lördag 22 oktober 2011

Är Håkan Juholt rädd ..

.. för väljarna?? Eller är det bara för långt kvar till nästa val för att vi ska vara värda besväret?

Det är en fråga jag ställer mig efter att ha försökt följa sosseledaren på hans botgöringsresa genom landet via bloggar, socialdemokraternas hemsida och tidningsrapportering.

Upplägget är tydligen att Håkan Juholt träffar kollegorna på platsen för samtal. Därefter tågar alla till en möteslokal för partiets medlemmar där partiledaren håller tal.

Detta har den socialdemokratiske professorn i statsvetenskap, Ulf Bjereld, skildrat i sin blogg på ungefär detta sätt ..

Håkan Juholt möts av "stående ovationer och möts av en enorm värme" och ägnar de första 20 minuterna åt att be om ursäkt för sitt misstag .. vilket möts av protester "du har bett om ursäkt så att det räcker" och så är det dags att elda på med vackra ord, floskler och klyschor där han bland annat "lovade att återreglera elmarknaden, järnvägstrafiken och apoteken" .. naturligtvis utan att ge den minsta lilla fingervisning om hur.

"Samhällsnyttan är viktigare än marknadsnyttan. Medborgarvärdet är större än penningvärdet." Halleluja!

Publiken var tydligen i extas och ifrågasatte varken löften eller visioner. Han talar ju så BRA, partiledaren .. som en predikan rätt ur partiboken minsann.

Statsvetaren själv prisar Håkan Juholts "förmåga att ingjuta hopp och politiskt mod i sargade socialdemokratiska själar", så stämningen var tydligen lika brinnande i anden som på det bästa väckelsemöte.

I Ulf Bjerelds kommentarsfält är det en och annan som påpekar orimligheten i ledarens löften, vilket Ulf Bjereld förklarar med att det inte handlar om faktiska löften utan om "ideologiska riktningsgivare".

Så nu vet vi det .. löften från Håkan Juholt handlar inte om löften utan om Ideologiska Riktningsgivare?? Det hade varit trevligt om vi fått veta det tidigare .. var löftena bara "ideologiska riktningsgivare" under Mona Sahlins tid också??

Så får jag gå vidare till Peter Strobl som gästbloggar hos HBT-sossen för att få veta vad som hände sedan.

Eftersom hela botgöringen har marknadsförts som att "partiordföranden reser runt i landet för att möta medborgare, väljare och medlemmar", så bör man ju åtminstone ge väljare och medborgare en chans att möta partiordföranden, eller hur?

Det går tydligen till så att partiordföranden förs in i ett tält på lämpligt torg där han sedan omges av lämpliga partimedlemmar .. och så kan medborgare och väljare droppa in och ställa frågor och få höra ursäkter ... eller något liknande. Intresset verkar inte ha varit så stort och ingen folklig tältbesökare har redovisat sina erfarenheter.

Ärligt talat så hade inte jag heller besvärat någon som stod och tryckte i ett tält för att finnas till hands om någon ville höra de ursäkter som publicerats i varje kvällstidning. Och om det händelsevis delades ut några ideologiska riktningsgivare i tältet så är inte det heller vad jag önskar mig från det Socialdemokratiska partiet.

Hela spektaklet ger signaler om en skrämmande rädsla för väljarna. Det känns som om partimedlemmarna sluter mangrannt upp runt ledaren för att förhindra att det slipper ut ytterligare grodor och förhastade uttalanden. Vem vet .. en liten vanlig tant kan vara en förklädd journalist eller en hotfull moderat.

Det värsta med hela det Juholtska spektaklet är att det lägger sig som en våt filt över hela den politiska diskussionen på de rörliga väljargruppernas gräsrotsnivå. Det skadar inte bara partiet utan hela den politiska jämvikten i landet, sett ur mitt väljarperspektiv.

De andra oppositionspartierna är tysta och förhåller sig till socialdemokraterna som en skrockfull till en omvänd hartass, som för otur med sig till den som berör den.

Den ekonomiska situationen i världen tillsammans med de ideologiska riktningsgivarna från det största oppositionspartiet gör att ingen törs ifrågasätta Alliansen, även om det finns anledning till kritik. Moderaterna håller sin partikongress och det är bara medvind oavsett vad de gör .. för vad är alternativet?

Ideologiska riktningsgivare?

Full fart bakåt?

Ekonomiska budskap som gör att man får gåshud över hela kroppen av oro?

Bara tanken på att en kritisk röst skulle kunna vända opinionen till sosseframgångar gör att de rörliga väljarna tiger och sitter still i båten hellre än att de riskerar att hamna i den läckande socialdemokratiska skutan, där kaptenen bestämt sig för att vara den siste som lämnar båten.

Siffrorna gällande partiledarnas ledaregenskaper talar sitt tydliga språk. 15 - 68 % till Fredrik Reinfeldts fördel säger att väljarna skräms lika mycket av tanken på att få Håkan Juholt som statsminister som Håkan Juholt skräms av att möta väljare utan s-markering.

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr., Expr., Expr.,

4 kommentarer:

 1. Hur fan gör du? Du måste ha många hål i huvvet av att slå i spiken varje dag.

  Du är som en hand i min handske, som en tolk i Kina och som en vindrutetorkare i mitt pannben förklarande och försvarande min sista utpost av verklighetsförankring.

  SvaraRadera
 2. Så länge som alliansen driver hat mot sjuka och arbetslösa och Sd mot invandrare lever Sverige farligt. Trodde inte Sverige kunde vara så hatiska. Men det har alliansen visat genom att de är snäppet värre än Sd. Vilka var det som fuskade värre än Juholt, jo alliansen med lägenheterna, men det räknas väl inte, för de sänkte ju skatten för arbetarna hellre än att satsa på skola och vård.

  SvaraRadera
 3. Maja .. säg aldrig mer att jag har många hål i huvvet! Maken blev så lycklig att det knakade betänkligt i äktenskapet!! :-D

  Men jag är den förlåtande sorten och ger en liten present tillbaka .. http://2000aldrig.wordpress.com/2011/10/14/manga-star-bakom-juholt/

  Roggan .. masskopierade kommentarer som klistras in där det passar känns inte såååå tillförlitliga.

  SvaraRadera
 4. Eftersom du har så infernaliskt rätt i dina analyser - hivar jag in en award sent på lördagskvällen.
  Slit den med hälsan - om du så vill!

  SvaraRadera