraRadera
 10. Hej. Jag trillade in här genom "Mångmamman". Visst håller jag med dig också om de dåliga tv programmen som sänds men jag väljer att inte titta på dem. Jag klarar inte av idiotiska såpor. De ger mig inget. De som tittar tycker väl att det är en stunds förströelse och gillar det av olika anledningar. Det är ju valfritt att titta. Jag struntar helt enkelt i det och dess olika syften och vem som tjänar pengar på vem ids jag inte fundera på. Världen är full av annat elände som är lika illa eller värre. Jag tittar på det som är för mig meningsfullt. Barnen får inte se dessa värdelösa program men då har de massor av fina naturprogram t.ex som de verkligen gillar. Vuxna kan göra eget val, förhoppningsvis, hur de påverkas och blir är deras eget fel men det är värre med alla barn/tonåringar som matas med vansinniga skönhetsideal och konstiga värderingar från både tv, tidningar, internet och även sina egna föräldrar tyvärr. Jag försöker ge våra barn sunda värderingar och en god syn på sig själva. Oj, det finns massor att skriva om detta men det tar jag en annan gång kanske.
  Ann-Louise

  SvaraRadera
 11. Islandsmamman .. oj!! VÅGEN!!! TVÅ gånger OCH ett högt tjoande!! Jag blir stum och känner mig hedrad .. :-)

  Barnens Hjältar .. det är väl ungefär det fungerar för mig också ;-)

  LyckligaPraliner .. Jag har inga synpunkter på vad andra ser för program på tv, det finns inget fel eller rätt när det gäller människors fria val när det gäller underhållning.

  Men jag vänder mig mot att utbudet är så enahanda och likriktat. Det är nästan bara program som är billiga att framställa genom att man utnyttjar sårbara människors längtan efter bekräftelse, eller hur?

  Det känns osmakligt att vara med att finansiera det hela, oavsett om jag tittar på det eller inte.

  Vi betalar ändå för eländet på ett eller annat sätt och borde ha rätt till lite fler valmöjligheter. Som det är nu är det vi som försörjer producenter och programmakare som anstränger sig väldigt lite för att erbjuda något i gengäld.

  Men visst .. jag dimper också ner i tv-soffan, fullständigt utmattad och handlingsförlamade och fastnar som hypnotiserad i något som jag inte är det minsta intresserad av ibland. Bara för att det är "samma" program i alla de andra kanalerna och för att jag inte orkar engagera mig i något annat.

  Det är tid som jag borde använda till något vettigare och det är helt och hållet mitt eget fel när jag inte gör det.

  SvaraRadera
 12. Jag gör vågen också...så sant det du skriver.
  Men jag läser inte istället...jag skriver noveller, dikter, böcker och filmer.
  Det här dokusåpaträsket kommer säkert att slå tillbaka på våra ungar som sällan får se några riktigt bra program, och blir itutade att de skall skära i kroppen, eller spruta in silikon här och där för att passa in. Att de skall träffa minst tre karlar, helst fler samtidigt och att man skall supa skallen i bitar och
  Visst tittar jag på teve, men då är det dokumentärer, naturprogram eller filmer.
  Bra skrivet!

  Barnen tittar för det mesta på dvd-filmer eftersom de hatar reklampauserna.

  SvaraRadera