måndag 15 augusti 2011

Nu vill jag skriva om Heminredning!!

Orsaken till att jag känner en dragning till något som är så främmande för mig är ett inlägg inne hos Mångmamma .. "Omöjligheter".

Jag är måttligt intresserad av heminredning. Det vete sjutton om jag ens tycker att det är ett ord som hänger ihop?

Hem och inredning?

För mig är ett hem en kaotisk plats som innehåller allt det jag tycker om, har minnen i och som jag behöver. Ordet inredning verkar betyda att jag ska göra mig av med allt det och spara det som är sekundärt .. ytan och nyheterna.

Ett HEM ska avspegla dem som bor där, tycker jag. Det finns inget mer frustrerande än att komma hem till någon som har ett hem där det inte finns minsta ledtråd till vem/vilka som bor där. Ett kylskåp ska vara dolt bakom urklipp, kom-ihåg-lappar, kylskåpsmagneter med löjliga budskap och barnteckningar .. annars är det bara en blank yta som ska putsas för att se ut som den gjorde när den lämnade fabriken.

Ett riktigt hem dräller av tecken på vad familjen är intresserad av eller sysslar med. Böcker, tidningar, handarbeten eller påbörjade projekt .. och har naturligtvis den obligatoriska högen med "ska-jag-titta-på-se´n-grejor". I diskhon i ett riktigt hem finns det ALLTID någonting .. även när allt är diskat .. och i hallen finns det alltid fler skor än familjen använder.

Ett normalt sovrum har alltid en stol med kläder som ska hängas in eller användas en gång till eller bara inte tagit sig till tvättkorgen som ALDRIG är tom!

Ett riktigt hem går bara inte att förknippa med ordet inredning. Då skulle den lilla lergubben från dagis behöva gå en sorglig död till mötes, mormors gamla skålar förpassas till en undangömd plats och diverse andra känsloladdade prylar stoppas ner i skåp och lådor. Egna bilder, teckningar, pärlplattor mödosamt tillverkade av små fingrar, saker som hänger i fönstret, kuddar av älsklingsplagg, mattor från mormorsmor .. alltihop är ju egentligen bara skräp för en skicklig inredare.

Inredning är att utplåna spåren av mänskligt liv från en bostad, tycker jag mig förstå när jag läser ett inredningsmagasin.

Jag känner mig aldrig så obekväm som när jag kliver in genom dörren till ett kliniskt rent hem, inrett efter de senaste trenderna och med ett djärvt rosa doftljus tänt som "färgklick" i den vita, avskalade bostaden. Oskrynklade kuddar, glänsande ytor, sorterade barnleksaker i designade förvaringsboxar i rum med enstaka mjukisdjur dekorativt lutade mot dekorativa designade överkast.

Och när vi sitter där och ingenting ger den minsta lilla vägledning om vad de boende tycker eller tycker om .. och det serveras saker som inte har lämnat det allra minsta lilla spår efter sig i köket .. så känner jag att det bara är en enda sak som är fel i hela inredningskonceptet ..

.. och det är jag!

8 kommentarer:

 1. Kusinen från landet15/8/11 16:21

  Hör! Hör!
  Du uttrycker exakt mina tankar om vad ett hem är! Det är någonstans där man BOR och TRIVS (nåja, trivseln blir ju något mindre när dammråttorna blivit alltför många), inte ett "hem" att visa upp och skryta med.

  SvaraRadera
 2. Underbart inlägg. Ska återkomma i ämnet vad det lider men nu måste jag se lite presentabel ut.
  Dags för höstens första möte!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Säker på att du inte har kikat in hemma hos oss? ;) Här kan man hitta disk på det minst anande ställena (den får fötter då Sonen är tillräckligt lång för att kunna klättra upp på en stol och nå ner i diskhon för att sen vandra iväg), kläder snillrikt inpetade mellan frys och vägg (även där Sonen), och väldigt många skor och påbörjade projekt... Om 1,5 månad får vi ny lägenhet där Sonen får eget rum och vi får ett arbetsrum, så förhoppningsvis kommer det att kunna hålla lite mer ordning i oredan... och kanske lite mer städat...

  SvaraRadera
 4. Om du kommer hem till mig så tror jag att du skulle trivas. Men jag skulle vilja ha några snygga designade boxar att fösa ner högen med räkningar, tidningar etc som gärna samlas endera på köksbordet eller på en stol eller på golvet i sovrummet.

  SvaraRadera
 5. Ett fantastiskt inredningstips som du missat är att hänga färgglada tygkassar på samtliga termostatvred på elementen i huset. Där kan man stoppa tidningar man tänker läsa(tillsammans med extraglasögonen)den trasiga strumpan,sista äpplet i skålen,alla rabattkuponger,lösa komihåglappar och kan-vara-bra-att-ha-prylar som man ramlar på.Understundom kryddas anrättningen med en förvirrad katt som hittat ett eget bo och som dessutom bidrar med en försvarlig mängd hår som isolerar kassen inifrån.
  Den dagen någon i familjen säger: Vad skall vi göra/Jag har ingentin att göra , då tar man en av kassarna och häller ut innehållet på bordet. Gissningslekarna tar sedan vid.Vad är det här? Kan/kommer det att användas? Ska vi ringa jourhavande arkeolog eller slänga skiten själv? Frågorna är oändliga och utmanar familjestrukturen gång på gång.Det är hur spännande som helst med dessa kassar - givetvis ser man till att ha kassar som matchar övriga inredningsdetaljer i rummet om inte kassen är så snygg så man får inreda utifrån kassens stil och färg. Funderar på om inte vi har en egen stil här hemma,tror den bör heta 'sunk-chic'.Nu är den stilen uppfunnen men jag har inte patent på den så vassego å ta för er av den.

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag lugnt skulle kunna sparka av mig skorna och lägga armbågarna på köksbordet hemma hos var och en av er. Men jag undrar .. den där högen med papper som ska gås igenom senare och som innehåller allt från reklam, recept, roliga klipp, gamla brev o vykort till räkningar som egentligen inte ska vara där alls .. har ALLA dem??

  Är det vanligt att man har tidningarna samlade på en köksstol innan de .. så småningom .. hamnar i en papperskasse i avvaktan på transport till återvinningen??

  Är det möjligt att jag är fullständigt normal och slipper känna mig som en b-människa när jag har tvätt på väg till tvättkorgen i en hög och tvätt på väg från tvättkorgen i en annan .. alltid??

  SvaraRadera
 7. Kusinen från landet16/8/11 16:43

  Jodå, nog låter det i mina öron som om du är helt normal, åtminstone om jag är det(?), för precis likadant går det till hemma hos oss. Jag önskar bara jag kunde begripa varför ALLTING prompt måste hamna i en enda röra på matbordet?

  SvaraRadera
 8. anybody, det låter som mitt hem och alltså fullständigt normalt!

  SvaraRadera